Site icon Wellness Way Česká republika

Kouzelné recepty na zimní dobroty z rajčat

Co můžete vařit z rajčat na zimu?

Co se dá vyrobit z rajčat na zimu? Samozřejmě existuje mnoho lahodných přípravků, které budou vynikajícím doplňkem zimního stolu. K tomu je ale potřeba vědět, která rajčata se ke konzervování nejlépe hodí, a mít po ruce osvědčené recepty. Pak se chladné měsíce stanou jasnějšími díky slaným kyselým okurkám a povzbuzujícím omáčkám jako adjika a gorloder z rajčat.

O čem si povíme v článku:Jak nakládat rajčata na zimu k přípravě salátů z kyselých rajčat a různých druhů rajčat pro rychlou přípravu rajčat na přezimování šťávy doma na zimu ve vlastních Sokupomidorech, konzervovaná rajčata na zimuvilizovaná rajčata v zimě, plněná rajčata v rajčatových společnostech com on zazimování těstovin na zimu za 40 minut Kečup na zimu Kubánová omáčka Adjika s rajčaty a švestkami na zimu Gorloder nebo křen na zimu

Jak nakládat rajčata na zimu


Chuť nakládaných rajčat závisí na množství a poměru koření, soli, cukru a octa. Vyberte si podle svého vkusu!

Rajčata Stejně jako okurky je lze konzervovat několika způsoby: nakládané, fermentované nebo jednoduše solené, bez kyselin. Kyselina se objevuje buď jako výsledek mléčného kvašení (kvašení), nebo se jednoduše přidává při moření – octová, vinná, jablečná, citronová šťáva. V obou typech přípravků hrají kyseliny roli konzervantu.

Při fermentaci, pokud je dodržena skladovací teplota, je chuť hotových rajčat víceméně stabilní a předvídatelná. Ale chuť marinády závisí na přísadách a množství soli, cukru a octa, které jsou určeny receptem a vašimi chuťovými preferencemi.

Cibule, česnek, bobkový list, feferonky, křen, petržel, koriandr, celer, hořčice a aromatické listy (třešně, rybíz, křen) – to vše ovlivňuje chuť hotových konzervovaných rajčat. Zkušené hospodyňky samy vybírají koření a jejich poměr. Sůl a cukr během marinování lze také upravit, ale neměli byste příliš experimentovat s množstvím octa. Jeho přebytek zkazí přípravu a chuť bude příliš kyselá. A snížení množství octa může vést k rychlému znehodnocení produktu.

K přípravě marinády na jednu 3litrovou sklenici potřebujete:

Ve smaltované misce přiveďte k varu vodu s kořením a vařte 15 minut. Poté vlijte ocet a znovu přiveďte k varu. Vařící marinádu nalijte do sklenic s připravenými rajčaty.

Pokud se nedoporučuje konzervování okurek bez kyseliny, lze rajčata připravit bez ní. Stačí ji zalít 2% solným roztokem (20 g soli na 1 litr vody) a sterilovat sklenice s rajčaty.

Jak vařit nakládaná rajčata

A samozřejmě náš ruský způsob přípravy – fermentace – nemá konkurenci. Ideální je kvasit v dubových sudech a skladovat v chladné místnosti, například ve sklepě: tam se stabilně udržuje požadovaná teplota a přípravky neperoxidují. Rajčata můžete fermentovat ve sklenicích, ale pak je budete muset skladovat v lednici, takže si nebudete moct dělat zásoby. Princip je stále stejný: sklenice s rajčaty, solným roztokem a kořením nechte 3 dny při pokojové teplotě kvůli fermentaci. A pak na 2 týdny do lednice, dokud rajčata úplně neosolí.

Zeleninové saláty a rozmanitá rajčata


Pro rajčatové saláty ve sklenicích je lepší zvolit husté a masité ovoce s malým počtem semen a silnou slupkou

Poměrně běžnou přípravou na zimu je sortiment různé zeleniny včetně rajčat. Rajčata, cuketa, tykev, lilek, okurky, cibule, česnek s aromatickým kořením, konzervované v marinádě, jsou vždy vítaným, světlým a chutným pokrmem na zimním stole.

Saláty se poněkud liší od různé zeleniny. Za prvé se nakrájí samotná zelenina a za druhé se do přípravků kromě marinády s octem přidává rostlinný olej. Zeleninová směs pro takové saláty se obvykle vyrábí z okurek, rajčat, česneku, cibule a bylinek. Pozor si musíte dát jen na rajčata – měla by být hustá, masitá, s malým množstvím semínek a silnou slupkou. Ne přezrálé, aby se při řezání nerozpadly.

Jak rychle připravit rajčata na zimu

Příprava na zimu jistě zabere čas. Zvlášť, když potřebujete zpracovat velké množství zeleniny a bankovní účet jde v řádu desítek. Určitě existují rychlé způsoby přípravy. Nejúčinnější a zaručené je dát rajčata, česnek, aromatické listy do připravené misky a zalít vroucí vodou. Nechte 20 minut odstát, poté nalijte vodu do hrnce a přiveďte k varu. Do sklenic s rajčaty přidejte sůl, cukr, ocet. Zalijte vroucí vodou a ihned uzavřete. Zabalíme a necháme do druhého dne vychladit.

Malá kulatá a švestkovitá rajčata se obvykle sklízejí celá. K tomu je lepší vybrat rajčata stejné velikosti a tvaru. Ty vypadají mnohem estetičtěji jak ve sklenici, tak na talíři. Velká rajčata, pokud mají pružnou dužinu, lze nakrájet na plátky nebo kolečka.

Abychom vám usnadnili orientaci při nákupu rajčat, nezapomeňte na jednoduchý výpočet:

Rajčatové přípravky by měly být skladovány na chladném a suchém místě.

Rajčatová šťáva doma na zimu

Vyrobit si doma rajčatovou šťávu na zimu není vůbec složité. Hlavní věcí je použít nejzralejší a šťavnatá červená rajčata, ale jejich odrůda není tak důležitá. K přípravě rajčatové šťávy nepotřebujete mít doma odšťavňovač: postačí ponorný mixér nebo mlýnek na maso. Dále budete potřebovat síto, abyste se zbavili semínek a zbytků tvrdé slupky, které jsou v rajčatové šťávě nevhodné. Tento proces je poměrně pracný, ale nebojte se – s naším receptem krok za krokem uspějete!


Rajčatová šťáva na zimu doma (Nakladatelství Gastronom LLC)

Na vaření 3.5Potřebné 4 litry šťávy:

  1. Na přípravu rajčatové šťávy připravte rajčata: vyberte ta nejzralejší, důkladně omyjte, osušte, zbavte stopek a nakrájejte na čtvrtky.
  2. Nakrájená rajčata umelte na mlýnku na maso nebo v mixéru, dokud nezískáte homogenní kaši. Ujistěte se, že v rajčatové směsi nezůstaly žádné kousky.
  3. Protlak dejte do hrnce, přiveďte k varu na prudkém ohni, ihned snižte plamen na střední a vařte za občasného míchání 12–15 minut. Není potřeba odstraňovat pěnu.
  4. Šťávu necháme mírně vychladnout, poté ji protřeme přes sítko, přičemž si pomáháme naběračkou. Odměřte množství získané šťávy a přidejte sůl a cukr v poměru 10 g soli a 15 g cukru na každý litr šťávy. Dobře promíchejte.
  5. Pokud si chcete připravit rajčatovou šťávu na zimu, připravte si sterilované nádobí a pokličky. Po přecezení přes sítko šťávu opět přivedeme k varu a 5 minut povaříme.
  6. Okamžitě, přímo vroucí, opatrně nalijte rajčatovou šťávu do připravených sklenic, uzavřete a ochlaďte. Rajčatová šťáva bude dobře skladována na chladném místě.

Užitečná rada

Pomocí tohoto receptu může být klasická rajčatová šťáva chuťově více „zeleninová“ nebo pikantnější. V případě zeleninové varianty přidejte do pánve v kroku 3 čerstvě vymačkanou mrkev, celer, papriku nebo míchanou šťávu. Pro okoření přidejte trochu česnekové nebo zázvorové šťávy a podle chuti také trochu pálivé červené papriky.

Rajčata ve vlastní šťávě

Rajčata ve vlastní šťávě jsou ideálním receptem pro ty, kteří mají bohatou úrodu rajčat nebo jsou velmi levní. Chuť rajčat marinovaných v rajčatové šťávě přímo závisí na chuti marinády. Můžete pít rajčatovou marinádu, vyváženou solí a kyselinou, je dokonce užitečná pro normalizaci rovnováhy vody a soli. Pro instalaci se používají rajčata ve tvaru švestky a malé kulaté ovoce. Na šťávu jsou vhodná jakákoli zralá rajčata, která již nejsou vhodná pro konzervování (celá nebo nakrájená). Sklenice s takovou přípravou se určitě sní a vypije až do dna!


Rajčata ve vlastní šťávě

K přípravě 4 1l plechovek rajčat ve vlastní šťávě potřebujete:

  1. Připravte si sterilizované sklenice a víčka. Můžete to udělat jakýmkoli pohodlným způsobem: vařit je v pánvi s vodou nebo je ohřívat v troubě. Sklenice musí být před použitím zcela suché.
  2. Z velkých rajčat připravte rajčatovou šťávu. K jeho naplnění budete potřebovat 2,5 litru. S ohledem na vaření rajčatového protlaku a odpařování tekutiny z rajčat musíte vzít více – 3,5–4 kg. Rajčata omyjte, vyřízněte stonky, nasekejte mixérem nebo rozemelte na mlýnku na maso, dokud nezískáte kaši. Směs prolisujte přes sítko, abyste odstranili semínka a slupky.
  3. Do mísy mixéru dejte česnek, kořen křenu, sladkou a pálivou papriku. Mletí. Množství těchto ingrediencí můžete měnit podle své chuti.
  4. Do rajčatové šťávy dáme všechno koření, sůl a cukr a zapálíme. Přiveďte k varu, snižte teplotu a za občasného míchání vařte 12–15 minut.
  5. Švestková nebo malá kulatá rajčata omyjte, z každého otrhejte stopku a okvětní lístky. Aby rajčata při zalévání vařící vodou nepraskla, propíchněte místo, kde je uchycena stopka, párátkem.
  6. Připravená rajčata vložte do sklenic. Pro nakládání do rajčatové šťávy je nejvhodnější použít rajčata švestková – lépe se vejdou do sklenic a zaberou méně místa. Poslouží však i malá kulatá rajčata.
  7. Vařte vodu. Velmi opatrně zalijte rajčata ve sklenicích vroucí vodou. Nechte působit 20 minut. Poté slijte vodu z plechovek rajčat (už ji nebudete potřebovat).
  8. Nyní rajčata ve sklenicích zalijte vroucí rajčatovou šťávou. S největší pravděpodobností vám zbude trochu rajčatové šťávy, protože jsme připravovali s malou rezervou. Použijte jej k přípravě omáčky nebo k přidání do dresinku na boršč.
  9. Sklenice uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru, zabalte do teplé utěrky nebo deky a nechte vychladnout. Jakmile sklenice úplně vychladnou, můžete je obrátit dnem vzhůru a uložit na chladné a tmavé místo.

Užitečná rada

Výpočet soli pro rajčata ve vlastní šťávě – 20 g soli na 1 litr čerstvé šťávy. Tímto způsobem si snadno spočítáte, kolik soli dát na vaše množství rajčat a šťávy. Všechny ostatní ingredience podle chuti.

Konzervovaná rajčata bez slupky

Konzervovaná rajčata bez slupky jsou vynikajícím řešením pro ty, kteří absolutně nemají rádi tvrdé…

Exit mobile version