Tajemství šťavnatých kuřecích prsou: Jak je dokonale opečeme na pánvi?

Jak opeču kuřecí prsa na pánvi, aby vždy zůstala šťavnatá

Zdá se, že neexistuje jediný obchod s potravinami, který by neprodával čerstvá nebo mražená kuřecí prsa – vykostěná nebo ve stylu filé. Každý z našich čtenářů proto pravděpodobně alespoň jednou přemýšlel o tom, co vařit s masem z prsou? Nebo přesněji: jak vařit lahodná šťavnatá prsa?

Co si přečíst v článku:

  • Odpovědi na dvě důležité otázky o prsou, které si položí každý, když stojí u plotny
  • Otázka č. 1: co byste měli udělat, abyste uvařili šťavnatá prsa, aniž byste se otrávili?
  • Otázka č. 2: Jak poznáte, že je kuřecí prso propečené na pánvi?
  • Jaká omáčka se hodí ke kuřecím prsům? Seznam těch nejchutnějších
  • Jaké koření a dochucovadla se hodí ke kuřecím prsům? Top 10 kombinací
  • Lahodné prsa na pánvi s houbami
  • Nakrájené prsní kotlety na pánvi
  • Prsní nugety na pánvi
  • Kuřecí prsa se sýrem na pánvi
  • Kuřecí prsa ve smetanové omáčce na pánvi

„Byla příliš šťavnatá“

Řeknu vám velmi odhalující příběh z mé restaurační minulosti. V jedné kavárně, kde jsem jako značkový šéfkuchař sestavoval jídelníček a školil kuchaře, byl samozřejmě Caesar salát. S strašně suchým prsem a omáčkou bez chuti. Omáčku jsme doladili a předepsali postup smažení kuřecích prsíček, aby bylo dokonale šťavnaté. Smažili jsme celý plech – vystačí na celý den. O něco později toho dne požádám jednoho z přátelských zákazníků, aby si objednal Caesara (takže kuchyně si nemyslí, že je to pro mě a snaží se víc než obvykle) a zkusil hruď. Schnout!!!!!!!!!!!! Jdu do kuchyně a ptám se: kdo dal salát?! Mladý kuchař se dívá dolů: no, jsem. Říkám: jak se to stalo? Osobně jsem tato prsa smažila na pánvi! Kuchař: Dovařil jsem to. Já: proč??? Cook: Je to příliš šťavnaté. Závěs.

Pro mě je tento příběh o tom, že většina z nás nezná chuť a texturu správně uvařeného kuřete – naše prababičky, babičky a maminky nám ho vždy přepekly. A to se musí okamžitě změnit.

Odpovědi na dvě důležité otázky o prsou, které si položí každý, když stojí u plotny

Kuřecí prsa jsou rozmarný produkt. Není v něm téměř žádný tuk, navíc je to velmi malý kousek. A na pánvi udělat z kuřecích prsou to, čemu se trefně říká „podrážka“, je stejně snadné jako loupání hrušek: stačí smažit dalších 5–7 minut. Naším hlavním úkolem je tedy naučit se určit okamžik, kdy je prso připravené, ale ještě ne suché. Chcete-li to provést, musíte se vypořádat se dvěma důležitými otázkami.

Otázka č. 1: co byste měli udělat, abyste uvařili šťavnatá prsa, aniž byste se otrávili?

Otázka č. 1: co dělat, abyste uvařili šťavnaté prso, ale neotrávili se syrovým masem?

  Bezpečně provedené znamená dosažení vnitřní teploty přibližně 73,8 °C. Při 74 °C je maso z prsou již hotové: uvnitř je ještě docela světlé a nevypadá suché
Bezpečně provedené znamená dosažení vnitřní teploty přibližně 73,8 °C. Při 74 °C je maso z prsou již hotové: uvnitř je ještě docela světlé a nevypadá suché

Často slýchám: pokud je prso uvnitř velmi světlé a vlhké, znamená to, že není dobře propečené a může se otrávit. V této jedné větě jsou 2 chyby. Začněme tím druhým: z kuřete se můžete otrávit, jen když je zkažené, a zde vám nepomůže žádná tepelná úprava. Podle hygienických norem musí být kuře zcela vařené. Sovětské hygienické předpisy doporučovaly smažit na 85 °C – ale to bylo pro ta kuřata ze 70. let, která, jak ze starého vtipu: „Ale já jsem zemřel přirozenou smrtí.“ Moderní ruská restaurace SanPins by musela upravit teplotu na základě aktuální kvality produktu. Místo toho úplně zrušili koncept bezpečné teploty – vař si, jak chceš. Zaměřujeme se tedy na mezinárodní standardy, podle kterých je bezpečné smažení ohřátí na vnitřní teplotu 165 °F, tedy 73,8 °C. Při 74°C je vnitřek prsního masa ještě docela světlý a nevypadá suchý.

Řeknu vám více: již při teplotě 50 °C většina mikroorganismů zahyne – stačí prodloužit dobu vaření. Hodina v sous vide při 55 °C – a i ta nejvytrvalejší salmonela zaručeně zemře.

Otázka č. 2: Jak poznáte, že je kuřecí prso propečené na pánvi?

Doba vaření kuřecích prsou v pánvi přímo závisí na tloušťce kusu. Pokud měříte propečení potravinovým teploměrem, vložte jej do středu nejtlustší části prsou.
Doba vaření kuřecích prsou v pánvi přímo závisí na tloušťce kusu. Pokud měříte propečení potravinovým teploměrem, vložte jej do středu nejtlustší části prsou.

Prsa se vaří velmi rychle na pánvi. Doba tepelného zpracování přímo závisí na velikosti kusu (hlavně na jeho tloušťce). Celý velký filet z kuřecích prsou o hmotnosti 300 g a tloušťce 5 cm bude trvat o 5–6 minut déle než středně velký filet o hmotnosti asi 200 g a tloušťce 3,5–4 cm, ale přesto doba vaření nepřesáhne 15 minut . A pokud prsa nakrájíte na kousky, čas na pánvi se zkrátí jen na pár minut.

Udělejme to: pokud jsou prsa nakrájena na kousky o tloušťce 2 cm (to jsou ty, které je vhodné jíst bez nože), doba vaření na středním ohni není kratší než 3 minuty a ne více než 5 (v omáčce prsa se pečou o něco déle než jen na oleji).

S celým prsem postupujeme podle tloušťky, ne hmotnosti. Každé 2 cm opékám na pánvi na středním plameni 6 minut. To znamená, že pokud je tloušťka filetu 4 cm, měřte 12 minut. Pokud 5 cm – 15 minut. A když prso rozklepete na tenký řízek, budou stačit 4 minuty!

Chcete-li tedy vařit šťavnatá a jemná kuřecí prsa na pánvi, musíte pečlivě sledovat hodiny. Pokud nedůvěřujete svému smyslu pro čas nebo máte tendenci se v telefonu ponořit do sociálních sítí, nastavte si časovač. Pokud zásadně nedůvěřujete vaření na čas (dává to smysl, protože pánve a tepelná síla každého člověka jsou jiné), kupte si elektronický kuchyňský teploměr, je levný a určitě vám dá vědět, že je produkt připraven. Vložte teploměr do středu nejtlustší části prsou.

Další důležitou věcí je, že po osmažení na pánvi je třeba nechat celý kus masa včetně prsou odpočinout na talíři pod alobalem, aby se šťáva uvnitř kusu přerozdělila a při krájení nevytekla. A během tohoto odpočinku se prso dále samo vaří – koneckonců jeho povrch je stále velmi horký: teplo nezmizí okamžitě. Kuřecí prso tedy vyjměte z pánve, když je pod prsty ještě lehce měkké (ano, stačí do něj bez rozpaků strčit prst), ne tvrdé, vnitřní teplota je 71-72°C. Za 5 minut na plotně dosáhne požadovaných 74 °C.

Jaká omáčka se hodí ke kuřecím prsům

Kuřecí řízek je maso spíše „bezcharakterní“, takže se k němu hodí jemné omáčky, světlé, husté i řidší. Hlavní věc je, že samotná omáčka dobře snáší teplo (takže to není majonéza). Zde je to, co mě napadne jako první:

  • rajče s bylinkami
  • rajče s olivami
  • rajčatovo-smetana (rajčatová omáčka a smetana v poměru 2:1)
  • krémová s česnekem a bylinkami
  • sýr (smetana a dobře se rozpouštějící strouhaný sýr v poměru 3:1), volitelně s paprikou nebo česnekem
  • zakysaná smetana s některou z výše uvedených přísad (hlavně nezapomeňte vmíchat dobře orestovanou mouku, aby se zakysaná smetana při zahřívání neoddělovala)
  • pesto (lze zředit smetanou, mlékem, zakysanou smetanou nebo jen vodou)
  • konvenční asijské (smažený zázvor a česnek se sójovou omáčkou nebo teriyaki)
  • kari (kokosové mléko s přidanou kari pastou nebo práškem).

Ke kuřecím prsům vařeným na pánvi se hodí téměř každá omáčka – křehká, světlá, hustá nebo tenčí.
Ke kuřecím prsům vařeným na pánvi se hodí téměř každá omáčka – křehká, světlá, hustá nebo tenčí.

Jaké koření a dochucovadla se hodí ke kuřecím prsům? Top 10 kombinací

  • mletá sladká paprika + sušený česnek
  • uzená paprika + strouhaný muškátový oříšek
  • kari + mletá skořice
  • hořčice + med
  • mletý kmín + koriandr + pálivá paprika
  • čerstvý česnek + zázvor + zelená cibule + sójová omáčka
  • mletý koriandr + omáčka narsharab z granátového jablka
  • citronová kůra + čerstvý česnek
  • pomerančová kůra + teriyaki omáčka
  • sušené provensálské bylinky + čerstvý nebo sušený česnek

Nyní víte vše o vaření kuřecích prsou na pánvi, ještě více. Zbývá jen probudit inspiraci. Podívejte se na níže uvedené recepty a překvapte sebe i všechny, kdo jej vyzkouší, jeho vynikajícím vzhledem a chutí!

Lahodné prsa na pánvi s houbami

Kuřecí prsa na pánvi s houbami
Kuřecí prsa na pánvi s houbami

Šťavnaté a jemné kuře s houbami – co může být chutnější? Kuřecí prsa se žampiony na pánvi jsou jednoduchou, rychlou a poměrně levnou večeří, jejíž příprava vám nezabere více než 20 minut. Samozřejmě, pokud máte k dispozici lesní houby, neváhejte s nimi udělat prsa na pánvi! Jako přílohu si můžete uvařit brambory nebo těstoviny, nebo jednoduše osmažit pár krajíčků výborného chleba.

4 porce

  • 4 střední kuřecí prsní řízky, 600 g
  • 400 g žampionů nebo jiných hub
  • 6 stroužků česneku, 30 g
  • 4 polévkové lžíce. l. rostlinný olej, 60 g
  • 1 polévková lžíce. l. máslo, 15 g
  • 3 polévkové lžíce. l. mouka, 40 g
  • 1 lžička sladká mletá paprika
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Kuřecí prsa nakrájejte na velké kousky a osušte papírovými utěrkami. Mouku smícháme se solí, pepřem a paprikou, touto směsí posypeme kousky prsou ze všech stran.
  2. Česnek rozdrťte, oloupejte a nasekejte. Houby otřeme ubrouskem a nakrájíme na silnější plátky.
  3. Zahřejte rostlinný olej ve velké pánvi na vysokou teplotu. Přidejte kuře a opékejte, míchejte a nenechte kousky slepit, dokud nebudou ze všech stran zlatohnědé, 5 minut. Pomocí děrované lžíce položte kuře na papírové ubrousky, aby odsál přebytečný olej.
  4. Snižte teplotu pod pánví na střední teplotu, přidejte houby a vařte za stálého míchání 5 minut. Přidejte máslo, česnek a sůl. Smažte další 1 minutu.
  5. Vraťte kuře do pánve. Vše společně smažte za míchání další 2-3 minuty. Podávejte horké.

Nakrájené prsní kotlety na pánvi

Nakrájené prsní kotlety na pánvi
Nakrájené prsní kotlety na pánvi

Nakrájené kuřecí prsní řízky na pánvi jsou velmi chutné. To je kvintesence útulného a pohodlného domácího jídla, takže tyto řízky prostě musíte podávat s bramborovou kaší! Pokud chcete vařit hodně najednou, má smysl smažit prsní řízky na pánvi dozlatova z obou stran a dokončit je v troubě – bude to mnohem rychlejší.

4 porce

  • 600 g kuřecího prsního řízku
  • 150 g bílého bochníku
  • 100 ml smetany 20% tuku
  • 1 velká cibule, 200 g
  • 2 stroužky česneku, 10 g
  • 50-70 g mouky
  • zelenina nebo ghí
  • sůl
  • směs čerstvě mletého pepře
  • bramborová kaše k podávání
  1. Z chleba odkrojíme kůrky, drobenku nakrájíme na střední kousky a přelijeme smetanou. Odejděte, dokud je vše ostatní připraveno.
  2. Použijte největší desku a největší a nejtěžší nůž. Nakrájejte prsa na vrstvy, pak proužky a kostky. Posbírejte kousky do hromádky a nasekejte maso na hrubou sekanou, přičemž celou dobu otočte desku o 90° a kousky sbírejte zpět do kopečku. Mleté maso osolíme, opepříme, promícháme.
  3. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na libovolné středně velké kousky. Smažte cibuli a česnek ve 2 lžících. l. rostlinný olej se solí na vysoké teplotě, míchání, 5 minut. Cibuli a česnek s olejem přendáme do sklenice ponorného mixéru, přidáme chléb se smetanou a vše rozmixujeme na pyré.
  4. Pečivo z chleba a cibule důkladně promícháme s nakrájeným mletým masem. Zakryjte fólií a dejte na 1 hodinu do chladu.
  5. Mleté maso rozdělte na kousky o hmotnosti 100 g Umístěte pánev s malým množstvím oleje na střední teplotu. Do hlubokého talíře nasypeme mouku a zlehka…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika