Exotické meruňkové chutney: Chuť, která vás okouzlí

K receptu

Už jste někdy dělali meruňkové chutney? Pokud ne, vyzkoušejte, zvláště pokud máte po ruce čerstvé sezónní ovoce. Mimochodem, Indové nejčastěji vyrábějí podobné omáčky z ovoce, i když existují i ​​zeleninové varianty. Meruňkové chutney je podle nás jedno z nejpovedenějších, protože kombinuje více chutí (sladká, kyselá, pikantní, pálivá i slaná). Můžeme s klidem říci, že tato omáčka splňuje všechny zásady indické kuchyně. No, pokud si chcete připravit meruňkové chutney na zimu, směle do toho! Stačí ji horkou nalít do sklenic, srolovat víčky a dát do lednice až do použití.

Složitost: snadno Kalorie: 74,61 kcal/porce porce: 2 Vaření: 1 hodina 30 minut Přidat. čas: 336 h Použitý: 0,90 g/0,82 g/15,28PrázdnýOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCEmeruňky – 1 kilogram – 1 ks cibule – 1 ks česnek – 1 stroužek kořen zázvoru – 30 stroužků – 6 poupat hnědý cukr – 200 nastrouhaných mandlí – 30 jablečného octa – 200 ml pitné vody – 100 ml kajenského pepře – na špičku nůž sůl – podle chuti Stolní váhy a míry RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si meruňky na chutney. Vyberte pevné, ale zralé ovoce. Meruňky omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Nakrájejte na poloviny, odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky.

MERUŇKA CHUTNEY
APRICOT CHUTNEY ()

Krok 2

Oloupejte citron. Nakrájejte na 4 kusy. Cibuli a stroužek česneku oloupeme a nakrájíme. Kořen zázvoru oloupejte, omyjte a nakrájejte velmi jemně.

MERUŇKA CHUTNEY
APRICOT CHUTNEY ()

Krok 3

Do malého hrnce nebo naběračky nalijte jablečný ocet a pitnou vodu. Přidejte hnědý cukr. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty na středním plameni.

MERUŇKA CHUTNEY
APRICOT CHUTNEY ()

Krok 4

Mandle omyjeme a nasekáme nadrobno. Do kastrůlku nebo naběračky přidejte meruňky, nakrájený citron, cibuli, česnek, zázvor a hřebíček. Přidejte nasekané mandle, špetku soli a kajenského pepře.

MERUŇKA CHUTNEY
APRICOT CHUTNEY ()

Krok 5

Na prudkém ohni přiveďte meruňkovou směs k varu. Snižte ji na nízkou hodnotu. Vařte za častého míchání 40–50 minut. Dejte pozor, aby se směs nepřipálila!

Krok 6

Čatní ochlaďte a vložte do suchých sterilizovaných sklenic. Kryt plastovými víčky. Před použitím uchovávejte v chladničce po dobu 2 týdnů.

UŽITEČNÉ RADY

Meruňkové chutney můžeme podávat k pečené drůbeži (krocan, kuře, kachna), studenému vařenému nebo pečenému masu a jako koření na sendviče nebo burgery.

MIMOCHODEM

Do meruňkového chutney se často přidává sušené ovoce, takže pokud se vám tento nápad líbí, přidejte do omáčky v páté fázi například rozinky a vařte do úplného rozvaření, jak je doporučeno v receptu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika