K receptu
Rassolnik se zelím a kyselou okurkou lze připravit za něco málo přes půl hodiny, pokud si vývar uvaříte předem. Pokud jste to neudělali, nechte si načasování ještě pár hodin. A pamatujte, že v tomto případě není třeba spěchat! Maso lze samozřejmě krájet a bude se vařit rychleji, ale vývar nestihne během krátké doby získat správnou nasycenost. Proto je lepší dělat vše podle pravidel. Postup přípravy nálevu se zelím a okurkami je poměrně jednoduchý: všechny podrobnosti najdete v našem receptu.
Složitost: průměrný Kalorie: 554,83 kcal/porce porce: 10 Vaření: 40 min Přidat. čas: 2 hodiny Použitý: 53,94 g/31,42 g/14,44VegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 10 PORCÍhovězí na kosti 1 kgbílé zelí 600 gbrambor 350 gcibule 150 gmrkev 100 gnakládané okurky 4 ks.petržel 50 gčesnek 2 hřebíček(y)rajčatový protlak 2 polévkové lžíce.rostlinný olej 2 polévkové lžíce.zakysaná smetana k podávání čerstvě mletý černý pepř sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Začněte připravovat vývar na nálev. Vložte maso do hrnce, přidejte 3 litry studené vody, zahřejte na střední teplotu a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, sbírejte pěnu děrovanou lžící. Vývar vařte 2 hodiny na mírném ohni.
Krok 2
Vyjměte maso z pánve. Vývar přecedíme přes jemné sítko do velkého kastrolu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na nudličky.
Krok 3
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Přidejte připravenou zeleninu – cibuli a mrkev – a za stálého míchání opékejte na středním plameni asi 10 minut, dokud nezhnědne. Přidejte rajčatovou pastu, nalijte 2 polévkové lžíce. l. vývar. Vařte 5 minut.
Krok 4
Umístěte masový vývar na oheň. Přiveďte k varu na silném ohni. Nakrájejte zelí. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
Krok 5
Do vroucího vývaru vložíme osmaženou cibuli a mrkev. Vařte 2 minuty. Přidejte brambory. Vařte dalších 10 minut na středním plameni. Přidáme nakrájené zelí. Vařte 5 minut.
Krok 6
Kyselé okurky nakrájejte na tenké proužky. Přeneste je do pánve s téměř hotovou polévkou spolu s česnekem, prošel lisem. Sůl a pepř podle chuti. Vařte na středním plameni 5 minut.
Krok 7
Maso nakrájíme na malé kostičky. Petržel omyjte a odstraňte hrubé stonky. Zbylou zeleninu nakrájíme nadrobno. Do nálevu přidejte maso a polovinu petrželky. Pánev přikryjte pokličkou a nechte polévku na horkém sporáku 10 minut.
Krok 8
Horkou kyselou polévku se zelím a okurkami nalijeme do servírovacích misek. Do každého přidejte zbylé bylinky a zakysanou smetanu. Ihned podávejte.
MIMOCHODEM
Pokud chcete, nepřidávejte rajče do nálevu se zelím: okurky již polévce dodají potřebnou příjemnou kyselost. V tomto případě se pasta používá spíše proto, aby vývar dostal zajímavější barvu.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Rassolnik se zelím a kyselou okurkou lze připravit nejen s masovým vývarem, ale také s kuřecím vývarem. Výsledkem bude lehčí varianta, ale rozhodně neméně chutná.