Česnekové stroužky v pikantním nálevu bez octa

K receptu

Nakládané stroužky česneku bez octa jsou pikantní předkrm, který dodá zářivé barvy každému pokrmu, od sytého boršče nebo husté solyanky až po aromatický ražniči nebo pečeného lososa. Díky pár stroužkům nakládaného česneku dostanou i ta nejznámější jídla novou chuť. Česnek také pomáhá zlepšit trávení. Zvláštností receptu na konzervovaný česnek je, že jej můžete připravit bez přidání stolního octa – správně připravený produkt je dokonale uložen. Nezapomínejte ale na základní opatrnost – nadměrná konzumace nakládaného česneku může způsobit popálení střevní sliznice, proto pozor!

Složitost: snadno Kalorie: 531,02 kcal/porce porce: 1 Vaření: 45 min Přidat. čas: 240 h Použitý: 19,65 g/1,53 g/115,04KonzervováníVečeřeVečeřePrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCIčesnek 300 gcukr 1 polévková lžíce.sůl 1 lžičkakyselina citrónová 1 lžičkazrnka černého pepře 5 ks.kukuřice nového koření 3 ks.bobkový list 1 kuspoupata karafiátu 2 ks.hořčičná semínka 0,5 lžičkysemena koriandru 0,5 lžičky1 plechovka 0,5l Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Hlavičky česneku rozdělte na jednotlivé stroužky. Vložte je do mísy, zalijte horkou vodou a nechte 30 minut. Sceďte v cedníku a nechte, dokud nevyteče veškerá tekutina.

Nakládané stroužky česneku bez octa
Nakládané stroužky česneku bez octa ()

Krok 2

Oloupejte stroužky česneku. K tomuto účelu je nejvýhodnější použít malý odřezávací nůž. Oloupaný hřebíček opláchněte studenou vodou a osušte na papírové utěrce.

Nakládané stroužky česneku bez octa
Nakládané stroužky česneku bez octa ()

Krok 3

Nádobu a víko důkladně opláchněte. Vložte sklenici do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte 10 minut. Opatrně vyjměte sklenici pomocí kleští. Jednoduše umístěte víko do misky a zalijte vroucí vodou po dobu 5-10 minut.

Nakládané stroužky česneku bez octa
Nakládané stroužky česneku bez octa ()

Krok 4

Připravte si marinádu. Do malého kastrůlku nalijte 300 ml studené pitné vody. Přidejte hřebíček, nové koření a černý pepř, vložte bobkový list, přidejte hořčičná a koriandrová semínka. Osolte a přidejte cukr.

Nakládané stroužky česneku bez octa
Nakládané stroužky česneku bez octa ()

Krok 5

Marinádu přiveďte k varu a na mírném ohni zahřívejte 2 minuty. Odstraňte z ohně, přidejte kyselinu citronovou a promíchejte. Všechny krystaly by se měly úplně rozpustit.

Nakládané stroužky česneku bez octa
Nakládané stroužky česneku bez octa ()

Krok 6

Vložte stroužky česneku do připravené nádoby. Zalijeme horkou marinádou a pevně uzavřeme pokličkou. Otočte sklenici dnem vzhůru a přikryjte ručníkem. Umístěte nádobu na chladné a tmavé místo. Česnek bude připraven k použití za 10 dní.

Nakládané stroužky česneku bez octa
Nakládané stroužky česneku bez octa ()

UŽITEČNÉ RADY

K přípravě nakládaného česneku bez octa nepoužívejte jemnou jodizovanou sůl. Pro zavařování se nejlépe hodí hrubá kamenná sůl.

MIMOCHODEM

Nakládaný česnek má mnoho prospěšných vlastností. Konzumace česneku pomáhá normalizovat trávení a hormonální hladinu, snižuje krevní tlak a riziko kardiovaskulárních onemocnění a působí protiplísňově.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika