Barevná symfonie chutí: Frittata se zeleninou, šunkou a sýrem připravená na pánvi

K receptu

Frittata se zeleninou, šunkou a sýrem na pánvi – omeleta se spoustou ingrediencí, tradiční pro italskou kuchyni. Italové nešetří ingrediencemi a do vydatných míchaných vajec přidávají klobásu, maso, sýr, rajčata a bylinky. Ale mějte na paměti, tento vaječný pokrm nesnáší přebytečnou vodu. Proto musí být stejná rajčata zbavena tekutiny, tedy po nakrájení zeleniny nechat okapat. Recept na frittatu je velmi jednoduchý. Vejce rozšleháme se smetanou a kořením, zeleninu orestujeme zvlášť, přidáme středně velkou nakrájenou šunku, sýr a kapary a vše zalijeme vaječnou směsí. Za pár minut omeleta ztuhne. A pak to může být připraveno v předehřáté troubě. Pečení vám zabere další 3-4 minuty.

Složitost: snadno Kalorie: 337,67 kcal/porce porce: 6 Vaření: 20 min Použitý: 21,33 g/25,07 g/4,73TroubaPraženíItalská kuchyněVečeřeOdpolední svačinaVečeřeSnackDětské menuPárty, bufetDětská dovolenáPiknikINGREDIENCE NA 6 PORCÍSlepičí vejce 12 ks.smetana 20% 3 polévkové lžíce.Olivový olej 2 lžičkyZelenina (paprika, růžičky brokolice, zelené fazolky, hrášek, kukuřice, chřest – samostatně nebo v libovolné kombinaci dle chuti) 300 gŠunka 120 gSýr 100 gPikantní bylinky (petržel, kopr, bazalka, máta, rukola – samostatně nebo v libovolné kombinaci dle chuti 8 větvíKapary 2 polévkové lžíce.Citronová šťáva 2 lžičkySůl ochutnatMletý černý pepř ochutnat Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Umístěte rošt do horní části trouby, zapněte brojler („horní gril“), aby se zahřál.

Krok 2

Zmrazenou zeleninu rozmrazte a v případě potřeby nakrájejte. Konzervovanou kukuřici a hrášek (pokud používáte) sceďte. Zeleninu nakrájejte nadrobno.

Frittata se zeleninou a šunkou
Frittata se zeleninou a šunkou

Krok 3

Šunku nakrájejte na kostičky o straně 1 cm, sýr na kostičky o straně 5 mm. Lehce rozšleháme vejce, ½ lžičky smetany. sůl a ¼ lžičky. pepř

Frittata se zeleninou a šunkou
Frittata se zeleninou a šunkou

Krok 4

Ve velké nepřilnavé pánvi (průměr 24-26 cm) vhodné do trouby rozehřejte olivový olej na mírném ohni. Zeleninu smažte za častého míchání 3-4 minuty. Přidejte šunku a opékejte další 2-3 minuty. Dochuťte citronovou šťávou.

Frittata se zeleninou a šunkou
Frittata se zeleninou a šunkou

Krok 5

Do vaječné směsi vmícháme sýr, bylinky a kapary. Nalijte do pánve a vařte pomocí špachtle, abyste zvedli směs ze dna pánve, asi 2 minuty. Když vaječná směs začne houstnout, ale je stále velmi mokrá, zatřeste pánví a poté ji nechte 30 sekund v klidu, aby směs na dně ztuhla.

Frittata se zeleninou a šunkou
Frittata se zeleninou a šunkou

Krok 6

Vložte pánev do trouby pod brojler na 3 až 4 minuty, nebo dokud není frittata nafouknutá a zlatavě hnědá, ale stále trochu tekutá.

Krok 7

Vyjměte pánev z trouby a dejte ji stranou na 5-7 minut, aby zbytkové teplo dovařilo frittatu. Pomocí špachtle obrobte frittatu po obvodu a přeneste na talíř nebo prkénko. Nakrájejte na dílky a podávejte.

Frittata se zeleninou a šunkou
Frittata se zeleninou a šunkou

UŽITEČNÉ RADY

V Itálii má každý region své vlastní autentické recepty na frittatu. Například v neapolské verzi se do něj přidávají těstoviny. Oblíbená jsou také míchaná vajíčka s bramborem a pórkem. Jediná složka kromě vajec, která zůstává stejná, je sýr. Nejčastěji se frittata připravuje s parmazánem.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Obvykle se míchaná vejce podávají, jak se říká, za tepla. Teplá nebo zcela vychlazená frittata je stejně lahodná jako čerstvě vyjmutá z pánve.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika