K receptu
Hovězí azu na tatarský způsob s kyselou okurkou je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel národní tatarské kuchyně. Receptů na jeho přípravu je poměrně dost, ale jedinými požadovanými ingrediencemi jsou maso, brambory, okurky a rajčatový protlak (nebo hustá rajčatová omáčka). Každý kuchař přidává cibuli, mrkev, kořenovou petržel nebo sladkou papriku podle vlastního uvážení. Co se týče hovězího, nejlepší je plec nebo jiné maso s tukem. Pouze nakládané okurky, žádné nakládané nebo lehce solené.
Kalorie: 560,74 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina 30 minut Přidat. čas: 10 min Použitý: 35,86 g/22,30 g/54,23VečeřeVečeřeHlavní chodVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porceHovězí maso (maso, například plec) 600 gbrambor 1 kgnakládané okurky 3 ks.cibule 2 ks.česnek 6 hřebíčkůrajčatový protlak 4 polévkové lžíce.petržel 5 větvícukr 1 lžičkarafinovaný rostlinný olej sůl mletý černý pepř Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 1 x 4 cm. Smažte ve velkém množství rostlinného oleje až do poloviny vaření.
Krok 2
Připravené brambory dejte na síto nebo cedník, aby odsál přebytečný olej. Brambory by se neměly solit, jinak velmi změknou a předsmažení se provádí pouze proto, aby se konečný výsledek nezměnil v guláš.
Krok 3
Hovězí maso nakrájejte přes zrno na plátky silné 1 cm a poté na stejné kostky jako brambory. Cibuli nakrájíme na ne příliš tenká peříčka. Nakrájejte okurky na tenké plátky nebo střední kostky.
Krok 4
Rozpalte pánev se silným dnem (ideálně litinovou) na vysoký oheň co nejvíce, nalijte 2-3 lžíce. l. rostlinný olej, dobře zahřejte a přidejte hovězí maso. Maso nemíchejte, dokud se na jedné straně nevytvoří zlatavě hnědá kůrka. Poté promíchejte a počkejte, až se hovězí maso z druhé strany opeče.
Krok 5
Maso zalijeme 200 ml vroucí vody, stáhneme plamen na střední a dusíme, dokud se vlhkost neodpaří. Přidejte trochu více rostlinného oleje a po minutě přidejte cibuli. Vařte za občasného míchání 5-7 minut. Dokud cibule nezezlátne. Občas promíchejte.
Krok 6
Do pánve přidejte rajčatovou pastu, promíchejte ji se všemi ingrediencemi a za stálého míchání vařte 2–3 minuty. Možná budete muset přidat trochu více vody (doslova několik polévkových lžic).
Krok 7
Česnek nasekejte nožem nebo protlačte lisem. Do pánve přidáme kyselé okurky, česnek, pepř a vše promícháme. Zalijte 150-200 ml vroucí vody a vařte 2-3 minuty.
Krok 8
Snižte teplotu na středně nízkou (ne úplně dolů), přidejte cukr a případně sůl podle chuti. Vařte 5-7 minut za občasného míchání. Listy petrželky nasekáme nadrobno.
Krok 9
Do pánve přidejte brambory a jemně promíchejte. Vařte další 2-3 minuty. Připravené azu položte na talíře, posypte petrželkou a podávejte.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Místo rajčatového protlaku v tatarském azu můžete použít italskou passatu nebo rajčata ve vlastní šťávě rozdrcená v mixéru. Při přípravě vroucí vody pak budete potřebovat o 50-70 ml méně, doba na dušení zůstane stejná.
MIMOCHODEM
Azu na tatarský způsob lze připravit nejen z hovězího masa. Existují možnosti z vepřového, jehněčího, kuřecího a dokonce krůtího masa. Hlavní věc, kterou si pamatujte, je, že každý druh masa má svou vlastní dobu vaření.