K receptu
Letní salát s těstovinami a rajčaty je recept, který zvládne i začínající hospodyňka, a je to výborný oběd nebo večeře pro horké dny, kdy se vám nechce ani teplé jídlo, ani vlastně vaření. Stačí uvařit těstoviny, v mixéru rozšlehat bylinkovou a česnekovou omáčku, nakrájet rajče a nalámat sýr. Voila – skvělý salát je připraven. Je vhodné si ho vyrobit předem a vzít si ho s sebou do kanceláře nebo na piknik. Jednoduché a velmi chutné!
Složitost: průměrný Kalorie: 466,09 kcal/porce porce: 4 Vaření: 30 min Použitý: 11,07 g/28,31 g/40,66středomořská kuchyněSalátVegetariánství: LaktoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porce200 g libovolných krátkých těstovin (skořápky, rohy) 4 zralá růžová rajčata 100–130 g sýru feta 1 střední svazek bazalky 1 střední svazek petržele 1–2 stroužky česneku 100 ml olivového oleje sůl čerstvě mletý černý pepř Tabulka hmotností a opatření RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Na zálivku rozdrťte, oloupejte a nasekejte česnek. Odstraňte všechny stonky z bazalky. Z petržele odstraňte spodní tužší část stonků (nebudou potřeba žádné stonky).
Letní těstovinový salát s rajčaty
Krok 2
Zeleninu nakrájejte nadrobno a dejte do mísy mixéru spolu s česnekem. Nalijte pár lžic vody a olivového oleje. Pulzujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem.
Letní těstovinový salát s rajčaty
Krok 3
Umístěte velký hrnec se 3 litry vody na vysokou teplotu, přiveďte k varu, přidejte 1 lžičku. osolíme, přidáme těstoviny a promícháme. Přivedeme k varu a vaříme dle doby uvedené na obalu.
Letní těstovinový salát s rajčaty
Krok 4
Těstoviny sceďte v cedníku, setřete vodu a vložte do salátové mísy. Zalijeme polovinou dresinku a důkladně promícháme. Zcela vychladnout.
Letní těstovinový salát s rajčaty
Krok 5
Rajčata nakrájíme na střední plátky. Sýr rozdrobte na malé kousky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
Letní těstovinový salát s rajčaty
Krok 6
Všechny připravené ingredience smícháme. Rozdělte na talíře a pokapejte zbývajícím dresinkem.
Letní těstovinový salát s rajčaty
UŽITEČNÉ RADY
Před přípravou omáčky ponořte zelí na 10-15 sekund do vroucí vody a poté je přendejte do misky s ledem, aby omáčka neztmavla a zachovala si jasně zelenou barvu. Pro chuť můžete do směsi dodatečně přidat trochu citronové šťávy nebo limetkové šťávy.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Na salát použijte jakékoliv drobné těstoviny a různé druhy zeleniny: kromě rajčat se skvěle hodí okurky, papriky, tenký čerstvý nebo lehce blanšírovaný chřest, mladý hrášek, vařená nebo pečená kukuřičná zrna odebraná z klasu.