Mistrovské recepty na ryby a hranolky v troubě

Ryby a hranolky v troubě: nejlepší recepty

Odborníci na výživu radí, abyste do svého jídelníčku rozhodně zařadili ryby, a to alespoň 2-3x týdně. Chcete-li z tohoto produktu získat maximální užitek a chuť, měl by být vařen v troubě při nízkých teplotách. A co příloha? Vše důmyslné je jednoduché – ryby se dají péct s bramborami, které všichni milujeme. Je to chutné, uspokojující, rychlé, jednoduché a zcela neškodné pro váš rodinný rozpočet.

O čem si povíme v článku:Která ryba je nejlepší na pečení Jak připravit rybu na pečení Výběr koření Jak je to s bramborami Jak připravují ryby a brambory v troubě Candát s bramborem a pórkem v troubě Štikoš s bramborem a smetanovým sýrem v troubě Treska jednoskvrnná? v troubě s bramborami Platýs v troubě s novými bramborami Ryba a la „kapitánská“ v troubě s bramborem Kapr na kousky v troubě s bramborem Ryba v troubě v alobalu s bramborem a zeleninou

Jaká ryba je nejlepší na pečení?

Pro pečení v troubě s bramborami (a další zeleninou) se nejlépe hodí tučné druhy – losos, štikozubce, platýs, sumec, okoun, halibut atd. Docela vhodná je ale i méně tučná treska jednoskvrnná, treska nebo treska pollock, zvláště pokud použijte marinády nebo další omáčky. A aby ryby nevyschly, použijte pečicí rukáv, alobal nebo domácí „obálky“ z pergamenového papíru. Vzhledem k tomu, že vlhkost, která se proměnila v páru, nemůže uniknout, jsou produkty dušené téměř ve vlastní šťávě, takže jsou rozhodně jemné a aromatické.

Jak připravit rybu na pečení

Řezání ryb
Řezání ryb (Shutterstock/FOTODOM)

Samozřejmě je lepší kupovat co nejčerstvější ryby, ale pokud máte mražené mršiny, určitě je předem rozmrazte. To by mělo být provedeno šetrným způsobem – na samé horní polici chladničky a v žádném případě v blízkosti radiátoru nebo pod tekoucí horkou vodou. Pamatujte, že ryba se velmi rychle kazí, proto ji uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k vaření.

Zda rybu filetovat, je věcí vkusu. Můžete péct celé korpusy s bramborami, po vykuchání a odstranění šupin a žaber. V tomto případě důkladně opláchněte rybu zvenčí a vnitřek (po vykuchání) opláchněte čistou houbičkou na nádobí (hrubá strana). Pokud chcete, můžete kostru nakrájet na velké kusy a vařit spolu s kostmi. Nebo jako možnost použijte hotové filé/mleté ​​maso.

Poté připravenou rybu osušte papírovými utěrkami (při pečení není potřeba přebytečná vlhkost), osolte a posypte kořením, pokud chcete. Pokud připravujete celé korpusy, můžete po stranách udělat řezy a do bůčku vložit čerstvé bylinky, olivy, kapary a plátky citronu. Pokud máte libové ryby, namažte je navíc olejem.

Ryby by se měly péct při teplotě ne vyšší než 150 °C. Tento přístup mírně prodlouží čas, ale umožní produktu upéct rovnoměrněji, lépe nasytit kořením, nevysušit a zachovat více výhod. Je to jen doporučení, vařit můžete na standardních 180-200°C.

Výběr koření

Velmi čerstvé a kvalitní ryby nepotřebují mnoho koření – stačí hrubá mořská sůl a čerstvě mletý bílý nebo růžový pepř. Trocha koření nebo aromatických bylinek však vůbec neuškodí, pouze dodá chuti jas. Pokud pečete červenou rybu s bramborami, použijte fenykl, tymián, papriku, bazalku, zázvor atd. K bílým rybám se hodí spíše majoránka, máta, rozmarýn, česnek, oregano, kopr, citronová kůra.

A co brambory?

Příprava brambor jako příloha k rybám
Příprava brambor jako přílohy k rybám (Shutterstock/FOTODOM)

Brambory jsou považovány za ideální přílohu k jakékoli rybě – bílé, červené, mořské, říční. Je však třeba pamatovat na to, že tato zelenina se připravuje poměrně dlouho, takže se musí buď nakrájet velmi jemně (například na průsvitné plátky nebo kostky se stranou ne větší než 1 cm), nebo přivést napůl uvařenou předem (uvaříme v osolené vodě, smažíme na rozpáleném oleji do zlatova, pečeme v troubě).

Nejjednodušší způsob je nakrájet brambory na velké plátky, vložit do zapékací mísy, osolit, posypat kořením, pokapat olejem, promíchat a vložit do předehřáté trouby na 20–30 minut. Poté položte kousky ryby navrch, znovu potřete olejem a pečte při nízké teplotě, dokud nebudou vařené.

K rybám se hodí i brambory á la gratin. Zeleninu nakrájejte na tenké plátky (nejjednodušší je použít mandolínové struhadlo), vložte je do zapékací mísy, mírně se překrývají, každou vrstvu potřete osolenou smetanou nebo mlékem pomocí cukrářského štětce a vložte do předehřáté trouby na 20 minut. Poté položte rybu na brambory a pečte, dokud nebude hotová.

Můžete také uvařit malé brambory ve slupce do poloviny, nakrájet na kostičky a blanšírovat, péct nebo smažit – možností je spousta. Mimochodem, aby byly brambory a ryby v troubě obzvláště chutné, můžete do pokrmu přidat cibuli, mrkev, papriku, houby, olivy, slaninu atd.

Jak pečou ryby a hranolky v troubě v jiných zemích?

Slavný šéfkuchař a popularizátor nové francouzské kuchyně Paul Bocuse přišel s nápadem péct ryby pod tence nakrájené plátky brambor připomínající šupiny. Velmi brzy se pokrm stal módním a začal se podávat na celém pobřeží Středozemního moře. Přitom na tom není nic složitého – stačí velmi čerstvé, kvalitní ryby (treska, losos, mořský okoun atd.), brambory a máslo. Připravený filet vložíme do pekáče vyloženého pečicím papírem, osolíme, potřeme olejem, poklademe velmi tenkými, doslova průhlednými plátky brambor a opět potřeme olejem. Pokrm pečte v dobře vyhřáté troubě se zapnutým konvekčním režimem. Během vaření potřeme vršek rozpuštěným máslem. Tato ryba se obvykle podává se špenátem pošírovaným ve smetaně, zeleným salátem nebo citronovou omáčkou.

Mimochodem, slavný britský pokrm fish and chips, který se původně prodával z pouličních stánků v dělnických čtvrtích Londýna a dalších velkých anglických měst, se dnes podává i u královského stolu. Královští preferují pečená jídla, proto dvorní kuchaři rybu nejprve nafiletují, pak ji lehce posypou solí a pepřem, opečou ve strouhance, pokapou rozpuštěným máslem a vloží do předehřáté trouby. Zároveň můžete na stejném plechu přinést předem blanšírované, dokonale hladké bramborové lupínky. Royal fish and chips se obvykle podávají s holandskou omáčkou – věří se, že je to nejlepší doplněk k jídlu.

Pečené ryby a brambory jsou oblíbené také v Německu (ano, nejí tam jen vepřové!), Rakousku, Česku, Polsku a všech pobaltských zemích. Pomocí nových technik, koření a koření znovu a znovu se můžete vydat na kulinářské cesty každý den!

Candát s bramborem a pórkem v troubě

Někdy není potřeba znovu vynalézat kolo – stačí vzít dostupné ryby, například candáta a upéct je v troubě s bramborami. Jednoduché a velmi chutné! Mimochodem, místo celého jatečně upraveného těla můžete použít rybí filé.

Candát s bramborem a pórkem v troubě
Candát s bramborem a pórkem v troubě ()

40 min

3 porce

K přípravě potřebujete:

• candát vykuchaný o váze cca 600 g – 2 ks.

• malé brambory – 6 ks.

• citron – 1 ks.

• pórek (bílá a světle zelená část) – 1/2 stonku

• máslo – 3 polévkové lžíce. l.

• smetana 33% tuku – 3 polévkové lžíce. l.

• strouhaný parmazán – 2–3 polévkové lžíce. l.

• tymián – 5 snítek

• petržel – 2 snítky

• cukr – 1 lžička.

• čerstvě mletý černý pepř

• sůl

1. Troubu předehřejte na 200°C. Brambory omyjeme kartáčem, nakrájíme na 1 cm silná kolečka a dáme do hrnce. Zalijte vroucí vodou, osolte a vařte, dokud brambory nezměknou, 5 až 7 minut.

2. Na rybě udělejte šikmé řezy, osolte a opepřete. Vložte petržel do břicha. Namažte pokožku 1 polévkovou lžící. l. máslo a rybu vložíme do velké zapékací mísy.

3. Brambory sceďte a přidejte zbylé máslo. Přendáme k rybě a posypeme parmazánem.

4. Pórek velmi důkladně omyjte, abyste odstranili písek, nakrájejte na kolečka. Smícháme se smetanou, solí.

5. Nakrájený pórek položte na ryby. Poblíž položte půlky citronu a posypte cukrem. Uspořádejte snítky tymiánu.

6. Vložte pánev do trouby a pečte, dokud nejsou ryby a brambory propečené, asi 20–25 minut.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pórek v tomto pokrmu lze nahradit červenou nebo bílou salátovou cibulí.

MIMOCHODEM

Pro chuť a vůni můžete do břicha ryby dát 2-3 stroužky česneku.

Štikozubec s bramborem a tvarohem v troubě

Tento recept jsme připravili pro ty, kteří rádi jedí vydatné a chutné jídlo, aniž by trávili spoustu času přípravou. Vše potřebné seženete v lednici nebo v nejbližším obchodě – ryby, tvaroh, máslo, brambory a cibule.

Štikozubec s bramborem a tvarohem v troubě
Štikozubec s bramborami a tvarohem v troubě (My Magnet)

1 hodina

4 porce

K přípravě potřebujete:

• brambory – 500 g

• filet ze štikozubce – 300 g

• tvaroh – 200 g

• cibule – 1 ks.

• máslo – 50 g

• sůl

• čerstvě mletý černý pepř

1. Troubu předehřejte na 200°C. Zapékací mísu vymažeme máslem.

2. Brambory nakrájíme na tenká kolečka, cibuli na půlkolečka. Filet ze štikozubce nasekejte velkým nožem, vymačkejte přebytečnou vlhkost a spojte s tvarohem.

3. Na dno pánve položte polovinu brambor a cibule. Rozložte rybí náplň a zbývající brambory. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem, potřeme zbylým máslem nakrájeným na tenké plátky.

4. Pekáč vložte doprostřed trouby a pečte 50 minut. Zkontrolujte propečenost, v případě potřeby nechte v troubě dalších 5-10 minut.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Bramborový kastrol s tvarohem a rybí náplní podávejte teplý, případně se zakysanou smetanou nebo přírodním jogurtem jako omáčkou.

MIMOCHODEM

Místo štikozubce si můžete vzít své oblíbené konzervy, například růžového lososa, makrelu nebo sledě.

Treska v troubě s bramborami

Ryby vařené v „obálce“ se vždy ukáží jako šťavnaté a chutné. No, samozřejmě, protože silný pergamenový papír zachovává všechna aroma uvnitř, což vám umožní neztratit jedinou molekulu!

Treska v troubě s bramborami
Treska jednoskvrnná v troubě s bramborami (My Magnet)

25 min

4 porce

K přípravě potřebujete:

• filet z tresky jednoskvrnné – 4 ks. 150 g každý

• brambory – 4 ks. (500 g)

• ghí – 3 polévkové lžíce. l. (60 g)

• petržel – 1 malý svazek (20 g)

• česnek – 3 stroužky (15 g)

• čerstvě mletý černý pepř

• sůl

1. Nasekejte petržel velmi jemně. Rozdrťte a nasekejte česnek. Na petržel položíme česnek, mírně osolíme a vše společně nasekáme téměř na pastu.

2. Jednu stranu filé z tresky potřete petrželovou a česnekovou pastou. Pepřte a nechte trochu marinovat.

3. Brambory nakrájejte na 1 cm silné plátky. Smažte na polovině oleje ve velké pánvi na středním plameni. Brambory by měly být zlatavě hnědé, ale stále mírně vlhké.

4. Na pracovní plochu položte 4 listy pečícího papíru o rozměrech cca 30×40 cm do středu dejte opečené brambory, navrch zelenou rybu…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika