10 fantastických receptů: Kombinace cukety a rajčat, která vás uchvátí!

Cuketa s rajčaty – dokonalá kombinace: 10 super receptů

Cuketa a rajčata jsou duet, který skvěle zní v různých pokrmech: libové, vegetariánské, vydatné – s přídavkem mletého masa, kuřecího masa nebo ryb. Vybrali jsme 10 zajímavých receptů, kde tato zelenina hraje prim. Svěží zeleninový kastrol se sýrovou krustou, jasný salát, pikantní předkrm a provensálské ratatouille – to je jen několik příkladů. Všechna tato jídla se připravují snadno a celkem rychle a cuketu a rajčata nelze ze seznamu ingrediencí vyškrtnout – jsou neměnným základem.

O čem si povíme v článku:Cuketový salát s rajčaty, česnekem a kukuřicíCuketa s rajčaty a paprikou na zimuSockeye losos v pergamenu s cuketou, rajčaty a bylinkamiCuketové těstoviny s rajčatyRudý cuketový kastrol s rajčaty a mletým masemSmažená cuketa s rajčaty a slaným sýremCuketový předkrm s rajčaty a česnekem a cuketovým dresinkem Sinina s rajčaty a žampionyCuketa s rajčaty, tvarohem a ořechy, vařené v trouběDušená cuketa s rajčaty a lilky (ratatouille)

Cuketový salát s rajčaty, česnekem a kukuřicí

Cuketový salát s rajčaty, česnekem a kukuřicí není tak obyčejný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jde o to, že cuketa v něm použitá je syrová! Pokud jste ještě nezkoušeli saláty se syrovou cuketou, začněte zde. Mějte ale na paměti, že se k ní hodí jen ty nejmladší, „mléčné“ cukety. Velké cukety mají hrubší dužinu, a čerstvé nás nezajímají. Ke zralým sladkým rajčatům a kukuřici se ale hodí lehce nakládané tenké proužky mladých cuket – křupavé, jemné a lehce pikantní. Tento salát má úžasný efekt a má velmi málo kalorií.

Salát z cukety, rajčat a kukuřice
Salát z cukety, rajčat a kukuřice (Nakladatelství Gastronom LLC)

Na přípravu 4 porcí cuketového salátu s rajčaty, česnekem a kukuřicí potřebujete:

  • cuketa (malá) – 1 ks. (200 g)
  • rajčata (malá) – 6 ks.
  • kukuřice (čerstvá zrna) – 1 polévková lžíce.
  • citronová šťáva – podle chuti
  • rostlinný olej – 2 polévkové lžíce. l.
  • zelenina (nakrájená) – 2 polévkové lžíce. l.
  • cukr – 1/2 lžičky.
  • mletý pepř (černý nebo bílý) – 1 lžička.
  • jemná mořská sůl – podle chuti
  1. Cuketu omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké proužky, jádřince nechte neporušené. Položte stuhy na mřížku, posypte solí, zakryjte fólií a nechte 1 hodinu.
  2. Z klasů opatrně odřízněte kukuřičná zrna, vložte je do vroucí vody a vařte 3 minuty. Necháme okapat v cedníku, propláchneme studenou vodou a položíme na ubrousky.
  3. Rajčata omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Smíchejte citronovou šťávu, cukr, pepř, sůl a rostlinný olej. Cuketu vymačkáme a dáme do mísy. Přidejte kukuřici a rajčata. Salát promícháme a okořeníme.

Užitečná rada

Pokud si přejete, můžete cuketové stuhy nejen posypat solí, ale marinovat je v citronové šťávě a olivovém oleji s přídavkem česneku prošlého lisem, nasekaných bylinek a koření.

Cuketa s rajčaty a paprikou na zimu

Cuketa s paprikou a rajčaty na zimu je vynikající domácí příprava ze známé a cenově dostupné zeleniny. Do salátu můžete dát přerostlou cuketu, která většinou zůstává nevyzvednutá. Sladké papriky mohou mít jakoukoli barvu – zelenou, červenou nebo žlutou. Nebo můžete použít papriky všech barev, tím bude příprava jen krásnější! Připravený salát skladujte na tmavém a chladném místě a po otevření sklenice spotřebujte do 12 dny. Zeleninu je optimální uchovávat ve sklenicích o objemu maximálně 400500 ml, pak se salátem určitě zvládnete na jedno posezení.

Cuketa s paprikou a rajčaty na zimu
Cuketa s paprikou a rajčaty na zimu ()

K přípravě cukety s rajčaty a paprikou na zimu potřebujete:

  • cuketa – 1 kg
  • rajčata – 1,5 kg
  • sladká paprika – 4 ks. (500 g)
  • česnek – 4 stroužky
  • cukr – 100 g
  • olivový olej – 4 lžíce. l.
  • stolní ocet 9% – 1 polévková lžíce. l.
  • sůl – 1 polévková lžíce. l.
  1. Oloupanou cuketu podélně rozřízněte a lžičkou odstraňte semínka, pokud jsou velká. Půlky nakrájejte na kostky o straně 1,5–2 cm Mladé cukety lze krájet bez slupky a semínek.
  2. Lusky sladké papriky podélně rozřízněte, odstraňte semínka a blány. Nakrájejte na kousky silné asi 1,5 cm, aby byl salát světlejší, použijte vícebarevné papriky.
  3. Udělejte na rajčatech řez ve tvaru kříže a vložte je na 2 minuty do vroucí vody. Scedíme v cedníku a zalijeme studenou vodou. Z rajčat opatrně oloupejte tenké slupky a odstraňte stopky. Dužinu nakrájejte na malé kostičky.
  4. Nastavte teplotu na sporáku na středně vysokou. Připravená rajčata dejte do velkého kastrolu s tlustým dnem, přidejte cukr, sůl a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední a rajčata vařte 10 minut. Občas promíchejte stěrkou.
  5. Papriky dejte do hrnce s rajčaty a zalijte olivovým olejem. Přidejte cuketu, promíchejte a zeleninu vařte na mírném ohni 20 minut.
  6. Nakrájejte česnek, přidejte do pánve se zeleninou a pokračujte ve vaření dalších 10 minut. Nalijte ocet, zakryjte pánev a vařte na mírném ohni, dokud se neprovaří, 3 minuty.
  7. Horkou zeleninu dejte do sterilizovaných sklenic a zalijte zbylou šťávou v pánvi. Uzavřete čistými víčky a otočte dnem vzhůru. Sklenice zakryjte froté utěrkou a nechte úplně vychladnout.

Užitečná rada

Cuketu s rajčaty a paprikou můžete srolovat do sklenic a nechat na zimu, nebo si můžete připravit dvojitou porci zeleniny, aby se jedna polovina zachovala a druhou půlku podávat k večeři jako zdravé a lehké jídlo – buď samotné, nebo jako příloha ke kuřeti nebo řízku!

Sockeye losos v pergamenu s cuketou, rajčaty a bylinkami

Losos sockeye v pergamenu s cuketou, rajčaty a bylinkami je snadný pokrm jak na přípravu, tak i ve své podstatě. Tato technologie pečení – v obálce z pečicího papíru – je univerzální. Místo lososa sockeye můžete použít jakoukoli jinou červenou rybu, ale je vhodné, aby byla divoká a ne uměle pěstovaná. Divoká ryba má méně jasnou barvu, ale hutné a elastické maso s bohatou chutí a vůní. Při pečení na pergamenu jsou tyto vlastnosti zachovány a není třeba přidávat olej – v červených rybách je dostatek tuku.

Sockeye losos v pergamenu s cuketou, rajčaty a bylinkami
Sockeye losos v pergamenu s cuketou, rajčaty a bylinkami

Na přípravu 4 porcí lososa sockeye v pergamenu s cuketou, rajčaty a bylinkami potřebujete:

  • filet z lososa sockey – 600–800 g
  • cuketa (střední) – 1 ks. (300 g)
  • rajčata (střední) – 2 ks. (300 g)
  • česnek – 4 stroužky (20 g)
  • bylinky (petržel, bazalka nebo estragon) 4 snítky (15–20 g)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Troubu předehřejte na 160°C. Pergamen nakrájejte na kousky asi 30×40 cm. Rybu osolte a opepřete. Místo rybího filé si můžete vzít steaky, jejich hmotnost by měla být o něco více než 1 kg.
  2. Cuketu nakrájejte nožem na tenké proužky. Rajčata nakrájejte na kousky, odstraňte semínka a tekutinu, dužinu nakrájejte na malé kostičky.
  3. Zelí odstraňte stonky a listy nasekejte nadrobno. Česnek prolisujeme, oloupeme a nasekáme. Česnek smícháme s bylinkami, lehce osolíme, opepříme a vše společně nasekáme.
  4. Jednu polovinu připravené aromatické česnekové bylinkové směsi smícháme s cuketovými stužkami, druhou polovinu s najemno nakrájenými rajčaty.
  5. Do středu každého listu pergamenu položte čtvrtinu cukety, na ni kousek ryby, na ryby rajčata s česnekem a bylinkami. Porce se tvoří, zbývá jen zabalit pergamen a poslat obálky do pece.
  6. Okraje pergamenu zvedněte přes rybu, spojte, několikrát zabalte, aby zůstal volný prostor pro tvorbu páry. Otáčejte otevřené konce jako obal od cukroví. Pečeme v troubě 15 minut.

Užitečná rada

Opatrně otevřete pergamenovou obálku s červenou rybou, cuketou a rajčaty – uvnitř je horká pára, pozor, abyste se nepopálili! Nezapomeňte na to upozornit ostatní jedlíky.

Cuketové těstoviny s rajčaty

Cuketové těstoviny s rajčaty a houbami budou originální přílohou k masu nebo nezávislým pokrmem. Po mnoho let Evropané pěstovali cuketu ve svých zahradách výhradně pro okrasné účely. Obdivovali krásné plody, aniž by si uvědomili, že se dají jíst. Když cuketu konečně vyzkoušeli a začali experimentovat s přípravou, objevilo se obrovské množství receptů. Kromě hlavních jídel se z nich připravují dezerty: džem, kandované ovoce, marmeláda. A také chleba a pizzu! V tomto receptu vás zveme k přípravě nízkokalorických a zdravých těstovin, které mohou nahradit tradiční těstoviny.

Cuketové těstoviny s rajčaty
Cuketové těstoviny s rajčaty ()

Na přípravu 3 porcí cuketových těstovin s rajčaty potřebujete:

  • cuketa – 500 g
  • rajčata – 250 g
  • žampiony – 200 g
  • česnek – 2 stroužky (10 g)
  • rostlinný olej – 3 polévkové lžíce. l.
  • cukr – 0,5 lžičky.
  • sůl
  1. Zahřejte pánev na střední teplotu, přidejte rostlinný olej. Česnek nakrájejte na malé kostičky nebo protlačte lisem. Za stálého míchání smažte 1 minutu.
  2. Žampiony nakrájíme na plátky. Přidejte česnek do pánve a vařte 4–5 minut na vysoké teplotě, dokud houby nepustí šťávu a ta se neodpaří. Dále opět trochu ztlumte teplo.
  3. Rajčata oloupejte (pro usnadnění je můžete na 1 minutu ponořit do vroucí vody a poté je na chvíli nechat ve studené vodě). Nakrájejte je na kostičky. Na pánev přidejte žampiony, přidejte cukr (pro neutralizaci kyseliny) a vařte 3 minuty do změknutí.
  4. Pokud máte vyzrálou cuketu se silnou slupkou, oloupejte ji a odstraňte semínka. Pokud jsou mladí a mají tenkou kůži, nemusíte dělat nic, přejděte k dalšímu kroku.
  5. Pomocí korejského struhadla na mrkev nakrájejte cuketu na dlouhé nudličky. Pokud takové zařízení nemáte, nakrájejte cuketu na tenké plátky a poté na tenké proužky.
  6. Přidejte cuketu do pánve s rajčaty a houbami. Přidejte trochu soli. Vařte na středním plameni 6-7 minut do změknutí. Ale nepřevařujte – uvnitř by měly zůstat lehce křupavé.
  7. Hotové cuketové těstoviny s rajčaty a houbami podávejte horké. Na přání lze těstoviny posypat pepřem, paprikou, bylinkami nebo jemně nastrouhaným sýrem.

Užitečná rada

Cuketové špagety s rajčaty budou vynikající i bez přidání žampionů. Ale je lepší neodstraňovat česnek ze seznamu přísad – v tomto pokrmu je to velmi nutné.

Růžový cuketový kastrol s rajčaty a mletým masem

Tento růžový kastrol s cuketou, mletým masem a rajčaty je vynikající alternativou k obvyklému bramborovému kastrolu. Tato cuketová verze je nejen lahodná, ale také výrazně méně kalorická. Obsah kalorií závisí také na zvoleném mletém mase – hovězí, vepřové, krůtí nebo kuřecí. Poslední dvě možnosti učiní pokrm dietním. Nebojte se, kastrol nebude suchý: cuketa a rajčata, stejně jako sýr, dodají šťavnatost. Mimochodem, lepší je použít mozzarellu – ta se perfektně rozpustí a drží všechny ingredience pohromadě.

Růžový cuketový kastrol s rajčaty a mletým masem
Růžový cuketový kastrol s rajčaty a mletým masem (Gastronom Publishing House LLC)

Na přípravu 4 porcí zlatohnědého cuketového kastrolu s rajčaty a mletým masem potřebujete:

  • mleté ​​maso (hovězí, vepřové nebo krůtí) – 450 g
  • mozzarella – 300 g
  • cuketa – 4 …
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika