21 Receptů na Bohaté Snídaně: Kreativní Inspirace pro Vaření s Vajíčky a Sýrem s Fotografiemi

Snídaně z vajec a sýra: 21 receptů s fotografiemi

Snídaně s vejci a sýrem se často připravují ze zvyku a sahají až k nejjednodušším míchaným vejcím nebo omeletě se sýrem. Ale i taková jídla se dají připravit na nejrůznější způsoby. Přidejme k nim recepty na kastrol, krokety, saláty, toasty, palačinky, krutony a dostaneme spoustu vydatných, zdravých snídaní.

O čem si povíme v článku:7 výhod konzumace vajíček ke snídani Posílení energie Posílení imunitního systému Zlepšení kognitivního zdraví Boj proti zánětům Zvýšení dobrého cholesterolu Pomáhá kráse vlasů, kostí a pokožky Pomáhá při hubnutí Vejce a sýr Snídaňová omeleta se sýrem, klobásou a houbami Francouzská omeleta se sýrem v sýru Omeleta se sýrem Country omeleta se sýrem a cuketou Proteinová omeleta se sýrem a pikantními bylinkami Omeleta závitky s pestem a sýrem Míchačka s fetou a sušenými rajčaty Švýcarská míchanice se sýrem Frittata se sýrem, zeleninou a šunkou Vejce v rajčatové omáčce se sýrem Plněná vejce v troubě se sýrem Vařené vaječné krokety se sýrem a šunkou Toasty se špenátem, smetanovým sýrem a křepelčími vejciToasty s avokádem, ovčím sýrem a sázeným vejcem Irský salát s vejci a sýrem k snídani Zelený salát s vejci a sýrovým dresinkem Ledový salát s vejci, nivou a slaninou Šunkové závitky se sýrem a česnekem Bramborový kastrol se sýrem Sýrové palačinky Plněné krutony se sýrem

Než dáme 21 receptů na snídani s vejci a sýrem, promluvme si o výhodách vajec. Vždy je příjemné vědět, že jíte nejen chutné, ale také zdravé jídlo.

7 výhod konzumace vajec k snídani

Zvýšení energie

Jeden dobrý důvod, proč snídat vejce jejich nutriční složení. Díky němu vejce dodají potřebnou vzpruhu dlouhotrvající energie. Kombinace bílkovin a tuků, které se ve srovnání se sacharidy tráví relativně pomalu, ve společnosti vitamínu B12 zajišťuje stálý přísun energie několik hodin po konzumaci vajec.

Posílení imunitního systému

Sklenice pomerančového džusu k snídani není jediný způsob, jak zabránit nachlazení. Podle odborníků lze vejce absolutně zařadit do vyvážené stravy. Dodávají našemu tělu nejrůznější živiny nezbytné pro to, aby se imunitní systém lépe vyrovnal s různými nemocemi.

Vejce obsahují znatelné koncentrace vitamínů A, D a E, které podporují fungování imunitního systému. Vejce jsou také bohatá na selen silný antioxidant a imunostimulant.

Zlepšení kognitivního zdraví

Vejce jsou bohatá na cholin, živinu nezbytnou pro zdravou funkci mozku. Jsou také dobrým zdrojem omega-3. V průměru 1 vejce obsahuje od 100 do 500 mg mastných kyselin. Tyto důležité tuky prospívají i mozku.

Jak již bylo zmíněno výše, vejce obsahují hodně vitamínu B12 (až 46 % doporučené denní hodnoty). Jeho nízká spotřeba může vést ke zhoršení paměti a neustálé únavě.

Boj proti zánětlivým procesům

Je známo, že omega-3 mohou nejen snížit riziko srdečních onemocnění, ale také snížit záněty v těle. Vejce obsahují nejen tyto mastné kyseliny, ale také omega-6. Zvláště patrné je to u vajec od slepic z farmy.

Zvýšení hladiny dobrého cholesterolu

Cholesterol důležitou stavební složkou každé buňky v těle. Dlouho se věřilo, že konzumace potravin bohatých na cholesterol přirozeně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Několik nedávných studií však ukázalo, že vejce zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a dokonce snižují riziko srdečních onemocnění u zdravých lidí.

Pomozte kráse vlasů, kostí a pokožky

Vejce slušný zdroj bílkovin a biotinu, ve vodě rozpustný vitamín B7. Tato dvojice podporuje růst vlasů, takže můžeme s jistotou říci, že častá konzumace vajec je pro naše vlasy dobrá.

Vejce obsahují vápník a vitamín D, které jsou klíčové pro udržení silných kostí.

Vejce jsou bohatá na antioxidanty. Pomáhají bojovat proti volným radikálům, které poškozují buňky a způsobují známky stárnutí. Kupujete si stále trendy séra a krémy? Častá konzumace vajec může pomoci udržet mladistvou pokožku.

Pomoc při hubnutí

Vejce zdroj bílkovin a tuků. Poskytují pocit plnosti, který vydrží déle, než kdybychom jedli potraviny s nízkým obsahem bílkovin a tuků. Vejce tedy pomáhají kontrolovat váš denní příjem kalorií.

Ještě jednou připomínáme: vejce obsahují cholin. A podílí se na mnoha metabolických procesech, včetně odbourávání tuků.

Vaječný bílek obsahuje asi 17 kcal a 0,1 g tuku, zatímco žloutek obvykle obsahuje asi 55 kcal a 4,5 g tuku. Zároveň mají vysoký index sytosti, který nepřispívá k častému mlsání mezi hlavními jídly. Četné studie prokázaly, že lidé, kteří jedí vejce k snídani (včetně žloutků), se nejen cítí více sytí, ale také konzumují méně kalorií během jídla pozdě v noci ve srovnání se snídaňovými jedlíky muffinů.

Informace o tom, jaké způsoby přípravy vajec ovlivňují jejich výhody, naleznete zde.

Snídaně vejce a sýr

Omeleta se sýrem, klobásou a houbami

Tato možnost přípravy vajec a sýra k snídani je jednoduchá a mnohým dokonce docela známá. Omeletu však doporučujeme připravit ve formě jakési rolády. Do vaječného „těsta“ proto přidáváme mouku, která mu pomáhá dobře držet tvar na pánvi. Pokud se vám omeletu napoprvé nepodařilo složit, nenechte se odradit: musíte si na to opravdu zvyknout. Zkuste také použít pánev s velmi dobrým nepřilnavým povrchem, aby se vaječná hmota neměla šanci přichytit k povrchu.

Omeleta se sýrem, klobásou a houbami
Omeleta se sýrem, klobásou a houbami

Na vaření 24 porce omelety se sýrem na snídani, které potřebujete:

  • žampiony 300 g
  • žárovka 1 kus
  • olivový olej 60 g
  • lékařská klobása 100 g
  • tvrdý sýr 50 g
  • vejce 4 ks.
  • mouka 2025 g
  • mléko 80100 ml
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  1. Žampiony nakrájíme na plátky, cibuli tenké půlkroužky.
  2. Na pánvi rozehřejte polovinu olivového oleje a přidejte cibuli. Míchejte, opékejte, 3 minuty. Přidejte připravené žampiony. Za stálého míchání smažte 5 minut.
  3. Klobásu nakrájíme na nudličky. Přidejte do pánve s houbami a cibulí. Vše společně opékejte 3 minuty, občas promíchejte, aby se suroviny nepřipálily.
  4. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Vejce lehce rozšleháme metličkou a mírně osolíme. Přidáme prosátou mouku a zamícháme. Za stálého šlehání přiléváme mléko. Míchejte, dokud nezískáte homogenní konzistenci. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Zahřejte zbývající olivový olej ve velké pánvi s odnímatelnou rukojetí. Zalijeme vaječnou směsí a doprostřed položíme klobásu a houby. Jakmile jsou vejce usazena na dně, srolujte je a okraje omelety přiložte přes náplň.
  6. Omeletu s klobásou a žampiony posypte strouhaným sýrem a opékejte v troubě vyhřáté na 180 °C se zapnutým grilem na 3 minuty. Pánev můžete jednoduše přikrýt pokličkou a pár minut vařit na mírném ohni. Podávejte tuto snídani s vejcem a sýrem teplou.

Omeleta se sýrem na pánvi

Omeleta se sýrem stojí za vyzkoušení, už jen proto, že je rychlá a jednoduchá na přípravu, ale její chuť je velmi zajímavá. Před podáváním můžeme posypat nasekanou petrželkou: hodí se ke všem surovinám. Pro přípravu této snídaně zvolte sýr s bohatou chutí. Nejlepší je parmazán nebo jiný tvrdý, vyzrálý sýr. Sami se rozhodněte, zda do omelety přidat mléko.

Omeleta se sýrem na pánvi
Omeleta se sýrem na pánvi

K přípravě 2 porcí sýrové omelety k snídani potřebujete:

  • vejce 3 ks.
  • pitná voda
  • strouhaný sýr 30 g
  • máslo 10 g
  • olivový nebo jiný rostlinný olej 1 lžička
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  1. Vejce lehce rozšlehejte vidličkou a 3 polovičními skořápkami vody. jen aby se bílek a žloutek spojily. Dochuťte solí a pepřem.
  2. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Pokud používáte tvrdý sýr, můžete jej nakrájet na tenké plátky pomocí krájecího nože. Díky tomu je obzvláště chutné.
  3. Umístěte nepřilnavou pánev s nízkými stranami na střední teplotu a nechte ji zahřát, asi 1 minutu. Vložíme máslo a přidáme olivový olej. Otočte pánví tak, aby se olej rozprostřel po celém povrchu.
  4. Zvyšte teplotu na vysokou a když máslo začne pěnit, vlijte vejce. Nakloňte pánev různými směry, aby se směs omelet rozprostřela do rovnoměrné vrstvy. Dejte to na oheň.
  5. Okraje omelety lehce pohněte a nechte do pánve odkapat veškerou tekutinu, která ještě neztuhla. Když je omeleta téměř hotová (uprostřed zbylo trochu tekutiny), posypte ji sýrem a nakloňte pánev, nechte polovinu omelety sklouznout (pozor, ať neuteče!) a přeložte ji napůl. Ihned podávejte snídani.

Francouzská omeleta se sýrem

Pokud by bylo možné zjistit jméno člověka, který jako první vynalezl omeletu, stál by za zvláštní kulinářskou cenu. Vždyť se podívejte, jak je to jednoduché: odeberete od všeho, co je v lednici, trochu, osmahnete a zalijete vejci. A k snídani dostanete vydatné, chutné a velmi roztomilé jídlo. Můžete vymyslet stovky receptů na omeletu, protože existuje tolik kombinací vajec, sýra, zeleniny, masa a bylinek!

Francouzská omeleta se sýrem
Francouzská omeleta se sýrem

K přípravě 2 porcí sýrové omelety k snídani potřebujete:

  • vejce 3 ks.
  • máslo 20 g
  • strouhaný sýr gouda 2 polévkové lžíce. l.
  • oblíbené bylinky k podávání
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  1. Vejce rozklepneme do misky, osolíme a opepříme. Rychle promíchejte vidličkou, aby se žloutky spojily s bílky.
  2. Rozehřejte nepřilnavou pánev na vysokou teplotu a rozpusťte máslo. Nalijte vejce a počkejte 67 sekund, dokud vejce mírně neztuhnou.
  3. Třepáním pánví tam a zpět omeletu aktivně míchejte vidličkou, aby vejce rychleji zhoustla.
  4. Jakmile omeleta zespodu zhoustne, ale nahoře je stále tekutá, posypte ji sýrem a pak vidličkou přejeďte okraje omelety. Zatřeste pánví a přesuňte ji na opačnou stranu než vy. Přeložte okraj omelety nejblíže k sobě směrem doprostřed.
  5. Lehce udeřte pánví na stůl tak, aby se okraj omelety naproti vám posunul dopředu.
  6. Uchopte rukojeť pánve tak, aby byl palec nahoře. Položte talíř a prudkým pohybem na něj otočte omeletu tak, aby byl volný okraj otočený dolů. Ořízněte okraje, posypte nasekanými bylinkami a podávejte teplou snídani.

Venkovská omeleta se sýrem a cuketou

Natalya Tsibulskaya @mizuko, naše čtenářka a autorka receptu: „Jemná, aromatická a velmi sýrová omeleta skvěle zpestří každou snídani. Je to rychlé a snadné na přípravu.“

Venkovská omeleta se sýrem a cuketou
Venkovská omeleta se sýrem a cuketou

K přípravě 2 porcí sýrové omelety k snídani potřebujete:

  • cuketa 1 kus
  • polotvrdý sýr 7080 g
  • sýr feta 70 g
  • petržel listy 23 větve
  • tvrdý zrající sýr 70 g
  • vejce 4 ks.
  • cherry rajčata 56 ks.
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  1. Cuketu a všechen sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Petrželku nasekejte dle libosti.
  2. Cuketu smícháme s vejci, petrželkou a sýrem a necháme 12…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika