Tajemství přípravy bílých fazolí: Jak na vaření a ideální časování

Jak vařit bílé fazole a jak dlouho je vařit

Otázka, jak správně uvařit bílé fazole a jak dlouho, vyvstává čas od času u mnoha kuchařů. Protože bez ohledu na to, jak pohodlné jsou konzervy, je nemožné s nimi vařit některá jídla. Dnes vám podrobně řekneme vše, co víme o samotných bílých fazolích a jak je správně připravit a použít k jídlu.

O čem si povíme v článku:Jak se bílé fazole liší od ostatních druhů Jak si vybrat bílé fazole Proč fazole před vařením namočit a jak to udělat správně Jak vařit bílé fazole: obecná pravidla Jak vařit bílé fazole v pomalém hrnci a tlakovém hrnci Je možné vařit bílé fazole v dvojitém kotli Jak vařit bílé fazole v mikrovlnné troubě Jak používat uvařené bílé fazole

Jak se bílé fazole liší od ostatních druhů?

Bílé fazole mají neutrální chuť a lze je kombinovat téměř s jakýmkoliv jídlem
Bílé fazole mají neutrální chuť a lze je kombinovat s téměř jakýmkoliv jídlem (Shutterstock/FOTODOM)

V našich obchodech si můžete koupit několik druhů suchých fazolí: červené, černé, bílé a pestré. Je toho mnohem více druhů. Abychom vás ale nezavedli do přírodovědné džungle, zaměříme se na druhy fazolí, které se hojně využívají při vaření.

Doporučujeme začít s černými fazolemi. U nás není moc populární, ale v zemích Latinské a Jižní Ameriky ho prostě zbožňují. Černé fazole mají zajímavou nasládlou chuť s lehkými houbovými tóny. Při vaření rychle ztrácí tvar, proto je potřeba namáčet (alespoň 6 hodin) a dlouhodobě vařit na velmi mírném ohni. Poté se fazole bohatě dochutí feferonkou, kmínem, oreganem, doplní cibulí a česnekem a podávají s rýží a masem (jehněčí, hovězí, vepřové).

Další věcí jsou červené fazole, nebo, jak jim Britové říkají, „ledvina“, pro jejich jasnou podobnost s lidskou ledvinou (ledvina v překladu znamená „ledvina“). Jeho slupka je poměrně hustá a během vaření se nehroutí. To je důvod, proč červené fazole vypadají skvěle v přílohách, polévkách a salátech. Jeho chuť je poměrně bohatá a výrazná, což mu dodává body i v očích kulinářských odborníků.

Fazole pestrá neboli pinto je považována za nejběžnější fazol na světě. Recepty s ním lze nalézt v různých kulinářských tradicích. Fazole Pinto milují obě Ameriky: tam se přidávají do polévek nebo se rozmačkají na pyré, poté se jedí v čisté formě nebo se používají k plnění buřtů. Ve Španělsku se tento produkt vaří, smaží a dusí se zeleninou, masem a drůbeží.

Konečně se v našem příběhu objevují bílé fazole, které si vysloužily univerzální uznání pro svůj jemný, neutrální „charakter“ a schopnost kombinovat téměř s jakýmkoliv produktem. Chcete udělat chuť pikantního pokrmu zdrženlivější? Přidejte k tomu bílé fazole. Chcete „zahustit“ zeleninový guláš, aniž byste jej přetížili zbytečnými chuťovými akcenty? Bílé fazole vám pomohou! Obecně tomuto produktu mohou konkurovat pouze těstoviny nebo brambory. Bílé fazole jsou přitom mnohem zdravější než jejich „konkurenti“: obsahují spoustu vitamínů skupiny B, síru a železo. Vysoký obsah lehce stravitelných rostlinných bílkovin dělá tento produkt nepostradatelný pro vegetariány, vegany a hladovějící lidi.

Je pravda, že stejně jako jiné druhy suchých fazolí se bílé fazole nedají uvařit za 10 minut: vyžadují jak namáčení, tak dlouhou tepelnou úpravu. Ale věřte, že výsledek stojí za to.

Jak si vybrat bílé fazole

Není to těžké: stačí se podívat na produkt v obalu (obvykle je buď zcela průhledný, nebo částečně průhledný). Fazole by měly být hladké a lesklé, dokonce mléčné barvy a přibližně stejně velké. Praskliny jsou nežádoucí, stejně jako přítomnost velkého množství rozbitých vzorků. V balení fazolí by samozřejmě neměly být žádné slupky nebo jiné „odpadky“. Pečlivě prohmatejte zrníčka. Pokud jsou pevné a nelepí se k sobě, lze si s tímto produktem poradit. A samozřejmě zkontrolujte datum výroby bílých fazolí a datum spotřeby! Nějaké problémy? Kupujeme bílé fazole, jdeme domů a vaříme.

Proč fazole před vařením namáčet a jak to udělat správně

Před vařením se doporučuje namočit bílé fazole na několik hodin - urychlíte tím proces tepelného zpracování
Bílé fazole se doporučuje před vařením na několik hodin namočit – urychlí to proces vaření (Shutterstock/FOTODOM)

Jsme si jisti, že tento produkt by byl mezi Rusy populárnější, kdyby nebylo potíží s jeho přípravou. Přesněji řečeno, nemluvíme ani tak o „obtížích“, jako o slušném množství času. Bílé fazole však jako každá jiná vyžadují několik hodin namáčení. Na jedné straně je to nutné pro urychlení procesu další tepelné úpravy, na druhé straně pro lepší stravitelnost produktu. Jde o to, že v důsledku namáčení dochází k neutralizaci speciálních látek – lektinů, které v dnešní době mnozí odborníci na výživu dávají na roveň lepku kvůli jejich schopnosti zhoršovat proces trávení a vyvolat oxidační procesy v těle. Takže po 6–8 hodinách ve vodě procento lektinů výrazně klesá. No, dlouhé vaření je téměř úplně zničí.

Jak namáčet bílé fazole? Velmi jednoduché. Fazole roztřiďte a opláchněte. Poté nalijte do hrnce a zalijte vodou pokojové teploty tak, aby její hladina vystoupila 4–5 cm nad luštěniny. Nechte 6–8 hodin (například přes noc). Je lepší, když fazole stráví tuto dobu na chladném místě, při teplotě ne vyšší než 20 °C. Jinak může zkysnout. Pokud chcete fazole namáčet na delší dobu (10-12 hodin), vyměňte vodu každé 4 hodiny

Jak vařit bílé fazole: obecná pravidla

Po uplynutí doby namáčení tedy jdete do hrnce s fazolemi a uvidíte, že fazole narostly a slupka na nich pomačkaná. Scedíme je v cedníku a propláchneme pod tekoucí vodou. udělal jsi to? Skvělé, teď můžete začít vařit fazole!

Pokud se rozhodnete luštěniny jednoduše vařit na sporáku, vložte je do široké pánve se silným dnem a zalijte pitnou vodou. Lepší filtrované nebo lahvové. Jeho objem se určuje velmi jednoduše: na 200 g suchých fazolí (před namáčením) musíte vzít 2–2,5 litru vody.

Naplněno? Umístěte pánev s bílými fazolemi na vysokou teplotu a přiveďte k varu. Přidejte pár špetek soli. Někteří říkají, že to zpomaluje vaření fazolí, ale to není nic jiného než běžná mylná představa. Doba vaření se vůbec neprodlouží, ale skořápka fazolí ve slané vodě se stává pružnější a nepraská. To znamená, že vaše fazole po uvaření nebudou připomínat kaši.

Mimochodem, poté, co se voda v pánvi vaří, snižte teplotu na minimum. V tomto případě není potřeba silné kypření, jinak se fazole vaří nerovnoměrně. To znamená, že zatímco vrchní vrstva povolí, střední zůstane pevná. A ano, riziko, že dostanete fazolovou kaši, když se voda silně vaří, je 99%. Vařte proto pomalu, na mírném ohni 50–60 minut.

A ještě jeden life hack. Aby byly fazole obzvlášť chutné, přidejte do vody bobkový list, malou cibuli, pár stroužků česneku, mrkev nebo velkou snítku petržele.

Jak uvařit bílé fazole v pomalém hrnci a tlakovém hrnci

V pomalém hrnci se bílé fazole vaří v režimu „Polévka“ nebo „Dušení“. Některé modely mají speciální program „Fazole“.
V pomalém hrnci se bílé fazole vaří v režimu „Polévka“ nebo „Dušení“. Některé modely mají speciální program „Fazole“ (Shutterstock/FOTODOM)

Bez předmáčení se stále neobejdete. Připravené fazole vložte do síta nebo cedníku, opláchněte a vložte do misky multivarku. Zalijeme vodou tak, aby o 3 cm přesahovala hladinu luštěnin. Zavřete zařízení. Zapněte režim „Polévka“ nebo „Stew“ (1–1,5 hodiny). Pokud je váš multicooker zároveň tlakový hrnec, bude stačit 30 minut při maximálním tlaku. Některé multivarky mají program „Fazole“, který lze samozřejmě v tomto případě použít.

Pokud máte doma běžný tlakový hrnec, jehož víko se těsně uzavírá a zajišťuje vysoký tlak uvnitř, vařte fazole v něm. Luštěniny budete muset ještě namáčet (alespoň z dietních důvodů), ale celý proces tepelné úpravy zabere 20–30 minut.

Je možné vařit bílé fazole v páře?

Tento přístroj si spojujeme se správnou výživou a zdravým životním stylem obecně. Dvojitý kotel totiž zajišťuje lepší uchování vitamínů ve výrobcích. V případě bílých fazolí, dokonce i předem namočených, se doba jejich vaření prodlouží na 23 hodiny. Zároveň, v závislosti na modelu parního hrnce, do něj budete muset přidávat vodu častěji nebo méně často. Ve výsledku získáte úplně stejné fazole jako po uvaření na sporáku – chuťově i nutričními vlastnostmi. To znamená, že podle našeho názoru hra nestojí za svíčku.

Jak vařit bílé fazole v mikrovlnné troubě

Ale toto zařízení je ideální pro vaření bílých fazolí. Opět by se mělo nejprve namočit, poté opláchnout a umístit do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Na jeden díl luštěnin vezměte 2 díly vody. Nalijte ji na fazole a trochu osolte. Vložte do mikrovlnné trouby a vařte na nejvyšší stupeň po dobu 7 minut. Poté fazole zamíchejte a vařte dalších 15 minut při 700 W.

Jak používat vařené bílé fazole

Pokrm z bílých fazolí
Miska na bílé fazole (Shutterstock/FOTODOM)

Uvařili jste fazole? Podávejte v čisté formě, přidejte smaženou cibuli, žampiony a rostlinný olej. Pokud vám nevadí vyšší kalorický společník pro vaše fazole, použijte grilovanou hruď nebo syrovou slaninu. Horké fazole můžete podávat i jako přílohu k dušenému masu, drůbeži nebo rybám.

Z bílých fazolí si můžete vyrobit hummus: ihned po uvaření je rozdrťte v mixéru, poté přidejte česnek protlačený lisem, citronovou šťávu a papriku. Vychladlé uvařené fazole použijte jako přísadu do salátů se zeleninou, bylinkami, houbami, masem nebo na svačiny (například tortilly na mexický způsob). Nakonec lze do téměř hotových polévek přidat vařené fazole: zasytí je to a obohatí je o bílkoviny.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #fazole #bílé fazoleSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika