K receptu
Už jste někdy připravovali rajčata v rajčatové šťávě na zimu? Vynikající varianta, vezměte mě za slovo! Je také hezké, že tato rajčata jsou neuvěřitelně snadná na přípravu a netrvá příliš dlouho. Ovoce stačí omýt, dát do sterilizovaných sklenic a zalít horkou rajčatovou šťávou. Nic zvláštního, ale tuto přípravu má každý rád a zmizí ze stolu jako první. Rajčata můžete jednoduše skladovat v rajčatové šťávě na suchém a tmavém místě, ale pro větší jistotu je pro tento účel lepší použít lednici.
Složitost: snadno Kalorie: 274,80 kcal/porce porce: 1 Vaření: 40 min Přidat. čas: 10 min Použitý: 11,90 g/2,39 g/52,33PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCIrajčatová šťáva 1 l cukru 2 lžičky soli 2 lžičky nového koření 6 ks zrnek černého pepře 10 ks bobkový list 2 ks ocet 9% 2 lžičky česnek – stroužky 4 ks. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Umyjte rajčata. Sklenice sterilizujte. Vařte víčka. Na dno každé sklenice vložte nové koření, zrnka černého pepře a jeden bobkový list.
Krok 2
Naplňte kořenky rajčaty. Zkuste to udělat docela pevně, ale bez mačkání ovoce. Rajčata zalijte vroucí pitnou vodou a nechte 5-7 minut.
Krok 3
Nalijte rajčatovou šťávu do hrnce. Přidejte sůl a cukr. Umístěte na vysokou teplotu a rychle přiveďte k varu. Poté vařte 3 minuty na mírném ohni. Zalijte octem a promíchejte.
Krok 4
Slijte vodu z plechovek s rajčaty. Poté je zalijte vroucí rajčatovou šťávou. Přikryjeme připravenými víčky a srolujeme. Otočte se a zabalte do teplé deky. Necháme takto vychladnout.
Krok 5
Zcela vychladlé sklenice rajčat skladujte v rajčatové šťávě. Tento předkrm se nejlépe podává velmi studený: takto bude chutnější.
UŽITEČNÉ RADY
Koření pro rajčatovou omáčku obměňujte podle svého uvážení. Můžete přidat například pár poupat hřebíčku nebo celý koriandr: chuť přípravku bude pikantnější.
MIMOCHODEM
Sklenice, ve kterých budete rolovat rajčata v rajčatové šťávě, důkladně omyjte a poté sterilizujte – v troubě nebo v mikrovlnné troubě, jak jste zvyklí. Poté nechte nádobu vychladnout a uschnout.