Site icon Wellness Way Česká republika

Hravý průvodce: Krok za krokem vaříme rýži v sáčcích

Jak vařit rýži v sáčcích

Vaření rýže, navzdory její zdánlivé jednoduchosti, není tím nejzákladnějším úkolem. I zkušení kuchaři vědí, že když jen trochu změníte proporce nebo se na minutu rozptýlíte, cereálie se určitě slepí, připálí nebo se rozvaří na pyré. Abyste se vyhnuli všem těmto problémům, ušetřili energii a čas, můžete použít rýži v sáčcích. Je to jednoduché a pohodlné – zvládne to i dítě!

O čem si povíme v článku:Vlastnosti sáčkované rýže – proč je tak dobrá Jak vařit sáčkovou rýži v hrnci? ryby a mořské řasy Zelená rýže s dresinkem z avokáda

Vlastnosti pytlované rýže – proč je tak dobrá?

Rýže v sáčcích je velmi výhodná! Posuďte sami – nemusíte to třídit a umývat pod tekoucí vodou, dokud nebude voda zcela průhledná. Nemusí se namáčet ani smažit na oleji na rozpálené pánvi. Tato rýže je zcela připravena k použití a to je její hlavní výhoda.

Při vaření si rýže v sáčcích vezme přesně tolik vody, kolik potřebuje, takže není třeba počítat přesné poměry zrna a tekutiny nebo používat trik s ručníkem.

Při výrobě je navíc taková rýže často podrobována mletí nebo vaření v páře, čímž se výrazně zkracuje její doba vaření.

Také rýže v sáčcích nevyžaduje zvláštní podmínky skladování. Díky originálnímu balení neabsorbuje cizí pachy a nenavlhne.

Nyní na pultech obchodů najdete krátkozrnnou rýži v sáčcích a dlouhozrnné odrůdy jako jasmín nebo basmati. A také předvařená hnědá rýže a dokonce i směs se severoamerickým obilím Zizania palustris, kterou známe jako „divokou rýži“.

Jak vařit rýži v sáčcích v hrnci?


Doba vaření pytlované rýže závisí nejen na druhu zrna, ale také na vlastnostech jeho mletí a předúpravy (Shutterstock/FOTODOM)

Chcete-li zajistit vynikající výsledky, přečtěte si pokyny na obalu rýže. Nezapomeňte, že doba vaření závisí nejen na druhu obilovin, ale také na vlastnostech jejich mletí a předběžné úpravy, takže pouze výrobce může odhalit absolutně všechny jemnosti přípravy.

Stejně důležité je předem se rozhodnout, jaký druh jídla plánujete vařit, a na základě toho zvolit krátkozrnnou nebo dlouhozrnnou rýži, hnědou nebo dušenou. Jako příloha jsou ideální například odrůdy jasmín nebo basmati, do kastrolů a nákypů – Krasnodar a k nyní módní asijské misce – hnědá rýže nebo mix s divokou rýží.

Nejlepší je vařit rýži v sáčcích na silnostěnné pánvi s velkým množstvím vody. Obvykle užívejte alespoň 1 litr tekutiny na 1 sáček (100 g rýže). V opačném případě může cereálie absorbovat veškerou vodu a spálit se.

Vodu, ve které se bude rýže vařit, osolte a poté přiveďte k varu. Mimochodem, místo běžné kuchyňské soli můžete použít ochucenou sůl – Svan, česnek, kuřecí maso atd.

Před vložením sáčků s cereáliemi do vroucí vody je mírně protřepejte. To pomůže rovnoměrněji distribuovat rýži v sáčku, což umožní rychlejší a lepší vaření. Ujistěte se, že voda zcela pokrývá všechny sáčky.

Poté, co se voda opět uvaří, je třeba oheň mírně snížit a cereálie uvařit podle návodu na obalu. Obvykle to trvá 15-25 minut v závislosti na konkrétním druhu rýže.

Když je rýže hotová, měli byste ji okamžitě vyjmout z vroucí vody, zaháknout na speciální smyčku a umístit do cedníku nebo na mřížku. Nespěchejte s rozřezáním obalu; nechte sáčky mírně vychladnout, alespoň 3–5 minut.

Uvařenou rýži není potřeba oplachovat. V případě potřeby jej můžete dodatečně posypat olejem nebo posypat oblíbeným kořením a poté důkladně promíchat.

Je bezpečné vařit rýži v sáčcích?

Občas se můžete setkat s názorem, že rýže v sáčcích je zdraví nebezpečná, protože je přímo v balení vystavena vysokým teplotám. Ale není třeba se bát: sáčky na vaření cereálií jsou vyrobeny z potravinářského žáruvzdorného polypropylenu, který je označen písmeny PP nebo číslicí 5 v trojúhelníku. Jedná se o jeden z nejbezpečnějších a nejinertnějších materiálů, který vám nemůže nijak ublížit. Používá se k výrobě nádob na skladování potravin, kojeneckých lahví, potravinářských fólií atd. Jako každý organický materiál se polypropylen taví pod vlivem velmi vysokých teplot, ale tento proces probíhá při 300 ℃ nebo více, což není v žádném případě možné v běžném kastrolu s vroucí vodou.

Jak udělat rýži v sáčcích chutnější: životní triky a triky


Koření a ochucený olej dodávají sáčkovou rýži extra chuť (Shutterstock/FOTODOM)

Pokud chcete své sáčkované rýži dodat extra chuť, použijte koření nebo ochucený olej. Například šafrán, koření s květinovým aroma, způsobí, že uvařená rýže bude chuťově lehce pikantní a na pohled elegantně žlutá. Cenově dostupnější imeretský šafrán, což jsou sušené květy měsíčku lékařského, si s tímto úkolem poradí o nic hůř. Můžete však vzít i tu nejobyčejnější kurkumu nebo kari, přidat do vroucí vody, důkladně promíchat a uvařit sáček rýže. Bude to chutné, krásné a aromatické.

Mimochodem, aby byla rýže sněhově bílá, použijte při vaření plátek citronu nebo pár kapek citronové šťávy.

Pokud jde o olej, skvěle funguje česnek, bazalka, sezam nebo jakýkoli jiný olej dle vašeho výběru. Stačí přidat 1-2 lžičky do vroucí vody. tohoto oleje a rýži uvaříme v sáčcích podle návodu na obalu.

Pokud plánujete přidat rýži do mletého masa (pro zelí, ježka atd.) nebo do kastrolu, nemusíte přivádět cereálie do plné připravenosti. V tomto případě jednoduše rozdělte dobu vaření na polovinu.

Jak skladovat vařenou rýži

Rýže vařená v sáčcích by se měla konzumovat okamžitě nebo zchlazená do 1 hodiny po vaření. Tato obilovina má tendenci se při pokojové teplotě rychle kazit, což je způsobeno především vlhkým prostředím, které je příznivé pro rozvoj bakterií a plísní. Pokud je vařená rýže ponechána na stole několik hodin, může získat nepříjemný zápach a dokonce zplesnivět.

V chladničce, v nádobě s pevným víkem, lze vařenou rýži skladovat až 3–4 dny a v mrazničce až šest měsíců.

Recepty

Hnědá rýže miska s rybami a mořskými řasami

Existuje legenda, že Buddha chodil každé ráno po městě s miskou, aby se s ním lidé podělili o to, co mohli. Místní nebyli bohatí, a tak se jídlo v misce ukázalo jako jednoduché a výživné. Tak se objevila nyní módní mísa, což v překladu znamená „miska“.


Hnědá rýžová miska s rybami a mořskými řasami ()

Vaření 30 minut

2 porce

K přípravě potřebujete:

1. Hnědou rýži uvařte v sáčku podle návodu na obalu. To lze provést předem.

2. Filet z lososa rozdělíme na 2 porce, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vařte v páře 7-8 minut.

3. Pokud jsou klíčky dlouhé, trochu je nasekejte nožem. Také lehce nasekejte arašídy.

4. Vložte teplou (ale ne horkou) rýži do hluboké misky nebo široké misky a na ně položte klíčky, mořské řasy, ryby a arašídy.

5. Potřeme sójovou omáčkou, posypeme sezamovými semínky a polijeme sezamovým olejem. Pokud chcete, posypte vločkami feferonky a čerstvě mletým černým pepřem.

UŽITEČNÉ RADY

Pro zvýraznění chuti a vůně arašídů je lepší je předem lehce opražit na suché pánvi bez oleje.

Zelená rýže s avokádovým dresinkem

Obyčejná pytlovaná rýže v kombinaci se zralým avokádem se bude třpytit zcela novými barvami, a to doslova i obrazně! Jemná a jemná, jakoby krémová omáčka udělá z pokrmu opravdovou restaurační kvalitu: vyzkoušejte.


Zelená rýže s avokádovým dresinkem

Vaření 30 minut

4 porce

K přípravě potřebujete:

1. Sáčky s rýží uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.

2. Zeleninu nakrájíme nadrobno, přidáme oloupaný česnek, osolíme a znovu nasekáme.

3. Odstraňte kůru z limetky pomocí jemného struhadla. Vymačkejte šťávu.

4. Dužinu avokáda nakrájejte podle potřeby a vložte ji do mísy mixéru. Zalijeme limetkovou šťávou, přidáme 50–70 ml studené vody a mírně osolíme. Avokádo rozemelte na hladké pyré, v případě potřeby přidejte trochu vody. Měli byste dostat tekutou omáčku. Dochutíme kůrou a čerstvě mletým pepřem.

5. Do horké rýže vmícháme nasekané bylinky a máslo. Rozdělte na talíře a přelijte avokádovou omáčkou. Sloužit.

UŽITEČNÉ RADY

Tato rýže může být buď samostatným jídlem, nebo přílohou pro něco lehkého a ne příliš mastného. Ideální je dušená ryba nebo kuřecí prsa.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #rýžeSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Exit mobile version