Foto: z otevřených zdrojů
Nakládaný česnek je především vynikající předkrm, který se dá jíst samotný nebo přidat k hlavním chodům.
Dokonce i ten, kdo nemá rád česnek pro jeho štiplavou chuť a nepoužívá ho kvůli jeho specifické vůni, pravděpodobně odmítne domácí nakládaný česnek. Nakládaný česnek ztrácí palčivou štiplavost, štiplavou vůni, chuť se stává pikantní a textura křupavá.
Nakládaný česnek je především vynikající předkrm, který se dá jíst samotný, přidat k hlavním chodům, zapékat k masu nebo jíst se sádlem. Navíc, jak známo, i při tepelné úpravě si česnek zachovává většinu svých léčivých vlastností.
Korejský nakládaný česnek se sójovou omáčkou
Takto připravený česnek díky sójové omáčce získá karamelovou barvu.
Ingredience:
- 500 g česneku,
- na octovou marinádu: 160 ml octa (nejlépe rýžového), polévková lžíce. lžíce soli, 350 g vody.
- na sójovou marinádu: sójová omáčka – 170 g, ocet – 60 ml, cukr – 3 polévkové lžíce. lžíce, voda – 330 g.
Vaření česneku v korejštině:
- Namočte hřebíček do vody na 30 minut.
- Česnek zalijte studenou převařenou vodou a nechte 3 hodiny stát. Vypusťte vodu.
- Připravte si octovou marinádu – smíchejte vodu, ocet a sůl. Míchejte, dokud se sůl úplně nerozpustí.
- Stroužky česneku přelijte octovou marinádou. Marináda by měla hřebíček zcela zakrýt. Nádobu zakryjte víkem a marinujte při pokojové teplotě po dobu 5-7 dní.
- Připravte sójovou marinádu. Smíchejte sójovou omáčku, ocet, cukr a převařenou vodu. Směs přiveďte k varu a poté na mírném ohni vařte 5 minut. Vypněte oheň a nechte marinádu vychladnout.
- Slijte octovou marinádu ze sklenice na česnek. Místo toho česnek přelijte marinádou ze sójové omáčky tak, aby byly všechny stroužky pokryty marinádou.
- Sklenici uzavřeme víčkem a necháme 2 týdny marinovat. Čím déle bude česnek marinovaný, tím bude chutnější. Poté je lepší česnek skladovat v lednici.