Site icon Wellness Way Česká republika

Zážitek kysaného zelí s okurkami

K receptu

Už jste si někdy na zimu připravovali kysané zelí s okurkami? Pokud ne, vezměte si náš praxí ověřený recept a implementujte jej, až budete mít čas a chuť. Příprava pokrmu je vcelku jednoduchá, ale ve výsledku získáte kysané zelí a nakládané okurky, které lze použít jak dohromady (slouží jako svačinu), tak i samostatně. Podstata procesu je jednoduchá a velmi známá těm, kteří milují domácí okurky a marinády. Veškerá zelenina se nakrájí, osolí a nechá několik dní kvasit. Poté se hotové kysané zelí s okurkami vloží do sklenic a odešle se do chladničky (nebo sklepa) ke skladování. Jednoduché a chutné!

Složitost: snadno porce: 8 Vaření: 20 min Přidat. čas: 96 hodPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 8 PORCÍbílé zelí – 1–1,5 kg mrkev – 300 g čerstvé okurky – 500 g sůl – 2 polévkové lžíce. l.cukr – 3/4 polévkové lžíce. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si všechny ingredience. Z hlávky zelí odstraňte vrchní listy. Pár čistých si dejte stranou. Zelí překrojte napůl a odstraňte stopku. Nakrájejte na tenké proužky. Přendejte do misky.

Krok 2

Mrkev oloupeme, důkladně omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidejte k nakrájenému zelí. Posypte polovinou soli a cukru a protřete rukama, aby pustila šťávu.

Krok 3

Okurky omyjeme a osušíme. Odřízněte konce. Ovoce nakrájíme na dlouhé plátky. Třetinu zelí a mrkev vložte do čisté 3litrové sklenice. Položte polovinu okurek a posypte 1/2 lžičky soli.

Krok 4

Položte další třetinu zelí a mrkve, poté zbývající okurky. Posypte 1/2 lžičky soli. Položte zbývající zelí a mrkev. Zakryjte listy zelí. Umístěte tlak nahoru.

Krok 5

Zelí s mrkví a okurkou necháme 3-4 dny při pokojové teplotě. Druhý den a všechny další dny propíchejte obsah sklenice dlouhými špejlemi až na dno, aby se uvolnily plyny vzniklé při kvašení.

Krok 6

Hotové zelí s okurkami (měly by získat zeleno-olivovou barvu) naskládejte do menších sklenic, zakryjte plastovými víčky a uložte do lednice.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pro nakládání spolu se zelím je nejlepší vzít čerstvé malé okurky. Aby byly křupavé, namočte je na několik hodin do studené vody.

MIMOCHODEM

Nakládané okurky lze použít stejným způsobem jako nakládané okurky, to znamená konzumovat v čisté formě nebo přidat do jakýchkoli salátů (například novoroční olivier nebo vinaigrette).

Exit mobile version