K receptu
Rajčatový salát se zeleninou na zimu je skvělé jídlo pro každý den a pro sváteční stůl. Tento salát lze také podávat jako samostatné občerstvení nebo jako přílohu k masu, drůbeži nebo rybám. Voňavá zelenina potěší každého. A příprava takového salátu je docela jednoduchá. Hlavní věc není jíst všechno najednou – ukáže se to velmi chutné!
Složitost: snadno Kalorie: 98,74 kcal/porce porce: 40 Vaření: 9 hodin Přidat. čas: 25 min Použitý: 2,38 g/5,23 g/10,42KonzervováníPrázdnýSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 40 PORCÍ4 kg rajčat 1 kg cibule 1 kg mrkve 1 kg sladké červené papriky 300 g kořenové petržele ¾ šálku soli 1 šálek rostlinného oleje 15 kuliček černého pepře 5 bobkových listů Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Oloupejte cibuli, mrkev, kořenovou petržel a papriku. Cibuli nakrájíme na kolečka, rajčata na kolečka, papriku na proužky nebo kolečka, mrkev a kořenovou petržel nastrouháme na hrubém struhadle.
Krok 2
Vložte zeleninu do velké mísy. Přidejte sůl a promíchejte. Nechte 8–10 hodin na chladném místě přitlačit malým závažím (například položte velký talíř a sklenici vody).
Krok 3
Šťávu přecedíme a zeleninu dáme na oheň. Přidejte rostlinný olej, kuličky pepře a bobkové listy, přiveďte k varu a vařte 30 minut za míchání.
Krok 4
Horký salát dejte do sterilizovaných litrových sklenic a přikryjte víčky. Sklenice postavte dnem vzhůru, přikryjte přikrývkou a nechte úplně vychladnout.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Do rajčatového salátu se zeleninou na zimu vybírejte jen kvalitní zeleninu. Pokud vidíte, že některé plody se začaly kazit, nedávejte je do přípravku. I když je léze malá a zdá se, že poškozenou oblast lze vyříznout! Je lepší přidat tuto zeleninu do běžné přílohy.
MIMOCHODEM
Otevřené konzervy skladujte pouze v chladničce. Maximální doba skladování je 5 dní. Poté není bezpečné jíst otevřené konzervy. Pečujte o své zdraví!