9 vynikajících receptů: Kukuřice jako hvězda vašeho stolu

9 lahodných jídel s kukuřičným klasem

Každý má rád vařenou kukuřici se solí. Je to tak chutné, že se zdá, že už není co si přát. Ale kulinářský potenciál kukuřice je mnohem vyšší. Zde je 9 receptů na osvědčená jídla z čerstvé kukuřičné klasy.

O čem si povíme v článku:Jak vybrat dobrou kukuřiciOtestované recepty na každý den z kukuřičného klasuKukuřičný klas jako na Černém mořiBombicky lahodný grilovaný kukuřičný klasKombinace hovězího masa, kukuřice a sladké papriky, spojené špízem Hustá, pálivá a krémová, nejlepší kukuřičná polévka pro víkendJednoduchá a rychlá kukuřičná polévka na každý denSladká paprika, avokádo a kukuřice, vše, co máme rádi Kukuřičné palačinky, alternativa k masu, dokonce i pro přípravu výborných burgerů Kukuřičná příloha ke kimchi a smaženým masům Pálivé, křupavé a nečekaně úspěšné, kuřecí a kukuřičné koláče

Jak vybrat dobrou kukuřici

Aby byla kukuřice lahodná, musíte ji nejprve správně vybrat. Nejlepší možností je mléčně zralá kukuřice: pokud má kukuřice tmavě žlutá zrna a vlákna jsou suchá, znamená to, že je stará. Mladá kukuřice má světle žluté, pevné klasy a vlákna jsou svěží a mírně vlhká.

Nekupujte loupané klasy – rychleji se kazí. Kukuřice by se měla oloupat těsně před vařením.

vybrali jste si? Nyní rozhodneme o množství. Chceme ušetřit peníze, což znamená, že je lepší koupit více kukuřice a připravit z ní různé pokrmy, abychom ji mohli jíst několik dní a necukat. Doporučujeme koupit 6 kg kukuřice najednou (33 středně velkých klasů) a připravit z nich 9 jídel. Mohou být distribuovány přes všední dny a víkendy, nebo si je můžete připravit podle svého uvážení.

Ve všední dny si připravme guláš, přílohu k masu nebo kuřecímu masu, palačinky a koláče. Poslední dvě jídla lze zmrazit. A na dači o víkendu 3 grilovaná jídla, teplý salát a krémová polévka. Není třeba k nim kupovat žádné vzácné a drahé suroviny, většina pokrmů je vhodná i pro začínající kuchaře.

Osvědčené recepty na každý den z kukuřičného klasu

Kukuřičný klas jako Černé moře

Každý, kdo někdy byl u Černého nebo Azovského moře, si pravděpodobně pamatuje, jak místní obyvatelé prodávali kukuřici, která byla tak báječná na večeři přímo na pláži. Kukuřice připravená podle tohoto receptu se tedy může stát stejně úžasnou vzpomínkou pro vaše děti. Je sladký, šťavnatý a aromatický! Používáme 6 klasů.

Kukuřice ochucená bylinkovým máslem
Kukuřice ochucená bylinkovým máslem

K přípravě pokrmu ze 6 kukuřičných klasů potřebujete:

  • máslo – 170-180 g
  • tymián – pár snítek
  • pažitka – 1 ks.
  • petržel – několik snítek
  • citronová kůra – 0,5 ks.
  • kukuřice s listy – 6 klasů
  • rostlinný olej pro mazání
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  1. Zálivku připravíte změknutím másla. Lístky tymiánu nasekáme nadrobno (zde stopky netřeba), pažitku a petrželku. Rozemlete kůru. Smíchejte máslo s nasekanými bylinkami a citronovou kůrou, dejte na 30–45 minut do lednice.
  2. Oloupejte listy kukuřice, zbavte klasů chlupy, listy obmotejte zpět kolem klasů a svažte je kuchyňským provázkem.
  3. Blanšírujte klasy: vložte je na 5 minut do vroucí vody, vyjměte je děrovanou lžící a nechte vodu stéct.
  4. Klasy položte na dobře vyhřátý rošt namazaný rostlinným olejem a smažte 15–20 minut.
  5. Odstraňte z klasů provázek a listy, klasy položte na talíře a na každý posypte kopečkem zálivky z bylinkového másla.

Poznámka pro hostitelku

Když vyberete kukuřici, oloupejte listy a nejprve se podívejte na barvu kukuřičných zrn – měla by být světle žlutá, téměř bílá. Pokud zrno stisknete nehtem, vystříkne mléčná šťáva. Kukuřice se žlutými jádry se po upečení nedá jíst – je příliš tvrdá. Pokud narazíte právě na takovou kukuřici, musíte ji nejprve uvařit do měkka a poté ji jednoduše smažit na grilu, dokud se neobjeví kouřová vůně.

Bombicky lahodná grilovaná kukuřičná klasa

Grilovaná kukuřice je chutné, syté a velmi krásné jídlo. Při správné přípravě to může být bomba. V tomto receptu jsme použili medovou pikantní marinádu. Dá se použít i na další grilovanou zeleninu: mrkev a hlízy celeru. Mezitím si vychutnejte medově lepkavou kukuřičnou klasu. Používáme 4 klasy.

Lepkavé kukuřičné klasy
Lepkavé kukuřičné klasy

K přípravě pokrmu ze 4 klasů kukuřice potřebujete:

  • červená chilli paprička – 0,5 ks.
  • extra panenský olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
  • med – 2 polévkové lžíce. l.
  • Dijonská hořčice – 0,5 lžičky.
  • sójová omáčka – 1-2 lžíce. l.
  • kukuřice – 4 klasy
  1. Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte ji nadrobno.
  2. Smíchejte olivový olej, med, chilli papričku, hořčici a sójovou omáčku.
  3. Kukuřici přelijte marinádou a nechte 20 minut působit.
  4. Vyjměte kukuřici z marinády a položte ji na velmi rozpálený gril. Vařte 10 minut, dokud klasy lehce nezhnědnou. Během této doby kukuřici několikrát obraťte a podlévejte malým množstvím marinády. Ihned podávejte, přelijte zbylou marinádou.

Spojení hovězího masa, kukuřice a sladké papriky spojené špejlí

Jídlo by mělo být nejen chutné, ale také krásné. Červená, žlutá, zelená – tyhle barvy k sobě tak sluší… A chuť masa, kukuřice a pepře k sobě také ladí. Tyto mini kebaby grilujte na otevřeném ohni. V troubě bude pokrm také chutný, ale bude méně zajímavý. Používáme 4 klasy.

Mini špízy z hovězího masa, sladké papriky a kukuřice
Mini špízy z hovězího masa, sladké papriky a kukuřice

K přípravě kebabu ze 4 kukuřičných klasů potřebujete:

  • hovězí svíčková 800 g
  • barevné sladké papriky 2 ks.
  • mladá kukuřice 4 klasy
  • sůl

Na marinádu:

  • čerstvý tymián 1 větvička
  • česnek 1 hřebíček
  • extra panenský olivový olej 5 polévkových lžic. l.
  • červený vinný ocet 1 polévková lžíce. l.
  • Kajenský pepř 1 špetka
  1. Pro výrobu marinády odstraňte lístky tymiánu ze stonků (zde stonky nejsou potřeba) a lístky jemně nasekejte. Česnek nasekejte. Smíchejte olivový olej, ocet, tymián, česnek a kajenský pepř v odolném plastovém sáčku.
  2. Hovězí maso nakrájejte na 2,5 cm kostky a vložte do marinádového sáčku. Uzavřete nebo zavažte sáček a vložte jej do chladničky na 8-10 hodin.
  3. Sladkou papriku oloupeme od jádřince, dužinu nakrájíme na stejné čtverečky jako maso. Kukuřičné klasy nakrájejte příčně na 3-4 kusy. Mini kukuřici nechte vcelku. Kostky masa vyjměte z marinády a navlékněte je proložené čtverečky kukuřice a sladké papriky na dřevěné špejle nebo tenké kovové špejle předem namočené ve vodě.
  4. Připravené placky potřete marinádou, osolte a opékejte za pravidelného potření marinádou na grilu na středním uhlí po dobu 15–20 minut, nebo dokud není maso propečené. Podáváme horké na špejlích.

Hustá, pálivá a krémová – nejlepší kukuřičná polévka na víkend.

Někdy se mléko hodí k těm nejneočekávanějším potravinám. U kukuřice je vše jasné – ne nadarmo mluvíme o klasech „zralosti mléka“. Rozmarýn se ale mnohem častěji vyskytuje ve společnosti masa, olivového oleje a rajčat než s mlékem. Ale myslíme si, že tato polévka vás nezklame. Používáme 8 klasů.

Kukuřičná mléčná polévka s rozmarýnem
Kukuřičná mléčná polévka s rozmarýnem

Na přípravu polévky z 8 kukuřičných klasů potřebujete:

  • mléko 1 l
  • rozmarýn 2 větve + na ozdobu
  • mladá kukuřice mléčné zralosti 8 klasů
  • sladká cibule 1 kus
  • šalotky 2 ks.
  • máslo 20 g
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  1. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme rozmarýn. Mléko přiveďte na mírném ohni k varu, sejměte z ohně, přikryjte pokličkou, nechte 2 hodiny úplně vychladnout a dejte na 10 hodin do lednice.
  2. Ostrým nožem nakrájejte z kukuřice zrníčka a dejte do misky. Pomocí nože seškrábněte všechny zbytky na klasech do misky (měli byste vidět, že vytéká mléčná šťáva). Do stejné misky nalijte rozmarýnové mléko. Odstraňte rozmarýn.
  3. Nakrájejte všechnu cibuli. V hrnci se silným dnem rozehřejte olej, přidejte cibuli a na středním plameni vařte 5 minut do změknutí.
  4. Zalijte mlékem a kukuřicí, přiveďte k varu a vařte 5 minut. Ochuťte solí a pepřem, nalijte polévku do mixéru a rozmixujte dohladka. Podáváme teplé nebo studené, ozdobené snítkou rozmarýnu.

Poznámka pro hostitelku

Máte-li doma kávovar vybavený na přípravu cappuccina, připravte si ještě trochu rozmarýnového mléka a tuto extra porci napěňte pomocí kapučína těsně před podáváním. Mléčnou pěnu položte na talíře, když už jsou na stole.

Jednoduchá a rychlá kukuřičná polévka pro každý den

Bramborová polévka s kukuřicí – toto jídlo se dokonale hodí bez masa, drůbeže a ryb. Kupte si kvalitní zeleninu a případně vodu nahraďte lahodným zeleninovým nebo houbovým vývarem. Používáme 2 klasy.

Bramborová polévka s kukuřicí
Bramborová polévka s kukuřicí

K přípravě polévky ze 2 kukuřičných klasů potřebujete:

  • kukuřičná zrna 250300 g
  • žárovka 1 kus
  • česnek 3 hřebíčky
  • brambor 5 ks.
  • mrkev 1 kus
  • pitná voda 1,5 l
  • rajče 0,5 ks.
  • petržel a/nebo koriandr na ozdobu
  • slunečnicový olej
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  1. Polovinu kukuřičných zrn rozdrťte v mixéru a druhou polovinu nechte vcelku.
  2. V předehřáté pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek do zlatova.
  3. Brambory a mrkev nakrájíme na střední kostky. Zeleninu dejte do hrnce, zalijte horkou vodou a přiveďte k varu. Přidáme kukuřici, osmaženou cibulku a nadrobno nakrájené rajče. Dochuťte solí a pepřem. Vařte na středním plameni asi 30 minut, dokud nejsou brambory hotové. Podávejte s jemně nakrájenou zeleninou.

Paprika, avokádo a kukuřice – vše, co máme rádi

Pro toto jídlo zvolte mléčně zralou kukuřici, měkké avokádo a celer se zelenými listy. Pak bude salát harmonický. Používáme 3 klasy.

Teplý salát ze sladké papriky, avokáda a kukuřice
Teplý salát ze sladké papriky, avokáda a kukuřice

K přípravě salátu ze 3 klasů kukuřice potřebujete:

  • celer – 8–10 stonků
  • sladká paprika různých barev – 3 ks.
  • avokádo – 2 ks.
  • rostlinný olej na smažení
  • kukuřice – 3 klasy
  • koriandr na servírování

Pro tankování:

  • česnek – 2 stroužky
  • šťáva a kůra z 1 limetky
  • hořčičná semínka – 1 lžička
  • med – 1 lžička.
  • extra panenský olivový olej – 5-6 lžic. l.
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  1. Na zálivku rozdrťte, oloupejte a nasekejte česnek. Smíchejte česnek, šťávu a kůru z limetek s hořčicí, poté přidejte med a olivový olej. Dochuťte solí a pepřem.
  2. Z celerových řapíků odstraníme vrstvu vnějších tvrdých vláken, řapíky nakrájíme příčně na 1 cm kousky, papriky rozpůlíme, odstraníme semínka a blány. Dužninu nakrájejte na čtverce o straně 1,5 cm. Avokádo oloupejte, rozpulte a odstraňte pecku. Dužinu nakrájejte na stejné kostky.
  3. Na velké pánvi rozehřejte trochu oleje a přidejte sůl. Přidejte kukuřičné klasy a smažte na vysoké teplotě, dokud nezezlátnou ze všech stran. Kukuřici přendejte na prkénko, na pánev přidejte olej a přidejte celer. Smažte, míchejte, 2 minuty.
  4. Ostrým nožem okrájíme zrníčka z kukuřice, rychle promícháme s pepřem, avokádem a celerem, přelijeme zálivkou, ještě opepříme, posypeme koriandrem…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika