Site icon Wellness Way Česká republika

Exotický džem z angreštu a malin: chuťový zážitek

K receptu

Angreštová a malinová marmeláda vyžaduje jemný přístup. Hlavním rysem je, že bobule těchto zahradních plodin se velmi liší ve struktuře. Z tohoto důvodu je téměř nemožné uvařit džem tak, aby v něm zůstaly bobule obou druhů neporušené. Ale existuje několik přístupů. Někdo angrešt mele a ve vzniklém pyré vaří celé maliny, někdo naopak maliny mele a angrešt nechá vcelku. Je tu samozřejmě tato možnost: vše smícháme, rozmačkáme a povaříme s cukrem. Ale na takovou kaši, ač lahodnou, není potřeba žádný recept. Náš recept nabízí stejně jemný přístup k lesním plodům, který jsme zmínili na začátku. Práce je to pečlivá, ale ne obtížná a výsledek bude úžasný.

Složitost: průměrný Kalorie: 116,00 kcal/porce porce: 40 Vaření: 50 min Přidat. čas: 4 hodiny Použitý: 0,28 g/0,11 g/28,96VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 40 PORCÍAngrešt 1 kgMalina 500 gCukr 1 kg Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Angrešt roztřiďte a omyjte. Odstraňte veškeré nečistoty a odstřihněte všechny ocasy bobulí nůžkami na nehty. Vyberte příliš zralé bobule, pokud existují, a odložte je zvlášť. Zbývající bobule propícháme párátkem nebo vidličkou.


Džem z angreštu a malin ()

Krok 2

Napíchaný angrešt vložte do pánve, ve které budete marmeládu vařit. Přidejte cukr a míchejte. Počkejte, až angrešt dá šťávu a cukr se začne rozpouštět.


Džem z angreštu a malin ()

Krok 3

Roztřiďte maliny. Celé pevné bobule dejte stranou. Příliš zralé a pomačkané angrešty spolu s přezrálými umelte v mixéru nebo umelte na mlýnku na maso.


Džem z angreštu a malin ()

Krok 4

Bobulovou hmotu propasírujeme sítem a pevné části důkladně vymačkáme. Všechna semínka by měla zůstat v sítku a miska bude mít jemné, hladké, krémové pyré.


Džem z angreštu a malin ()

Krok 5

Do pánve s angreštem v cukrovém sirupu přidejte pyré z bobulí, dobře promíchejte a dejte pánev na oheň. Směs přiveďte k varu a míchejte.


Džem z angreštu a malin ()

Krok 6

Do pánve přidejte celé maliny a džem povařte 2–3 minuty. Necháme vychladnout a dáme zpět na oheň. Vařte 5-7 minut a nalijte do sterilizovaných sklenic. Zavřete a nechte na zimu.


Džem z angreštu a malin ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Džem z angreštu a malin je sám o sobě velmi aromatický, ale můžete do něj přidat oblíbené koření. Je lepší neexperimentovat se vším džemem najednou. Zkuste do připraveného horkého džemu před kroužením přidat různé koření: do jedné sklenice – badyán, do druhé – tyčinku skořice, do třetí – pár pupenů hřebíčku.

MIMOCHODEM

Poměry bobulí a cukru pro angreštový a malinový džem jsou velmi libovolné. Není vůbec nutné brát dvakrát tolik angreštu než malin. Naopak na maliny se můžete zaměřit přidáním trošky zeleného angreštu pro pikantnost.

Exit mobile version