Site icon Wellness Way Česká republika

5 neodolatelných receptů na jablečné lázně, které zvládnete s lehkostí

5 jednoduchých receptů na Jablečné lázně

19. srpna se slaví Jablkový Spasitel, který se kryje s církevním svátkem Proměnění Páně. Poradíme vám, jak slavit a co připravit.

O čem si povíme v článku:Smažené jablkové kroužky Švec s ovocemJablka v těstě Ratatouille s hroznyRebarbora a jablečný kompot

V Rus, před Jablkovým Spasitelem, bylo zakázáno jíst jablka, hrozny a jiné ovoce a od 19. srpna – pouze po posvěcení v kostele během svátku. Tato tradice se objevila spolu se zavedením řeckého kalendáře, protože právě v den Proměnění Páně Řekové žehnali hroznům, které dozrály do této doby. Protože hrozny v našich zeměpisných šířkách prakticky nerostou, byly nahrazeny jablky. V den Apple Spasitele je zvykem připravovat postní pokrmy s jablky: koláče, palačinky a dezerty.

Smažené jablkové kroužky

Apple Spas se slaví během přísného Dormition Fast a zdá se, že je potřeba se ve všem omezovat. Ale existuje mnoho lahodných bezmasých jídel, jako jsou tyto smažené jablečné kroužky.


Smažené jablkové kroužky

Na přípravu 2 porcí potřebujete:

  1. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Nalijte do vody a 1 polévkovou lžíci. l. rostlinný olej a promíchejte metličkou. Vznikne vám těsto, které má podobnou tloušťku jako kefír. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody nebo mouky.
  2. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Jablka nakrájejte na kolečka o tloušťce 1,2–1,5 cm.
  3. Nalijte asi 4 cm rostlinného oleje do malého hrnce nebo fritézy a dobře zahřejte. Chcete-li zkontrolovat připravenost oleje, naberte trochu těsta a vhoďte ho do pánve – pokud olej kolem něj prská ​​a těsto rychle zezlátne, můžete začít smažit.
  4. Ponořte kroužek jablka do těsta a opatrně jej vložte do horkého oleje. Smažíme z obou stran do zlatova. Hotový prsten položte na zmačkané papírové ručníky, abyste odstranili přebytečný olej. Tímto způsobem smažte všechny kroužky.
  5. Vložte cukr do talíře a ponořte obě strany jablečných kroužků do cukru, poté posypte skořicí. Ihned podávejte.

Švec s ovocem

Cobbler je lehký, ovocný americký koláč. Vybrali jsme báječný postní recept s čerstvým ovocem, ovesnými vločkami a aromatickým kořením.


Švec s ovocem

Na přípravu 6 porcí potřebujete:

Pro test:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a středně velkou zapékací mísu vymažte rostlinným olejem.
  2. Oloupejte jablka. Všechno ovoce nakrájíme na stejné plátky. Ve velkém hrnci smíchejte ovoce, cukr, kukuřičný škrob a skořici. Zalijte vodou a přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 40 minut do zhoustnutí. Odstraňte pánev z ohně a přidejte vanilkový extrakt. Ovocnou náplň přendáme do připravené pánve.
  3. Ovesné vločky rozemelte na mouku pomocí mixéru a nasypte do mísy. Přidejte mandle, cukr, sůl, skořici a prášek do pečiva a míchejte, aby se spojily. Nalijte rostlinný olej a znovu promíchejte. Nalijte mléko tenkým pramínkem a vypracujte těsto. Lžící těsto nandáme na ovocnou náplň a posypeme trochou cukru.
  4. Pečte 25-30 minut dozlatova. Na suché pánvi opékejte mandle do zlatova, 2–3 minuty. Švec podávejte teplý, posypaný opraženými mandlemi nebo moučkovým cukrem.

Jablka v těstě

Ne nadarmo se jednomu z hlavních symbolů královské moci – státu – říkalo jablko. Ideální nejen formou, ale i obsahem, ovoce je velmi dobré při pečení!


Jablka v těstě

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  1. Listové těsto bez droždí, ve kterém se budou jablka péct, vyjměte z obalu a položte na pracovní stůl. Nechte zcela rozmrazit při pokojové teplotě.
  2. Troubu předehřejte na 200°C. Jablka omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Poté velmi opatrně ostrým tenkým nožem nebo speciálním zářezem odstraňte ze strany stonku jádřince se semínky.
  3. Připravte si jablečnou náplň. Vyloupané vlašské ořechy nasekejte nožem. Smícháme s medem a promícháme. Vzniklou náplní naplňte připravená jablka.
  4. Těsto rozválejte na vrstvu o tloušťce 2–3 mm. Nakrájíme na 4 čtverce. Do středu položte jablko s náplní. Ze středu každé strany čtverce těsta proveďte řez v pravém úhlu k základně jablka.
  5. Vzniklé trojúhelníky těsta zvedněte nad jablka a spojte vrcholy. Opatrně stáhněte boční švy. Rozklepneme vajíčko a potřeme jím povrch jablek v těstě. Pečte 15–20 minut.

Ratatouille s hrozny

Mezi jižními Slovany byly Apple Spas považovány za den, kdy začala sklizeň hroznů, tak se jim také říkalo hroznový». V tomto jednoduchém zeleninovém ratatouille jsou jablka a hrozny doslova cítit Pohov».


Ratatouille s hrozny

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  1. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kousky. Hrozny omyjeme a osušíme. Jablko oloupeme a nakrájíme na 4 části. Zeleninu nakrájejte nadrobno.
  2. Zeleninu, hrozny a jablka dejte do zapékací mísy, přidejte směs bylinek.
  3. Nalijte olej a půl sklenice vody. Osolte, opepřete, přikryjte pokličkou a pečte 1,5 hodiny v troubě při 200 °C, v případě potřeby podlévejte trochou horké vody. Podávejte horké.

Rebarbora a jablečný kompot

Voňavé jablko a kyselá rebarbora jsou dokonalou dvojicí pro osvěžující letní kompot.


Rebarbora a jablečný kompot

Na přípravu 10 porcí potřebujete:

  1. Rebarboru nakrájejte na kousky dlouhé 3 cm Jablka nakrájejte na 4 části, odstraňte semínka. Každou čtvrtinu nakrájejte na střední kostky.
  2. Přiveďte k varu 2.53 litry pitné vody. Přidejte rebarboru, jablka, cukr, vanilková semínka a tyčinku skořice. Znovu přiveďte k varu.
  3. Během této doby odstraňte tenkou (pouze žlutou) vrstvu kůry pomocí škrabky na zeleninu. Přidejte do pánve a kompot stáhněte z ohně. Nechte vyluhovat 68 hodin Před podáváním v případě potřeby přecedíme a vychladíme.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jablka #Jablečné lázněSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Exit mobile version