K receptu
Už jste někdy dělali meruňkové chutney? Pokud ne, vyzkoušejte, zvláště pokud máte po ruce čerstvé sezónní ovoce. Mimochodem, Indové nejčastěji vyrábějí podobné omáčky z ovoce, i když existují i zeleninové varianty. Meruňkové chutney je podle nás jedno z nejpovedenějších, protože kombinuje více chutí (sladká, kyselá, pikantní, pálivá i slaná). Můžeme s klidem říci, že tato omáčka splňuje všechny zásady indické kuchyně. No, pokud si chcete připravit meruňkové chutney na zimu, směle do toho! Stačí ji horkou nalít do sklenic, srolovat víčky a dát do lednice až do použití.
Složitost: snadno Kalorie: 74,61 kcal/porce porce: 2 Vaření: 1 hodina 30 minut Přidat. čas: 336 h Použitý: 0,90 g/0,82 g/15,28PrázdnýOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCEmeruňky – 1 kilogram – 1 ks cibule – 1 ks česnek – 1 stroužek kořen zázvoru – 30 stroužků – 6 poupat hnědý cukr – 200 nastrouhaných mandlí – 30 jablečného octa – 200 ml pitné vody – 100 ml kajenského pepře – na špičku nůž sůl – podle chuti Stolní váhy a míry RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si meruňky na chutney. Vyberte pevné, ale zralé ovoce. Meruňky omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Nakrájejte na poloviny, odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky.
APRICOT CHUTNEY ()
Krok 2
Oloupejte citron. Nakrájejte na 4 kusy. Cibuli a stroužek česneku oloupeme a nakrájíme. Kořen zázvoru oloupejte, omyjte a nakrájejte velmi jemně.
APRICOT CHUTNEY ()
Krok 3
Do malého hrnce nebo naběračky nalijte jablečný ocet a pitnou vodu. Přidejte hnědý cukr. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty na středním plameni.
APRICOT CHUTNEY ()
Krok 4
Mandle omyjeme a nasekáme nadrobno. Do kastrůlku nebo naběračky přidejte meruňky, nakrájený citron, cibuli, česnek, zázvor a hřebíček. Přidejte nasekané mandle, špetku soli a kajenského pepře.
APRICOT CHUTNEY ()
Krok 5
Na prudkém ohni přiveďte meruňkovou směs k varu. Snižte ji na nízkou hodnotu. Vařte za častého míchání 40–50 minut. Dejte pozor, aby se směs nepřipálila!
Krok 6
Čatní ochlaďte a vložte do suchých sterilizovaných sklenic. Kryt plastovými víčky. Před použitím uchovávejte v chladničce po dobu 2 týdnů.
UŽITEČNÉ RADY
Meruňkové chutney můžeme podávat k pečené drůbeži (krocan, kuře, kachna), studenému vařenému nebo pečenému masu a jako koření na sendviče nebo burgery.
MIMOCHODEM
Do meruňkového chutney se často přidává sušené ovoce, takže pokud se vám tento nápad líbí, přidejte do omáčky v páté fázi například rozinky a vařte do úplného rozvaření, jak je doporučeno v receptu.