Exotický gurmánský zážitek: Domácí medovina podávaná na aromatickém včelím chlebu

Domácí medovina na včelím chlebu

Díky módě pro řemeslné nápoje a také díky celosvětovému trendu opouštění silného alkoholu zažívá nyní medovina znovuzrození. Možná si někdo řekne, že medovina je příliš sladká nebo ošklivá: v případě nekvalitního produktu je to docela možné. Pokud však mluvíme o stařeném suchém nápoji vyrobeném z přírodních surovin při dodržení technologického postupu, bylo by vhodné zmínit nejen skvělou chuť a vůni, ale také zdravotní benefity. Představujeme vám domácí medovinu na chlebu – věřte, že její příprava je jednodušší, než se zdá.

O čem si povíme v článku:Co je medovina a kdo ji vynalezl Výhody medoviny na včelím chlebuČím je medovina na včelím chlebu zvláštní Starodávné recepty na medovinu na včelím chlebu domaRecept na medovinu na včelím chlebu bez kvasnicRecept na medovinu na včelím chlebu s droždímRecept na medovinu na včelím chlebu s? rozinkyRecept na medovinu na včelím chlebu s citronemRecept na medovinu s plástvemRecept na medovinu na včelím chlebu s rozinkami ishny

Co je medovina a kdo ji vynalezl

Medovina je nízkoalkoholický nápoj s obsahem alkoholu 1,29% objemové frakce ethylalkoholu, který se obvykle připravuje z medu, kvasnic a vody. Byl vynalezen v 18. století, ale několik tisíc let před naším letopočtem. Mnoho starověkých civilizací mělo své vlastní medové alkoholické nápoje – od Mayů po Normany. Proto můžeme s jistotou říci, že moderní medovina má velmi dlouhou a slavnou historii.

Například hrdinská báseň Beowulf napsaná starověkou angličtinou nám vypráví o skandinávském princi a netvorovi Grendelovi. Po vítězství dobra nad zlem se tam konají medové hody.

Staří Řekové považovali medové nápoje za „nektar bohů“, který léčí všechny nemoci, a ve skandinávské mytologii skončili válečníci zabití v bitvě ve Valhalle, kde na ně čekaly celé řeky medu.

Na Rusi, dávno před přijetím křesťanství, připravovali skladovatelný med – velmi hustý nápoj skládající se z přírodního medu a šťávy z bobulí, který se dával do dřevěných sudů a pak se až 60 let zahrabával do země. Tento med se podával pouze při zvláštních příležitostech – pohanské svátky, svatby, narození atp. Kolem 11. století začali připravovat další nápoj – vařený med a do 16. století. mnoho technologií již bylo ztraceno. Med byl totiž nahrazen levnější a dostupnější vodkou.

V 18. století však opět vzrostl zájem o medové alkoholické nápoje. Tehdy se objevila medovina v jejím moderním smyslu. Za sovětského období ho u nás začali připravovat z vedlejších včelařských produktů: medometu, včelího chleba, včelího chleba, ale i starého a kandovaného medu, který nebyl vhodný k prodeji a dlouhodobému skladování.

Výhody medu na včelím chlebu

Včelí chléb neboli včelí chléb je v podstatě lisovaný květový pyl, který včely umístí do buněk plástu a naplní medem. Vlivem enzymů a kvasinek začíná docházet k anaerobnímu (bez přístupu vzduchu) mléčnému kvašení, v důsledku čehož je produkt konzervován.

Včelí chléb je výživný protein-sacharidový produkt. Obsahuje opravdu velké množství vitamínů C, A, D, skupiny B a také všech 10 esenciálních aminokyselin a minerálů, které jsou pro lidský organismus velmi potřebné. Proto je včelí chléb považován za velmi cennou potravinovou přísadu, která má mimochodem příjemnou medovou vůni s mírnou žitnou kyselostí.

I když medovina obsahuje alkohol, je považována za zdravou s mírou. Nápoj má za prvé antibakteriální a hřejivé vlastnosti, takže je výbornou prevencí nachlazení v chladném období. Za druhé, enzymy a minerály obsažené v medu pomáhají zlepšovat činnost vnitřních orgánů a především trávicího traktu a dýchání.

Není vůbec překvapivé, že přidáním zdravého včelího chleba do domácí medoviny je výsledkem ještě na vitamíny bohatší a výživnější nápoj, který vám pomůže zotavit se z nemoci, omládnout, stát se energičtějšími a odolnějšími.

Pamatujte však – střídmost a zase střídmost! Příliš mnoho alkoholu nikomu neprospívá a medovina se nedoporučuje dětem, těhotným ženám ani osobám náchylným k alergickým reakcím.

Jaké vlastnosti má medovina z včelího chleba?

Včelí chléb se přidává do medoviny pro následující účely:

• Jako přirozený zdroj kvasinek, které mohou nastartovat proces fermentace.

• Jako kvasnicové krmivo pro prodloužení životnosti hotové medoviny.

• Pro zvýšení prospěšných vlastností nápoje a jako doplňkový zdroj aroma.

Faktem je, že včelí chléb, stejně jako med, bobule a ovoce, obsahuje takzvané divoké kvasinky. Med stačí naředit vodou (ne vroucí!), přidat včelí chléb, nechat na teplém místě vykynout a po pár dnech již můžete pozorovat tvorbu pěny a uvolňování plynu. To znamená, že byl zahájen proces výroby medoviny.

Je tu ještě jedna možnost – spojit med s vodou, přivést k varu, zchladit a poté přidat včelí chléb. Po nějaké době začne také kvašení, ale tentokrát jen kvůli kvasinkám obsaženým ve včelím chlebu.

Včelí chléb lze přidat po zpěnění a téměř ukončení vývoje plynu – to znamená, že kvasnice „sežraly“ všechny cukry. V tomto případě jim včelí chléb poslouží jako nový zdroj potravy a samotný nápoj bude obohacen o užitečné látky a vůně.

Ještě poznamenejme, že není vůbec zakázáno přidávat do medoviny včelí chléb a lisované droždí zároveň. Proces tak urychlíte a za ne více než 4 minuty získáte lahodný nápoj.6 měsíců a mnohem dříve.

Starobylé recepty na medovinu na včelím chlebu doma

Jelikož je medovina ještě poměrně mladým nápojem, zachovalo se mnoho receptur, podle kterých se v 18.-19. století připravovala. Dobrým zdrojem informací může být kniha „Pivovarnictví (továrna i domácí), výroba kvasu a medoviny“ (1898), kterou napsal doktor medicíny Leonid Simonov.

Doktor ve své práci píše, že domácí medovina se připravuje převážně ze směsi medu a cukru s přidáním „vrchního“ droždí nebo včelího chleba. Pro aroma se do nápoje přidává hřebíček, skořice, kardamom, kořen kosatce, citron, růžový olej a také šťáva z čerstvých bobulí – malin, třešní, brusinek atd.

Některé recepty používají místo vody březovou mízu, která již obsahuje cukry, takže množství medu je sníženo.

Medovina na včelím chlebu bez kvasnic

Medovina, připravená s včelím chlebem bez kvasnic, je vynikající nápoj, který dodává vitalitu a vitamíny. Má velmi příjemnou květinovou vůni a jemnou chuť, díky čemuž se dobře pije. Pamatujte však – s alkoholickými nápoji byste měli být opatrní.

Medovina na včelím chlebu bez kvasnic
Medovina z včelího chleba bez kvasnic ()

1 hodina

Dodatečná doba až 5 měsíců

8-10 porcí

K přípravě potřebujete:

• pitná voda – 4l

• přírodní med – 1 kg

• chléb – 150 g

1. Do velkého hrnce nalijte vodu a přidejte med. Směs zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání, aby se med nepřipálil. Přiveďte k varu, seberte pěnu.

2. Medovou hmotu dusíme na mírném ohni asi 30 minut, poté zchladíme a přidáme včelí chléb. Důkladně promíchejte.

3. Pánev přikryjte pokličkou a dejte na teplé místo mimo přímé sluneční světlo. Necháme 10 kvasit14 dní.

4. Tekutinu přecedíme a nalijeme do lahví s těsnou zátkou. Medovinu dáme do lednice a necháme 24 měsíce.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Do nápoje můžete použít jakýkoli med. Ideální je lípa nebo pohanka.

MIMOCHODEM

Pro stáčení je nejlepší používat tmavé skleněné lahve, ale není to nutné.

Medovina na včelím chlebu s droždím

Vyrobit si doma aromatickou, chutnou a zdravou medovinu je docela možné! Potřebovat budete nejběžnější suroviny: kvasnice ze supermarketu, chmel z lékárny, med a včelí chléb ze včelařského obchodu.

Medovina na včelím chlebu s droždím
Medovina na včelím chlebu s droždím ()

2 hodiny 30 minut

Dodatečná doba 7 dní

4 porce

K přípravě potřebujete:

• artézská voda – 1l

• med – 300 g

• chléb – 50 g

• lisované droždí – 10 g

• suchý chmel – 3 g

1. Smíchejte med a vodu. Na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a odebíráme pěnu. Ochlaďte na 60°C, přidejte chmel.

2. V samostatné misce smíchejte teplou vodu, droždí a trochu medu. Důkladně promícháme a dáme na 2 hodiny na teplé místo.

3. Medovou tekutinu zchladíme na 40°C, vlijeme vykynutý kvásek, přidáme včelí chléb, zamícháme, přikryjeme a necháme na teplém místě 7 dní kvasit.

4. Medovinu přecedíme přes plátýnko a nalijeme do láhve s těsným uzávěrem. Uchovávejte v lednici.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Lisované droždí můžete nahradit osmotolerantním droždím.

MIMOCHODEM

Nyní lze všechny produkty na výrobu medoviny najít na tržištích.

Medovina na včelím chlebu s rozinkami

Aby byla medovina obzvlášť aromatická, přidejte chléb a velké tmavé rozinky se semínky. Jen sušené ovoce v žádném případě nemyjte, protože fermentace vyžaduje divoké kvasinky, které žijí na bobulích.

Medovina na včelím chlebu s rozinkami
Medovina na včelím chlebu s rozinkami ()

40 min

Prodloužení 34 týdny

20 porcí

K přípravě potřebujete:

• pitná voda 8 l

• med 23 kg

• rozinky – 400500 g

• chléb – 150200 g

• chmel 36 kuželů

1. Med zřeďte ve studené vodě, výslednou tekutinu nalijte do velké láhve. Přidejte včelí chléb, chmel, rozinky (nemyjte!). Důkladně promíchejte.

2. Láhev uzavřete těsným uzávěrem s hadičkou pro výstup plynu (hydraulickým těsněním). Láhev umístěte na teplé místo mimo přímé sluneční světlo.

3. Asi po 7 dnech tekutinu přecedíme, nalijeme do malých lahviček nebo sklenic s pevným víčkem a dáme do lednice. Ve 2Medovinu lze podávat 3 týdny.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Vodní uzávěr lze nahradit gumovou rukavicí propíchnutou na několika místech. Stačí ji přetáhnout přes hrdlo láhve.

MIMOCHODEM

Nakupujte rozinky pouze od důvěryhodných prodejců. Ujistěte se, že je vynikající kvality a čerstvé.

Medovina na včelím chlebu s citronem

Slibujeme, že medovina připravená podle našeho receptu vás překvapí vyváženou sladkokyselou chutí. A to vše díky čerstvě vymačkané citronové šťávě.

Medovina na včelím chlebu s citronem
Medovina na včelím chlebu s citronem ()

1 hodina

Dodatečná doba 7 dní

10 porcí

K přípravě potřebujete:

• pitná voda 3 l

• med – 500 g

• velký citron (šťáva) – 1 ks.

• chléb – 100 g

• lisované droždí – 30 g

1. Med rozpustíme v pitné vodě, poté za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Pokud se na povrchu tvoří pěna, odstraňte ji.

2. Ochlaďte kapalinu na 3540 °C, přidáme kvásek a včelí chléb zředěný v teplé vodě, zamícháme, přikryjeme a necháme 7 dní na teplém místě.

3. Tekutinu přecedíme přes plátýnko, přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a nalijeme do lahví s pevnými uzávěry. Uchovávejte v chladničce ne déle než 30 dní.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Stejně tak můžete udělat nápoj s exotičtější chutí nahrazením citronu limetkou.

MIMOCHODEM

Během procesu fermentace, před pasením, můžete do láhve přidat citronovou kůru. To zvýrazní citrusovou chuť.

Medovina s plástvem

Medovina připravená na grilu je považována za zvláště zdravou, protože obsahuje…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika