Exotický grilovaný lilek se sýrem stracciatella a svěžími rajčaty

K receptu

Ze všech druhů zeleniny jsou lilky chuťově a strukturou nejpodobnější masu, což z nich dělá skvělou vegetariánskou alternativu steaku. Grilování lilků je velmi jednoduchá záležitost: stačí dobře rozpálit uhlíky a opékat lilky ze všech stran, dokud se silná slupka nezuhelnatí. Nebojte se to přehnat – vnitřek lilku zůstane jemný a šťavnatý, ale získá lehkou kouřovou příchuť. K sýrům se hodí lilkové steaky. V receptu prozradíme tajemství domácí výroby stracciatelly z mozzarelly a smetany.

Složitost: průměrný Kalorie: 1529,18 kcal/porce porce: 2 Vaření: 40 min Přidat. čas: 3 hodiny Použitý: 20,46 g/141,22 g/37,79Hlavní chodINGREDIENCE NA 2 PORCE2 malé lilky 2 růžová rajčata 4 polévkové lžíce. l. ústřicová omáčka 2 lžičky. slunečnicový olej 4 snítky koriandruNa omáčku:200 g zmrazeného rakytníku 200 g slunečnicového oleje 1 lžička. SaharaPro stracciatellu:120 g mozzarelly 200 ml smetany 20% tuku Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte stracciatellu. Vyjměte mozzarellu z nálevu, rozdělte ji na vlákna a vložte do sklenice nebo nádoby. Zalijte smetanou, pevně přikryjte a dejte na 3 hodiny nebo přes noc do lednice. Během této doby získá mozzarella výraznou krémovou chuť a specifickou texturu.

Krok 2

Předehřejte gril. Lilek na několika místech propíchejte vidličkou a položte na gril. Pečte, otočte na různé strany, po dobu 20 minut. Přendejte na prkénko, mírně vychladněte a odstraňte kůži.

Krok 3

Rajčata nakrájíme na plátky. Odstraňte stonky a lístky koriandru nasekejte nadrobno. Smíchejte rajčata s bylinkami, přidejte sůl, pepř a rostlinný olej.

Krok 4

Připravte si omáčku. Rakytník protřeme přes jemné síto, smícháme se slunečnicovým olejem a cukrem a rozšleháme mixérem.

Krok 5

Lilky podélně rozpůlíme, potřeme ústřicovou omáčkou a dáme na talíře. Přidejte rajčatový salát a stracciatellu a doplňte rakytníkovou omáčkou.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Omáčka z rakytníku by neměla být sladká, cukr v receptu je potřebný k vyrovnání kyselosti bobulí. Vyzkoušejte připravenou omáčku: pokud jsou bobule příliš kyselé, přidejte podle chuti ještě trochu cukru.

UŽITEČNÉ RADY

Pokud nemáte po ruce gril, můžete lilky upéct celé v troubě v režimu grilu při maximální teplotě, dokud slupka nezčerná.

MIMOCHODEM

Na 100 g: bílkoviny 2,69 g (3,36 % denní hodnoty) • tuky 17,33 g (19,26 %) • sacharidy 6,24 g (3,71 %) • kcal 187,17 (10,41 %) • sodík 57,63 mg (3,97 %) • cukry celkem (3,86 g) 7,72 %) • EFA 4,52 g (22,60 %) • vláknina 1,93 g (6,43 %)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika