Site icon Wellness Way Česká republika

Odhalení tajemství hash brown: Rozdíly mezi styly a tipy na dokonalou přípravu

Jak se hash brown liší od hash brown a jak je vařit

Bramborové hashbrowns se staly populární ve Spojených státech na samém konci 19. století s příchodem velkého počtu emigrantů z Evropy. Velmi snadná příprava pokrmu, plnění a levné Co ještě je potřeba, aby se to začalo připravovat v každé kavárně?

O čem si povíme v článku:

Původ hashbrown

Americké hashbrowns (hláskované hash brown) mají po celém světě mnoho blízkých příbuzných: švýcarské rösti a slovanské palačinky, irské boxties a bramborové vafle, český bramborák a židovské latkes, švédský pototisbullar a také různé bramboráky, které se nacházejí téměř všechny evropské kuchyně. Slovo „hash“ přišlo do angličtiny z francouzštiny (hacher znamená „sekat“). A hnědá v angličtině je „hnědá“ nebo „toastovaná“. Pečené nakrájené brambory tohle je hash brown.

Hashbrown a hash brown: jak se liší a jak jsou podobné


Draniki, na rozdíl od hashbrowns, se obvykle podávají jako nezávislé jídlo

Ze všech vyjmenovaných jídel je nám samozřejmě nejblíže srovnání hashbrowns s bramboráky. Draniki se odtud objevily ve slovanských kulinářských kulturách z Evropy. Nejspíše z německé kuchyně, jen o něco dříve, kolem 30. let 19. století. Mají stejnou hlavní složku jako hashbrowns. strouhané brambory. A způsob vaření smažení na pánvi. Zde podobnosti končí a začínají rozdíly.

Základní hash brown obsahuje pouze brambory, tuk a sůl. A bramboráky mohou obsahovat mnoho přísad (v jednoduché verzi jsou obvykle vejce a mouka nebo škrob). Často se do těsta na bramboráky přidává nastrouhaná cibule, nasekaný česnek, sádlo, houby, někdy i maso.

Po usmažení lze palačinky péct v hrncích v zakysané smetaně nebo s různými druhy masa. Hashbrown se vždy podává přímo z pánve.

Draniki může být hlavním jídlem, hashbrown vždy nedílnou součástí, nejčastěji snídaně: s vejci, klobásou nebo slaninou. Nechybí ale ani hashbrown oběd. pak se podává se zeleninovým salátem, smaženou růžičkovou kapustou, zelenými fazolkami a uzenou rybou.

Jak připravit hashbrowns

Technologie vaření Další rozdíl mezi hash brown a hash brown. Draniki se vyrábí ze syrových brambor a brambory na hashbrowns se nastrouhají na hrubém struhadle a velmi rychle se vaří ve vodě s nízkou teplotou varu. Brambory by neměly být úplně uvařené, ale měly by být dostatečně měkké, aby se na pánvi rychle uvařily. Aby nedošlo k převaření, je nejjednodušší použít tuto metodu: nastrouhané brambory vložte do vroucí vody, znovu přiveďte k varu, okamžitě vypněte a nechte přesně 8 minut.

Uvařené brambory se vyjmou děrovanou lžící do nějaké ploché nádoby, aby rychle oschly, potom se osolí, smíchá s tukem a osmaží. Nejlepší je použít nepřilnavou pánev, abyste nemuseli přidávat další olej. Vařte hashbrown na středním plameni. Aby byla kůrka pěkně křupavá, musí být pánev dobře rozpálená. V závislosti na tloušťce vrstvy hnědých brambor smažte 5 až 10–12 minut. Brambory neotáčejte, dokud se na dně nevytvoří pevná kůrka!

Tvar hashbrowns může být velmi odlišný: palačinky (jako bramborové placky), velká placka, která zaplní celou pánev, nebo prostě vrstva brambor smažených z obou stran téměř bez tvaru. Pokládá se na talíř podle potřeby, bez zvláštního obřadu.

O tom, jak připravit dokonalé bramboráky, si přečtěte zde.

Jaké brambory jsou nejlepší pro hash Browns?


Na hashbrown se nejlépe hodí brambory s neutrální chutí, drobivou strukturou a vysokým obsahem škrobu.

Ve Spojených státech jsou nejčastěji používané brambory pro hashbrown brambory Russet nebo Idaho, které mají neutrální chuť, sypkou strukturu a vysoký obsah škrobu.

V Rusku existuje mnoho takových odrůd, pokud si koupíte na trhu zeptejte se prodejců. A v obchodě hledejte brambory označené „na šťouchání“.

Jaký tuk použít na hashbrowns

Možností je mnoho. Pro státy nejtradičnější tuk získaný ze slaniny během smažení. A je to opravdu velmi chutné! Ale můžete použít jakýkoli jiný živočišný tuk: tavené sádlo, kachní nebo husí tuk. A samozřejmě ghí, máslo nebo směs másla a rostlinného oleje. Nepotřebujete mnoho tuku, ale také nemusíte moc šetřit, jinak bude bez chuti.

Co můžete přidat do brambor na hashbrowns?

Nejjednodušší a nejúčinnější doplněk cibuli, je lepší ji nastrouhat, i když ji můžete jemně nakrájet nožem. Česnek je taky super. Brambory můžete místo běžné soli dochutit paprikou nebo svanskou solí, dochutit čerstvě mletým černým pepřem nebo červenou paprikou, pokud máte rádi pikantní. Zelení (kromě zralé zelené cibulky) do hashbrownů raději nedávejte. připálí se, než se brambory smaží.

Je možné upéct hashbrowns?


Hashbrown se ideálně smaží ve vaflovači, ale neměli byste je péct.

Odpověď: pravděpodobně ne. Jde o to, že v troubě se zapnutým grilem potřebujete velmi dobře propečenou kůrku, do této kůrky uděláte celý hashbrown, nezůstane měkký střed;

Ale pokud máte vaflovač, hashbrowns se v něm smaží v pohodě! Na hashbrown ve vaflovači místo části tuku smíchejte brambory s nastrouhaným tvrdým sýrem.

Jaké omáčky lze podávat s hashbrowns?

Budete se smát, ale nejchutnější s hashbrowny dobrý kečup. I když můžete přijít s mnoha možnostmi:

zakysaná smetana + jemně nakrájená zelená cibule;

majonéza + nakrájené nakládané okurky;

jogurt + máta nebo koriandr;

matsoni + červená abcházská/gruzínská adjika.

Tradiční hashbrown recept od American Diner


Tradiční hashbrowns z americké restaurace

Diner (v angličtině diner, nezaměňovat s večeří „oběd“ nebo „večeře“) Jedná se o velmi specifický formát amerického „cateringového zařízení“. Ne kavárna, i když vypadá velmi podobně, ani restaurace nebo jídelna. Toto je místo, které podává pouze tradiční americké jídlo (hamburgery hlavní část menu) a funguje od časného rána a nejčastěji do pozdních hodin a někdy i 24/7. Diners vypadají velmi podobně: obvykle je to podlouhlá místnost s oddělenými kabinami pro stoly a dlouhým barovým pultem. Ráno téměř každá snídaně (vejce, slanina, párky, houby) obsahuje velkou porci speciálně smažených brambor hashbrown.

4 porce

Škrobové brambory – 600 g

Slanina, máslo nebo ghí – 2-3 polévkové lžíce. l.

Rafinovaný rostlinný olej – 3-4 polévkové lžíce. l.

Sůl

1. Připravte si širokou stabilní misku se studenou vodou Brambory vetřete přímo do vody, aby nezhnědly, díky tomu bude hashbrown vypadat mnohem chutněji. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Umístěte velký (to je důležitý) hrnec s vodou (2/3 pánve) na vysokou teplotu a přiveďte k varu. Brambory sceďte v cedníku a vložte do vroucí vody. Počkejte, až se voda znovu vyvaří, a vypněte teplo. Nezavírejte víko. Brambory necháme v horké vodě 8 minut.

3. Brambory sceďte v cedníku nebo je pomocí velké děrované lžíce vložte do široké nádoby, aby mírně vychladly a oschly.

4. Umístěte velkou nepřilnavou pánev s těžkým dnem na středně vysokou teplotu. Nechte pánev rozpálit, asi 2 minuty.

5. Smíchejte brambory se solí a pepřem, nalijte rozpuštěný tuk a rostlinný olej. Důkladně promíchejte.

6. Vložte brambory do pánve a vytvořte velké placky o průměru přibližně 12 cm a tloušťce o něco více než 1,5 cm. Smažte 3–4 minuty.

7. Širokou špachtlí otočte hashbrowns. buďte opatrní, mohou se rozpadnout. Pokud se však rozpadnou, je to v pořádku, stačí je vrátit zpět do chleba a smažit, snížit teplotu na střední, po dobu 5 minut.

8. Pokud se ukáže, že jsou hashbrown kypré, obraťte je a opékejte další 2 minuty. Ihned podávejte.

Poznámka pro hostitelku

Velmi krásné hashbrowns získáte, pokud nastrouháte brambory pomocí korejského struhadla na mrkev.

Mimochodem

Slaninu lze nahradit škvařeným sádlem nebo kachním sádlem.

Hash brown jako v McDonald’s


Hash brown jako v McDonald’s

Pro hashbrowns McDonald’s» používá dextrózu extrahovanou z kukuřice k zachování barvy brambor. Jsou smažené mražené, ale doma je můžete smažit i na pánvi, jen na výrazném množství oleje. Místo dextrózy použijte běžný cukrový sirup. Technologie vám nedovolí uvařit tyto hashbrowns rychle, ale veškerá práce stojí za to a můžete udělat a zmrazit spoustu najednou na později! Do brambor můžete přidat libovolné koření podle chuti, dobrá je zejména uzená paprika a mletý sušený česnek.

4 porce

Škrobové brambory – 600 g

Rýžová mouka – 40 g

kukuřičný škrob – 40 g

Sušený cibulový prášek – 3 g (o něco méně než 1 lžička)

Sůl

Čerstvě mletý černý pepř

Led

Rostlinný olej na hluboké smažení

Na cukrový sirup:

Cukr – 50 g

Voda – 50 ml

1. Připravte si širokou misku s ledovou vodou. Brambory oloupejte a nastrouhejte přímo do ledové vody. Nechte 1,5–2 hodiny, poté sceďte v cedníku a nechte odtéct vodu.

2. Na cukrový sirup smíchejte cukr a vodu, přiveďte k varu a vařte 1 minutu cukr by se měl úplně rozpustit.

3. Do hrnce nalijte 750 ml vody, přiveďte k varu, nalijte 2 polévkové lžíce. l. cukrový sirup, sůl, přidat brambory. Jakmile se voda znovu vaří, počítejte přesně 3 minuty a vypněte oheň.

4. Brambory dejte do cedníku, nechte odtéct vodu, poté zbylou vodu vymačkejte, ale neosušte brambory by měly být vlhké.

5. Brambory přendejte do mísy a posypte je směsí škrobu, rýžové mouky, cibulového prášku, pepře a soli (pokud je potřeba). Důkladně promíchejte rukama.

6. Připravte si prkýnko, tác nebo úplně rovnou misku měly by se volně a rovnoměrně vejít do vašeho mrazáku. Přidejte trochu rostlinného oleje a přikryjte pečicím papírem (olej pomůže papír uzavřít). Na připravený povrch pomocí jakékoli formy položte hashbrowns. přibližně 2 polévkové lžíce. l. bramborová hmota každý a trochu zmáčknout. Vyjměte formu a vytvarujte hashbrown do oválu. Dejte do mrazáku alespoň na 3 hodiny.

7. V hluboké pánvi rozehřejte olej na hluboké smažení nebo polosmažení na střední teplotu na 180 °C. Po dávkách smažte hashbrowns z obou stran do zlatova. Položte na zmačkané papírové ubrousky, aby vypustil olej, a podávejte.

Poznámka pro hostitelku

Bramborová hmota pro takové hashbrowns musí být hnětena rukama: nejlepší je nosit jednorázové rukavice.

Mimochodem

Bramborové hashbrowns…

Exit mobile version