5 jednoduchých receptů na Jablečné lázně
19. srpna se slaví Jablkový Spasitel, který se kryje s církevním svátkem Proměnění Páně. Poradíme vám, jak slavit a co připravit.
O čem si povíme v článku:Smažené jablkové kroužky Švec s ovocemJablka v těstě Ratatouille s hroznyRebarbora a jablečný kompot
V Rus, před Jablkovým Spasitelem, bylo zakázáno jíst jablka, hrozny a jiné ovoce a od 19. srpna – pouze po posvěcení v kostele během svátku. Tato tradice se objevila spolu se zavedením řeckého kalendáře, protože právě v den Proměnění Páně Řekové žehnali hroznům, které dozrály do této doby. Protože hrozny v našich zeměpisných šířkách prakticky nerostou, byly nahrazeny jablky. V den Apple Spasitele je zvykem připravovat postní pokrmy s jablky: koláče, palačinky a dezerty.
Smažené jablkové kroužky
Apple Spas se slaví během přísného Dormition Fast a zdá se, že je potřeba se ve všem omezovat. Ale existuje mnoho lahodných bezmasých jídel, jako jsou tyto smažené jablečné kroužky.
Smažené jablkové kroužky
Na přípravu 2 porcí potřebujete:
- mouka – 3/4 šálku
- prášek do pečiva – 2 lžičky
- sůl – 1 špetka
- rostlinný olej
- jablka – 2 ks.
- voda – 150 ml
- jemný cukr nebo moučkový cukr
- mletá skořice
- V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Nalijte do vody a 1 polévkovou lžíci. l. rostlinný olej a promíchejte metličkou. Vznikne vám těsto, které má podobnou tloušťku jako kefír. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody nebo mouky.
- Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Jablka nakrájejte na kolečka o tloušťce 1,2–1,5 cm.
- Nalijte asi 4 cm rostlinného oleje do malého hrnce nebo fritézy a dobře zahřejte. Chcete-li zkontrolovat připravenost oleje, naberte trochu těsta a vhoďte ho do pánve – pokud olej kolem něj prská a těsto rychle zezlátne, můžete začít smažit.
- Ponořte kroužek jablka do těsta a opatrně jej vložte do horkého oleje. Smažíme z obou stran do zlatova. Hotový prsten položte na zmačkané papírové ručníky, abyste odstranili přebytečný olej. Tímto způsobem smažte všechny kroužky.
- Vložte cukr do talíře a ponořte obě strany jablečných kroužků do cukru, poté posypte skořicí. Ihned podávejte.
Švec s ovocem
Cobbler je lehký, ovocný americký koláč. Vybrali jsme báječný postní recept s čerstvým ovocem, ovesnými vločkami a aromatickým kořením.
Švec s ovocem
Na přípravu 6 porcí potřebujete:
- konzervované broskve – 1 plechovka (800 g)
- švestky (lze zmrazit) – 400 g
- jablka – 3 velké
- hnědý cukr – 1/2 šálku
- škrob – 2 polévkové lžíce. l.
- mandlové lupínky k podávání
- vanilkový extrakt – 1 lžička
- mletá skořice – 1/2 lžičky
- voda – 1/3 šálku
Pro test:
- ovesné vločky – 1 sklenice
- mleté mandle – 1/4 šálku
- cukr – 2 polévkové lžíce. l. a ještě trochu na posypání
- mléko (mandlové, sójové, kokosové atd.) – 1/2 šálku
- mletá skořice – 1/2 lžičky
- rostlinný olej – 3 polévkové lžíce. l.
- Předehřejte troubu na 200 °C a středně velkou zapékací mísu vymažte rostlinným olejem.
- Oloupejte jablka. Všechno ovoce nakrájíme na stejné plátky. Ve velkém hrnci smíchejte ovoce, cukr, kukuřičný škrob a skořici. Zalijte vodou a přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 40 minut do zhoustnutí. Odstraňte pánev z ohně a přidejte vanilkový extrakt. Ovocnou náplň přendáme do připravené pánve.
- Ovesné vločky rozemelte na mouku pomocí mixéru a nasypte do mísy. Přidejte mandle, cukr, sůl, skořici a prášek do pečiva a míchejte, aby se spojily. Nalijte rostlinný olej a znovu promíchejte. Nalijte mléko tenkým pramínkem a vypracujte těsto. Lžící těsto nandáme na ovocnou náplň a posypeme trochou cukru.
- Pečte 25-30 minut dozlatova. Na suché pánvi opékejte mandle do zlatova, 2–3 minuty. Švec podávejte teplý, posypaný opraženými mandlemi nebo moučkovým cukrem.
Jablka v těstě
Ne nadarmo se jednomu z hlavních symbolů královské moci – státu – říkalo jablko. Ideální nejen formou, ale i obsahem, ovoce je velmi dobré při pečení!
Jablka v těstě
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- listové těsto bez droždí – 500 g
- jablka – 4 ks.
- loupané vlašské ořechy – 2 polévkové lžíce. l.
- vejce – 1 ks.
- med – 2 polévkové lžíce. l.
- Listové těsto bez droždí, ve kterém se budou jablka péct, vyjměte z obalu a položte na pracovní stůl. Nechte zcela rozmrazit při pokojové teplotě.
- Troubu předehřejte na 200°C. Jablka omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Poté velmi opatrně ostrým tenkým nožem nebo speciálním zářezem odstraňte ze strany stonku jádřince se semínky.
- Připravte si jablečnou náplň. Vyloupané vlašské ořechy nasekejte nožem. Smícháme s medem a promícháme. Vzniklou náplní naplňte připravená jablka.
- Těsto rozválejte na vrstvu o tloušťce 2–3 mm. Nakrájíme na 4 čtverce. Do středu položte jablko s náplní. Ze středu každé strany čtverce těsta proveďte řez v pravém úhlu k základně jablka.
- Vzniklé trojúhelníky těsta zvedněte nad jablka a spojte vrcholy. Opatrně stáhněte boční švy. Rozklepneme vajíčko a potřeme jím povrch jablek v těstě. Pečte 15–20 minut.
Ratatouille s hrozny
Mezi jižními Slovany byly Apple Spas považovány za den, kdy začala sklizeň hroznů, tak se jim také říkalo „hroznový». V tomto jednoduchém zeleninovém ratatouille jsou jablka a hrozny doslova cítit „Pohov».
Ratatouille s hrozny
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- brambor
- jablko
- petržel – 1 snítka
- estragon – 1 snítka
- majoránka – 1 snítka
- olivový olej – 4 lžíce. l.
- bílé hrozny – 2 hrozny
- cibule – 1 cibule
- celer – 1 stonek
- sladká paprika – 1 ks.
- rajčata – 1 ks.
- cuketa – 3 ks.
- Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kousky. Hrozny omyjeme a osušíme. Jablko oloupeme a nakrájíme na 4 části. Zeleninu nakrájejte nadrobno.
- Zeleninu, hrozny a jablka dejte do zapékací mísy, přidejte směs bylinek.
- Nalijte olej a půl sklenice vody. Osolte, opepřete, přikryjte pokličkou a pečte 1,5 hodiny v troubě při 200 °C, v případě potřeby podlévejte trochou horké vody. Podávejte horké.
Rebarbora a jablečný kompot
Voňavé jablko a kyselá rebarbora jsou dokonalou dvojicí pro osvěžující letní kompot.
Rebarbora a jablečný kompot
Na přípravu 10 porcí potřebujete:
- rebarbora – 500 g
- sladkokyselá jablka – 3 ks.
- vanilka – 0,5 lusku
- skořice – 1 tyčinka
- cukr – 60–70 g
- citrón – 1 kus
- Rebarboru nakrájejte na kousky dlouhé 3 cm Jablka nakrájejte na 4 části, odstraňte semínka. Každou čtvrtinu nakrájejte na střední kostky.
- Přiveďte k varu 2.5–3 litry pitné vody. Přidejte rebarboru, jablka, cukr, vanilková semínka a tyčinku skořice. Znovu přiveďte k varu.
- Během této doby odstraňte tenkou (pouze žlutou) vrstvu kůry pomocí škrabky na zeleninu. Přidejte do pánve a kompot stáhněte z ohně. Nechte vyluhovat 6–8 hodin Před podáváním v případě potřeby přecedíme a vychladíme.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jablka #Jablečné lázněSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích