Atraktivní zavařená cuketa s rajčaty na zimní měsíce

K receptu

Cuketa s rajčaty na zimu je vynikající domácí konzervační produkt. Jedná se jak o výborný doplněk k různým pokrmům, tak o univerzální studený předkrm. Nakrájená zelenina dušená v bohaté rajčatové omáčce dodává bohatou a vyváženou chuť. Jak je vidět z receptu, do zeleniny se nepřidává nic navíc, jen sůl, cukr a pepř a jako konzervant působí velmi malé množství octa. Obrobek má velmi atraktivní vzhled – během procesu vaření se cuketa stává měkkou, ale její struktura je poměrně elastická, takže i malé kostky si dokonale zachovávají svůj původní tvar.

Složitost: snadno Kalorie: 145,65 kcal/porce porce: 10 Vaření: 30 min Přidat. čas: 45 min Použitý: 2,48 g/5,67 g/21,22VečeřeVečeřePrázdnýINGREDIENCE NA 10 PORCÍcuketa – 1 kg rajčata – 1,5 kg česnek – 5 stroužků rostlinný olej – 3 polévkové lžíce. l stolní ocet 9% – 2 polévkové lžíce. l.cukr – 4 polévkové lžíce. l.sůl – 1 polévková lžíce. l mletý černý pepř – ½ lžičky. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Na rajčatech na opačné straně ke stopce udělejte řez ve tvaru kříže. Rajčata dejte do velké mísy, zcela zalijte vroucí vodou a nechte 2 minuty odležet.

Krok 2

Slijeme horkou vodu a rajčata zalijeme studenou vodou. Po 1 minutě vyjměte a opatrně odstraňte tenkou slupku. K tomu je vhodné použít speciální malý nůž na loupání zeleniny.

Krok 3

Oloupaná rajčata rozkrojte napůl a odstraňte stopku. Dužninu nakrájejte nahrubo na malé kousky. V hrnci se silným dnem rozehřejte rostlinný olej a přidejte rajčata.

Krok 4

Snižte teplotu a vařte rajčata 10 minut. Směs pravidelně míchejte a v případě potřeby sbírejte pěnu. Při zahřívání rozmačkáme rajčata dřevěnou nebo silikonovou stěrkou.

Krok 5

Připravte si cuketu. Odřízněte konce a oloupejte kůži. Každou cuketu podélně rozřízněte a z přezrálé cukety odstraňte velká semínka. Půlky nakrájejte na kostky o straně 1 cm.

Krok 6

Nakrájenou cuketu vložte do pánve s rajčaty. Osolíme, ochutíme mletým černým pepřem, přidáme cukr a promícháme. Přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut.

Krok 7

Oloupané stroužky česneku nasekáme nadrobno a přidáme do pánve se zeleninou. Promíchejte a pokračujte ve vaření na mírném ohni, odkryté, dalších 15 minut. Směs několikrát promíchejte stěrkou.

Krok 8

Do pánve nalijte ocet, jemně promíchejte a přiveďte k varu. Cuketu nemíchejte lžící, aby se nezdeformoval tvar nakrájené zeleniny. Vařte další 2 minuty.

Krok 9

Sklenice důkladně umyjte jedlou sodou nebo saponátem a vložte do velkého kastrolu. Naplňte sklenice do poloviny studenou vodou. Do pánve nalijte vodu – měla by dosahovat i do středu sklenic.

Krok 10

Sklenice důkladně umyjte jedlou sodou nebo saponátem a vložte do velkého kastrolu. Naplňte sklenice do poloviny studenou vodou. Do pánve nalijte vodu – měla by dosahovat i do středu sklenic.

Krok 11

Horkou zeleninu vložíme do připravených sklenic a ihned uzavřeme víčky. Sklenice otočte dnem vzhůru, přikryjte froté utěrkou a nechte 2–3 hodiny vychladnout.

Krok 12

Vychladlé cukety a rajčata uložíme na chladné a tmavé místo. Přípravek je možné konzumovat po 2 týdnech, během kterých dojde k harmonizaci chuti zeleniny.

UŽITEČNÉ RADY

Používejte cuketu z konzervy v různých pokrmech. Podávejte například jako přílohu k masu nebo rybě, kombinujte s rýží, quinoou nebo bulgurem, přidejte do náplně sendvičů nebo tenkých pita rohlíčků. Rajčatovou omáčkou ze zavařovací sklenice lze vyrobit domácí pizzu nebo okořenit těstoviny.

MIMOCHODEM

Místo cukety můžete použít cuketu nebo použít obojí. Zelenina může být buď mladá, nebo docela zralá – příprava je obzvlášť dobrá, protože můžete použít i ty největší cukety, jejichž použití často vyvolává otázky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika