K receptu
Na zimu si určitě připravte rajčatový kaviár! A přestože je takový předkrm méně oblíbený než například lilek nebo tykvový kaviár, podle nás oběma dá náskok. Recept na přípravu není příliš složitý, ale vyžaduje trpělivost a čas. A pozor, samozřejmě, protože rostlinná hmota se musí pravidelně míchat, aby se nespálila. Pokud vše uděláte správně, získáte několik plechovek skvělého, hustého a chutného rajčatového kaviáru, které můžete namazat na krajíc chleba a podávat jako přílohu k masu nebo vařeným bramborám.
Složitost: průměrný Kalorie: 217,77 kcal/porce porce: 3 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 24 hodin Použitý: 3,77 g/13,48 g/20,38KonzervováníPrázdnýSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 3 PORCEšvestková rajčata – 2 kg papriky – 1,5 kg cibule – 1 kg česneku – 8 stroužků rafinovaný rostlinný olej – 200 ml cukru – 2 polévkové lžíce. l.sůl, čerstvě mletý černý pepř – dle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si sklenice a víčka na rajčata. Důkladně je omyjte jedlou sodou a opláchněte. Sterilizujeme v troubě vyhřáté na 120°C nebo nad párou. Nechte zcela zaschnout.
Krok 2
Připravte si všechny ingredience. Rajčata omyjeme a osušíme. Odstraňte základy stonků. Sladkou papriku omyjte, nakrájejte na poloviny, odstraňte semínka a blány.
Krok 3
Oloupejte cibuli a česnek. Jemně nakrájejte a vložte do velké mísy. Rajčata a papriku nakrájíme na malé kostičky. Rozdělte do samostatných misek.
Krok 4
Zahřejte rostlinný olej ve velkém hrnci s těžkým dnem. Přidejte k ní cibuli a česnek a na středním plameni za stálého míchání opékejte 10 minut. Přidejte rajčata. Vařte 10 minut na středním plameni.
Krok 5
K rajčatům, cibuli a česneku přidejte připravenou sladkou papriku. Přidejte cukr, sůl a pepř. Vařte na mírném ohni asi čtyřicet minut za občasného míchání.
Krok 6
Vložte rajčatový kaviár do připravených sklenic a uzavřete víčky. Otočte se na ručník, zabalte do husté přikrývky. Takto necháme úplně vychladnout.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Chcete-li dát rajčatovému kaviáru pikantnější chuť, přidejte ještě pár stroužků česneku, které právě prošli lisem nebo nastrouhaly na jemném struhadle, 10 minut před úplným dopečením.
MIMOCHODEM
Do rajčatového kaviáru můžete zahrnout i mrkev (stačí 500 g): díky tomu bude textura svačiny výraznější. Kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme v první fázi spolu s cibulí.