K receptu
Tvarohový kastrol s kuskusem, pečený v troubě – úžasná kombinace jemného tvarohu a orientálních cereálií. Kuskus je malá granule z pšeničné mouky, která se rychle vaří a má neutrální chuť. Skvěle pohlcuje chutě a udělá zajímavým téměř každý pokrm. V kombinaci s tvarohem tvoří kuskus dokonalý základ pro kastrol, který je lehký a vzdušný. Kuskusový kastrol s tvarohem připravený podle našeho receptu můžeme podávat teplý i studený. Hodí se k medu, čerstvým lesním plodům nebo ovoce. Tento sladký kastrol je skvělý způsob, jak začít den snídaní. Lze podávat k obědu nebo odpolednímu čaji.
Složitost: snadno Kalorie: 466,28 kcal/porce porce: 6 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 1 hodina Použitý: 24,45 g/26,41 g/32,21TroubaPečeníDezertVegetariánství: LaktoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 6 PORCÍKuskus 250 gTvaroh 5% 550 gSlepičí vejce 1 kusMáslo 150 gOkvětní lístky mandlí 50 gMletá skořice ochutnatSůl ochutnat Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Kuskus zalijte vroucí vodou a nechte 30 minut.
Sladký kuskusový dezert
Krok 2
Tvaroh otřete do síta, nejlépe dvakrát. Smíchejte s 2-3 lžícemi. l med, v závislosti na suchosti tvarohu.
Sladký kuskusový dezert
Krok 3
Vejce rozšlehejte do hladka s malou špetkou soli. Kuskus smíchejte se směsí másla a vajec, slijte přebytečnou tekutinu. Polovinu dejte do vymaštěné kulaté misky o průměru 20–22 cm vymazané do trouby.
Sladký kuskusový dezert
Krok 4
Vytvořte vrstvu tvarohové směsi a na ni položte zbytek kuskusu. Zarovnejte a pečte v troubě na 200°C 15-18 minut. Vyjměte formu a nechte, dokud nebudete připraveni k použití.
Krok 5
V hrnci se silným dnem smíchejte zbývající med a 100-150 ml vody. Vařte při nízkém varu 4-5 minut. Odstraňte z tepla a mírně ochlaďte. Dezert přelijeme medovým sirupem a navrch posypeme mandlemi opraženými na suché pánvi. Necháme alespoň 1 hodinu uležet a podáváme.
Sladký kuskusový dezert
MIMOCHODEM
Na 100 g: bílkoviny 12,62 g (15,78 % denní hodnoty) • tuky 13,77 g (15,30 %) • sacharidy 19,91 g (11,85 %) • kcal 253,06 (14,06 %) • sodík 56,29 mg (3,88 %) • cukr celkem 4,88 % 9,02 %) • EFA 7,33 g (36,65 %) • vláknina 1,50 g (5,00 %)
UŽITEČNÉ RADY
Pro kastrol je nejlepší použít nízkotučný tvaroh, optimální je středně tučný tvaroh. Pokud chcete pokrm udělat ještě zdravější, zvolte domácí nebo farmářský tvaroh. Pokud z nějakého důvodu nemůžete použít kuskus, můžete ho nahradit krupicovou kaší nebo rýžovými obilovinami. Krupica dodá kastrolu extra jemnost a rýže dodá hustotu a pokrm bude chutnější.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Pro zpestření chuti tvarohového kastrolu s kuskusem můžete přidat různá dochucovadla. Klasickou verzí je vanilka a skořice, které dezertu dodají nasládlou vůni. Můžete také použít citronovou kůru pro osvěžující akcent. Pokud chcete zvýraznit chuť pokrmu, zkuste přidat kardamom nebo muškátový oříšek.