Site icon Wellness Way Česká republika

Kulinářská symfonie: Knedlíky a kysané zelí

Knedlíky s kysaným zelím

Knedlíky s kysaným zelím hit na domácím stole. Pokud jste také zelí sami zkvasili úžasné! Poslouží ale i osvědčený z obchodu. Trochu podusíme, přidáme špetku cukru nutné vyvážit chuť a náplň je již hotová.

O čem si povíme v článku:Těsto na knedlíky s kysaným zelímKnedlíky na knedlíky s kysaným zelímPotočné knedlíky se smaženým zelímKnedlíky s kysaným zelím a sádlemKnedlíky s kysaným zelím a mletým masemKnedlíky s kysaným zelím a houbamiLané knedlíky s kysaným zelím

Jako všechny slané knedlíky i ten náš s kysaným zelím přichází s hotovou náplní. Snad se tak knedlíky jmenují právě proto, že náplň je již uvařená nebo smažená. Ale v případě kysaného zelí je třeba ho ještě uvést „do kondice“ smažit, dusit.

Nejprve těsto. Vyberte si svůj oblíbený nebo to, co funguje nejlépe. Jelikož knedlíky s kysaným zelím mohou být libové, lze těsto připravit i bez vajec. Pouze voda, mouka, sůl a rostlinný olej.

Těsto na knedlíky s kysaným zelím


Těsto na knedlíky s kysaným zelím

Těsto na knedlíky s kysaným zelím

K přípravě těsta potřebujete:

Rychlá poznámka k mouce. Obvykle se používá prémiová pšeničná mouka. V praxi se ale ukazuje, že těsto dopadne jinak silnější nebo naopak příliš měkké ze stejného množství přísad. Vše závisí na vlhkosti mouky, kolik dokáže absorbovat, aby vzniklo elastické těsto, se kterým se příjemně pracuje. Proto se musíte orientovat podle pocitu. Těsto příliš měkké To znamená, že mouka je méně náročná na vlhkost. V tomto případě můžete při práci s těstem přidat ještě trochu mouky. Nebo je těsto příliš těsné To znamená, že mouka je náročná na vlhkost a je suchá. Poté nevytvarované těsto lehce postříkejte vodou a pokračujte v hnětení.

Zde je velmi pohodlný způsob hnětení:

  1. Sůl rozpusťte ve vodě, přidejte rostlinný olej a promíchejte.
  2. Do mísy nasypte mouku.
  3. Na mouku přisypeme trochu vody se solí a olejem, mícháme rukama, dokud lehce nezvlhne. Poté přidejte vodu i s cákanci. Smícháme s moukou: vytvoří se jemné drobky. Postupně přiléváme vodu a promícháme s moukou: drobenka bude stále větší a vznikne těsto. V tuto chvíli je potřeba cítit, zda těsto nebude příliš pevné, suché nebo naopak je potřeba přidat trochu mouky.
  4. Z těsta uděláme kouli a trochu prohněteme Nemusíte se moc snažit. Zabalte do fólie a nechte 20 minut stát.
  5. Po 20 minutách si těsto ještě trochu zapamatujte. Už by se měl změnit, stát se pružnějším. Nechte působit dalších 20 minut. Opakujte hnětení a nechte znovu několik minut.
  6. Za hodinu budete mít těsto připravené k použití. poddajné, příjemné na práci.

Jak vidíte, nemusíte vynakládat velké úsilí. Čas a odpočinek udělají všechnu práci za vás.

Jak dále pracovat s testem vaše volba. Můžete si vyválet velkou a vystřihnout polotovary (kruhy) pro modelování. Nebo můžete vytvořit klobásu, odříznout z ní puky a srolovat je do polotovarů. Druhá možnost je ekonomičtější.

Při tvarování knedlíků dejte pozor, aby se olej z náplně nedostal na okraj těsta, jinak se knedlíky těžko formují. Pokud se tak stane, je třeba ji posypat trochou mouky nebo navlhčit vodou.

Aby se knedlíky s kysaným zelím ve vodě nerozpadly, je třeba pečlivě zajistit okraj zaplétejte nebo přitlačte hroty vidličky.

Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a po uvaření vaříme 3-4 minuty. Aby se knedlíky nepřichytily ke dnu, je potřeba vodu míchat, dokud se nevyvaří.

Dobrá rada: aby se knedlíky po uvaření neslepily, přidejte do vody trochu rostlinného oleje.

Hotové výrobky se mažou zeleninou nebo máslem. Je ještě chutnější, když se smaží do zlatova.

Na co si dát pozor při výběru kysaného zelí, pokud nemáte vlastní domácí? Často na trhu nebo v obchodě prodávají zelí, které není kysané, ale přivezené přibližně podle chuti s kyselinou octovou a cukrem. Toto zelí neprošlo kvašením a samozřejmě má chuťově i kvalitou velmi daleko od pravého kysaného zelí. Nakupujte proto u důvěryhodných prodejců a knedlíky se zelím vás potěší.

Náplň z kysaného zelí Toto je základní, nejnáročnější varianta. Pokud jste připraveni experimentovat, přidejte do ní houby, mleté ​​maso, dýni a smažené sádlo.

Náplně do knedlíků s kysaným zelím

Postní knedlíky se smaženým kysaným zelím

Při dušení kysaného zelí je určitě potřeba přidat trochu cukru do náplně. Zelí rychleji karamelizuje a chuť se stane harmoničtější.


Postní knedlíky se smaženým kysaným zelím

K přípravě potřebujete:

  1. Cibuli nakrájíme na střední kostičky.
  2. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a orestujte cibuli, dokud nebude průhledná a mírně zlatavá.
  3. Zelí lehce vymačkáme a přidáme do pánve k cibuli. Posypte cukrem. Poradenství. Pokud je zelí nakrájené na dlouhé proužky, můžete jej podle potřeby nakrájet na menší.
  4. Zelí a cibuli promícháme, přikryjeme a na mírném ohni za občasného míchání dusíme 20–25 minut.
  5. Až budete připraveni, vychlaďte. Zelí by mělo změknout.

Na náplň použijte vychladlé zelí.

Hotové výrobky smažte v rostlinném oleji. Podáváme s opečenou cibulkou.

Knedlíky s kysaným zelím a sádlem

Moje oblíbená varianta je se sádlem a rajčatovým protlakem. Rajčatový protlak, špetka cukru a výplň se stává jasnější a zajímavější. Tato náplň bude vypadat jako hodgepodge a malé smažené kousky sádla tuto podobnost jen zdůrazní.


Knedlíky s kysaným zelím a sádlem

K přípravě potřebujete:

  1. Sádlo nakrájíme na velmi malé kostičky, dáme do studené pánve, zapneme oheň a na středním plameni opékáme, dokud se sádlo neroztáhne a nevytvoří se škvarky. Škvarky není potřeba příliš smažit.
  2. Cibuli nakrájíme na střední kostičky a dáme na pánev se sádlem. Orestujte do zlatova. Přidejte rajčatovou pastu, zamíchejte a smažte s cibulí po dobu 1-2 minut.
  3. Zelí na knedlíky lehce vymačkáme a přidáme k orestované cibulce.
  4. Přidejte cukr, promíchejte, přikryjte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 20–25 minut.

Hotové zelí úplně vychladíme a použijeme na náplň.

Knedlíky s kysaným zelím a mletým masem

Výživné, brutální perfektní. Na mleté ​​maso můžete použít jakékoli maso: hovězí, vepřové nebo směs obojího. S vepřovým bude šťavnatější, ale také kaloričtější. Pro lehčí verzi můžete použít mletou krůtí paličku.

Je poměrně obtížné kombinovat strouhané kysané zelí a mleté ​​maso: náplň se bude rozpadat. Aby bylo snazší „zabalit“ náplň do těsta, je třeba ji nasekat. Pak se mleté ​​maso a zelí dobře promísí a s náplní se bude lépe pracovat.


Knedlíky s kysaným zelím a mletým masem

Na přípravu knedlíků potřebujete:

  1. Připravte si kysané zelí lehce vymačkáme a nasekáme nožem nebo umeleme na mlýnku na maso s velkými otvory.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky.
  3. Zahřejte 1 polévkovou lžíci. l. olej na pánvi a orestujte cibuli, dokud není průhledná. Poté k cibuli přidáme zelí a společně dusíme 20–25 minut, dokud zelí nezměkne. Přendejte do misky.
  4. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a orestujeme na něm mleté ​​maso. Sůl a pepř podle chuti. Dejte do mísy se zelím a promíchejte.
  5. Zcela vychladíme a použijeme jako náplň do knedlíků s kysaným zelím a mletým masem.
  6. Připravené knedlíky podáváme se zakysanou smetanou a bylinkami.

Knedlíky s kysaným zelím a houbami

Další štíhlá varianta. Skvěle se doplňuje o rostlinné bílkoviny houby. Miska se okamžitě stane kompletní: sacharidy, bílkoviny, vláknina, vitamíny. Jaké houby je nejlepší brát? Ano, jakékoli, které máte v popelnicích: mražené, sušené, nebo si můžete koupit žampiony.


Knedlíky s kysaným zelím a houbami

Na přípravu knedlíků potřebujete:

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi na rozehřátém rostlinném oleji do zlatova.
  2. Houby nakrájejte na malé kostičky a přidejte do pánve s cibulí, vše společně smažte 5-7 minut. Podle chuti osolíme a posypeme pepřem.
  3. Kysané zelí vymačkáme z nálevu a pokud jsou jeho proužky příliš dlouhé, nakrájíme na menší kousky.
  4. Kysané zelí vložte do pánve s cibulí a houbami. Rozruch.
  5. Náplň knedlíků přikryjeme pokličkou a za občasného míchání vaříme na mírném ohni 20 minut.
  6. Hotovou náplň sejměte z ohně a zcela vychladněte.
  7. Připravte knedlíky obvyklým, známým způsobem.

K podávání orestujte cibulku na rostlinném oleji a položte na připravené knedlíky. Posypeme nasekanými bylinkami.

Líné knedlíky s kysaným zelím

Uhněteme těsto, vykrajujeme kolečka, tvoříme knedlíky To je samozřejmě pomalý proces. Bude to trvat minimálně hodinu a půl. Je možné proces urychlit? Bezpochyby. Nejjednodušší způsob připravit kysané zelí (smažit s cibulí v rostlinném oleji). A se zaměřením na líné tvarohové knedlíky zadělejte těsto se zelím, kefírem, moukou, krupicí a práškem do pečiva. Nakrájíme na kolečka, uvaříme v osolené vodě a podáváme s orestovanou cibulkou.

Ale stejně preferuji jiný způsob. Tak často dělám líné knedlíky a jídlo zvané štrúdli. Metoda eliminuje nejnáročnější proces dělat knedlíky.

Těsto se rozválí na velké těsto, náplň se rozetře po celé ploše těsta a vše se stočí do válečku. Dále se role nakrájí na kousky (jako klobása) a výsledné role se pošlou na pánev nebo dušenou pánev.

Můžete osmažit ještě trochu zelí, dát na závitky a vše dohromady povařit. Dodatečnou přílohou bude lahodné zelí. Nebo si udělejte smaženici z cibule a mrkve a vařte spolu s línými knedlíky.

Do náplně můžete přidat houby a mleté ​​maso.

Líné knedlíky podáváme se zakysanou smetanou. Cenově výhodné, uspokojivé a velmi chutné jídlo k obědu nebo večeři.


Líné knedlíky s kysaným zelím

Na přípravu knedlíků potřebujete:

Na smažení:

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na rostlinném oleji do zlatova.
  2. Zelí lehce vymačkáme a přidáme do pánve k cibuli. Posypeme cukrem, mletým černým pepřem, promícháme, přikryjeme a…
Exit mobile version