Tajemství výroby domácí medoviny: Nejlepší a osvědčené recepty

Jak si vyrobit medovinu doma: top nejosvědčenější recepty

Nízkoalkoholické nápoje jsou nyní na vrcholu popularity. Na jídelních lístcích trendových barů a na pultech obchodů stále častěji najdete cider, světlé pivo a samozřejmě medovinu – nápoj s tisíciletou historií vyrobený z medu, vody a kvasnic. Možná se budete divit, ale vyrobit si medovinu doma není vůbec složité. Není potřeba žádné speciální vybavení ani speciální přísady. Recept je jednoduchý a přímočarý, tak pojďme vařit!

O čem si povíme v článku:Co je medovina bez čeho to nejde Jak vyrobit medovinu doma Recepty Moderní recept na medovinu z bobulí Jednoduchý recept na medovinu bez kvasnic Medovinový punč?

Co je medovina

Archeologové se domnívají, že medové nápoje se objevily několik tisíc let před naším letopočtem. Na území moderního Německa byly například objeveny malé skleničky se stopami medu a alkoholu. Tento nález pochází z evropské doby bronzové, tedy z let 2800 a 1800. př.n.l Staří Normané věřili, že řeky medu čekají na padlé válečníky ve Valhalle, a oratorium nebylo nic jiného než Med poezie, kterou dávali bohové. Staří Židé, původní obyvatelé Jižní Ameriky a africké kmeny měli vlastní nápoje z medu a alkoholu.

Ve starověké Rusi existoval také speciální nápoj dodávaný med Naši vzdálení předkové smíchali 2/3 přírodního medu se šťávou z bobulí a nechali kvasit v dubových sudech zakopaných v zemi po dobu 10 až 60 let. Výsledný produkt byl považován za rituál a byl podáván pouze při zvláštních příležitostech na svatby, narozeniny, pohanské svátky.

Objevila se moderní medovina XVIII PROTI. Je považován za nezávislý nápoj, protože se prakticky nepodobá starodávnému výživnému medu. V dnešní době je to nízkoalkoholický nápoj o síle obvykle 1,29% objemový podíl ethylalkoholu. V obchodech najdete tradiční medovinu (sladkou, polosladkou, suchou), bobulovou/ovocnou, pančovanou i originální, s přídavkem bylinek a koření.

Tradiční medovina se vyrábí především ze 3 surovin med, voda a droždí. Chutná jako velmi lehké bílé víno s jemnými medovými tóny.

Do pančované medoviny se přidává alkohol nebo vodka, čímž se její síla zvýší na 4050°.

Ovocná medovina se smíchá s čerstvě vymačkanou šťávou, např. hroznová, jablečná, moruše atd.

Kořeněná medovina byla odedávna považována za lék. V dnešní době se do nápoje přidává zázvor, šalvěj, hřebíček, černý pepř, skořice atd.

Některé medoviny nabízejí i experimentální medoviny, které jsou spíše fantazií na téma tohoto nápoje. Například medovina s příchutí uzeného masa, javorového sirupu nebo hub. Neexistuje jediný správný recept, a tak si každý může přijít na svou originální medovinu.

Bez které je medovina nemožná

Jak si vyrobit medovinu doma: top nejosvědčenější recepty
Jak vyrobit medovinu doma: nejlepší nejosvědčenější recepty ()

Nejdůležitější a základní věc při výrobě medoviny To je samozřejmě zlato. Na tom bude záviset chuť a kvalita hotového nápoje. Existuje názor, že můžete použít starý nebo kandovaný produkt, ale s čerstvým medem bude určitě chutnat lépe. Skvěle zde funguje pohanka, ohnivák nebo lípa, ale snažte se ji kupovat pouze od důvěryhodného dodavatele. Bezohlední výrobci často nabízejí náhražku vyrobenou z cukru a medu nejnižší kvality.

Velmi důležitá je také kvalita vody. V ideálním případě je lepší vzít artézskou nebo pramenitou vodu. Jako poslední možnost filtrovaná pitná voda.

Kvásek na medovinu musí být živý, proto volte lisovaný nebo žitný kvásek.

Chmel dodává nápoji jemnou hořkost a charakteristickou vůni. V suché formě se prodává v lékárnách nebo na tržištích. Ale skořici, zázvor, pepř a muškátový oříšek lze koupit v každé večerce.

Jak vyrobit medovinu doma

Nejprve je třeba rozpustit med ve vodě a výslednou tekutinu přivést k varu za stálého míchání a odstranění výsledné pěny. Zde je třeba být opatrný a opatrný, jelikož med velmi rychle hoří. Pokud používáte koření, přidejte je do horkého roztoku, aby se mohlo vařit.

Po vychladnutí tekutiny na cca 40 °C je potřeba do ní přidat zředěné droždí. Ujistěte se, že dodržujete teplotní režim, jinak mohou kvasinky zemřít a medovina nevyjde.

Fermentační proces obvykle trvá 57 dní. Okolní teplota by měla být přibližně 25 °C. Nádoba by měla být uzavřena víkem (ne těsně, aby unikaly přebytečné plyny), které lze zabalit do fólie nebo, pokud máte láhev se zátkou, nainstalovat vodní uzávěr. A pak už jen každý den kontrolujte medovinu, zda pěna.

Jakmile se pěna začne snižovat, je třeba nápoj scedit, nalít do skleněných nebo plastových lahví s těsnými zátkami a umístit na několik dní do chladničky. Poté už můžete pít medovinu!

Recepty

Moderní recept na medovinu doma

Zkuste si vyrobit medovinu doma, věřte mi je to jednodušší, než se zdá! Postačí vám med, voda, droždí a trocha trpělivosti. Pokud jde o chmel, prodávají se téměř v každé lékárně.

Moderní recept na medovinu doma
Moderní recept na medovinu doma ()

Doba vaření: 2 hodiny 30 minutn + 7 dní

Na vaření na 4 porce potřeba:

  • med – 300 g
  • lisované droždí – 10 g
  • suchý chmel – 3 g
  • artézská voda – 1 l

1. Smíchejte med a vodu, zahřívejte na mírném ohni, dokud se med úplně nerozpustí, aniž byste směs přivedli k varu. Oddělte část kapaliny (asi 150200 ml), ochladí se na 40 °C.

2. Do vychladlé tekutiny přidejte droždí, důkladně promíchejte a dejte na 2 hodiny na teplé místo.

3. Zbývající tekutinu přiveďte k varu, občas promíchejte a odstraňte pěnu. Ochlaďte na 60°C, přidejte chmel.

4. Tekutinu zchladíme na 40°C, vlijeme vykynutý kvásek, zamícháme, přikryjeme pokličkou a necháme asi 7 dní na teplém místě.

5. Hotovou medovinu přecedíme, nalijeme do láhve sriterta korek. Uchovávejte v chladničce ne déle než 30 dní.

Poznámka pro hostitelku

Místo kvásku lze použít žitný kvásek předem připravený a dobře vyzrálý.

Mimochodem

Pro snížení množství droždí při výrobě medoviny můžete přidat rozinky.

Medovina z bobulí

Medovina z bobulí skutečné kouzlo ve vaší sklenici! Kromě lahodné kyselo-sladké chuti vám nápoj dodá mocnou dávku energie a vitamínů. A to znamená imunitu a dobré zdraví.

Medovina z bobulí
Medovina z bobulí ()

Doba vaření: 40 min + 45 dní

Na vaření do 68 porcí potřeba:

  • bobule (brusinky, maliny, třešně atd.) – 2 kg
  • med – 1 kg
  • pitná voda – 1l

1. Oloupejte bobule „ocasy“zbytky a větvičky, odstraňte semena, pokud existují. Vezměte prosím na vědomí není třeba omývat bobule!

2. Vložte bobule na dno velké láhve nebo pánve. Med zřeďte studenou vodou a výslednou tekutinou nalijte bobule. Vršek pánve nebo hrdlo láhve pevně svažte gázou a nechte 4 na teplém místě5 dní.

3. Během procesu kvašení se na povrchu budoucí medoviny objeví pěna, kterou je nutné odstranit. Po 4Medovinu sceďte 5 dní a poté ji nalijte do lahví s těsnou zátkou.

4. Uložte na 2 do lednice nebo sklepa3 měsíce, poté podávejte.

Poznámka pro hostitelku

Jaké další bobule se hodí do medoviny? Například rybízA, morušeA a dokonce i angrešt.

Mimochodem

Do medoviny je nejlepší použít sezónní bobule, určitě tak z nápoje dostanete maximum chuti a vůně.

Jednoduchý recept na medovinu bez droždí

To je snad nejrychlejší recept na medovinu doma. A aby byl nápoj zaručeně chutný, zkuste si koupit rozinky, které nebyly při výrobě ošetřeny oxidem siřičitým. Pamatujte, že sušené ovoce, které je příliš lesklé a světlé, není v žádném případě to nejlepší.

Jednoduchý recept na medovinu bez droždí
Jednoduchý recept na medovinu bez kvasnic ()

Doba vaření: 15 min + 34 dny

Na vaření do 46 porcí potřeba:

  • tekutý med – 100 g
  • rozinky – 100 g
  • artézská voda – 1,5l

1. Rychle opláchněte rozinky teplou vodou. Vezměte prosím na vědomí Není třeba oplachovat pod tekoucí vodou a namáčet rozinky ve vroucí vodě.

2. Med rozpustíme v 1,5 litru artézské vody, přidáme rozinky, přikryjeme pokličkou a necháme na teplém místě 34 dny.

3. Odeberte pěnu, přeceďte přes plátýnko a nalijte tekutinu do nádoby s těsnou zátkou.

4. Medovinu dejte asi na 2 dozrát na chladné místo3 měsíce.

Poznámka pro hostitelku

Na medovinu můžete použít různé rozinky. Každý z nich má svou vlastní individuální chuť a vůni.

Mimochodem

Pro obohacení chuti této medoviny přidejte trochu skořice.

Punč s medovinou

Koktejly, které obsahují ovoce nebo ovocnou šťávu, se obvykle nazývají punče. Aby nápoj nebyl příliš sladký, přidejte mírně kyselost. Například zelená jablka, hutné hrušky nebo jako v našem případě rakytník.

Punč s medovinou
Punč s medovinou ()

Doba vaření: 20 min

Na vaření na 2 porce potřeba:

  • medovina – 300 ml
  • pomerančový džus – 150 ml
  • pomeranč – 1/2 ks.
  • rakytník – 1 hrst
  • pomerančový džem – 2 polévkové lžíce. l.
  • hřebíček – 2 pupeny
  • bobkový list – 1 ks.

1. Do kastrůlku nalijte pomerančovou šťávu, přidejte hřebíček a bobkový list. Přiveďte téměř k varu, ale nevařte. Přidejte džem, promíchejte

2. Rakytník vložte do francouzského lisu a lehce rozdrťte. Zalijte horkou pomerančovou šťávou a medovinou. Promícháme a necháme 7-10 minut odležet. Oddělte sediment spuštěním pístu.

3. Nakrájejte pomeranč filé bez bílých filmů. Umístěte je do 2 porcelánových šálků. Přelijeme teplým punčem a podáváme.

Poznámka pro hostitelku

Tento punč můžete připravit s jinými citrusovými plody.ovsmi: mandarinky, grapefruity atd.

Mimochodem

V horkých dnech lze tento punč podávat studený a dokonce k tomu přidat trochu ledu.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #medovinaSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Další recepty a chutné nápady na našich sociálních sítích…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika