Nejúžasnější přílohy, které dokonale doplní vaše nuggety

Nejlepší přílohy k nugetům

Dnes chceme mluvit o nejlepších přílohách na nugety, které si můžete snadno připravit doma. Navíc si povíme jak o tradiční příloze k těmto lahodným kouskům kuřecích prsou v křupavém obalu – hranolkách, tak o velmi neobvyklém, například fazolích s parmezánem a quinoou.

O čem si povíme v článku:Proč potřebují nugety přílohu Která příloha je zdravější k nugetám Hranolky k nugetám Příloha rýže Pšeničný salát z bulguru se zeleninou Zeleninový guláš Příloha z quinoy Fazole na nugety S jakou omáčkou nugety podávat

Proč potřebují nugety přílohu?

Na tuto otázku máme hned 3 odpovědi. Za prvé, aby byl oběd s nugetami uspokojivější, a za druhé, aby je tělo lépe vstřebalo. A do třetice jen proto, aby vám to samozřejmě lépe chutnalo! S čím vůbec jíte kuřecí nugety? Když mluvíme o provozovnách rychlého občerstvení, hned se nám vybaví hranolky. A bez ohledu na to, co kdo říká o takové vysoce kalorické kombinaci, je nepravděpodobné, že by někdy vyšla z módy.

Pokud tuto klasiku pomineme, pak můžeme vymyslet další zajímavé přílohy k nugetkám. Kuře je koneckonců produkt, který se hodí k obilovinám, luštěninám, houbám a zelenině. Je dokonce těžké najít někoho, kdo se bude ve společnosti tohoto ptáka cítit nepříjemně. Nugetky proto klidně doplňte rýží a pohankou, quinou a ječmenem, bulgurem a fazolemi, cizrnou a hráškem, ale i čerstvou, dušenou či pečenou zeleninou. Mimochodem, o něco později dáme recepty na přílohy, které jsou originální a snadno se připravují. No, který z nich je nejchutnější, posuďte sami

Která příloha je k nugetám zdravější?

Zeleninové tyčinky jsou jednou z nejzdravějších příloh nejen k nugetkám
Zeleninové tyčinky jsou jednou z nejzdravějších příloh nejen k nugetkám (Shutterstock/FOTODOM)

Ale tato otázka je již docela vážná, hodná zamyšlené diskuse. Ať už si někdo může říct cokoli, nugety v zásadě nejsou nejzdravější jídlo, takže bychom je nedoporučovali jíst každý den. Pokud ale tyto křupavé kuřecí prsty občas zařadíte do rodinného jídelníčku, nic špatného se vašemu zdravému tělu nestane. A pokud budete nugety podávat se „správnou“ přílohou, budou skvěle stravitelné a poskytnou vám jen příjemné dojmy.

První místo v seznamu nejužitečnějších příloh pro nugety dáme k zeleninovým tyčinkám. Recept na jejich výrobu je jednoduchý: stačí nakrájet mrkev, řapíkatý celer, čerstvé okurky, sladkou papriku na tenké dlouhé plátky a podávat s křupavým kuřecím masem. Zelenina přispěje k lepšímu trávení nugetů, které jsou pro tělo poměrně těžké, a kalorický obsah jídla s takovou přílohou se příliš nezvýší.

Druhé místo dáme salátům z čerstvé zeleniny a bylinek. Cokoli máte nejraději! Jen prosím, oblékejte saláty rostlinným olejem, ne majonézou. V tomto případě se zlepší stravitelnost nugetů a později vás nebudou trápit nepříjemné pocity v žaludku. Vhodný je i zeleninový guláš doplněný aromatickými bylinkami. Bude to velmi chutné a opět snadné!

Na třetím místě z hlediska „zdravosti“ můžete dát obiloviny a luštěniny. V prvním případě je lepší dát přednost hnědé rýži, pohance, ječmeni, quinoi: obsahují mnoho pro tělo cenných živin. Pokud cereálie doplníte zeleninou a bylinkami, výsledek bude naprosto fantastický.

Nyní pojďme ke specifikům. Zde je 5 receptů na přílohy na nugety, které byste si rozhodně měli vzít na vědomí.

Hranolky na nugety

Lahodné a křupavé hranolky si snadno připravíte doma, pokud dodržíte všechny pokyny v našem receptu. Zdá se, že v této věci není nic složitého, ale existuje dostatek důležitých jemností. Tedy alespoň toto: rostlinný olej v pánvi musí dosáhnout určité teploty, jinak se vám o nějaké křupavé kůrce na bramborách ani nesní.

Hranolky na nugety
Hranolky na nugety (Nakladatelství Gastronom LLC)

20 min

4 porce

K přípravě potřebujete:

• brambory – 1 kg

• rafinovaný rostlinný olej pro fritování

• sůl

1. Brambory oloupejte. Odřízněte zaoblené kusy na všech stranách, abyste vytvořili obdélníkový blok. Nakrájejte ho podélně na 1 cm silné plátky, poté každý na 1 cm silné plátky.

2. Brambory opláchneme a vložíme do hrnce s osolenou vroucí vodou (mělo by jí být hodně, aby v ní kostičky volně ležely). Přiveďte vodu k varu na středním plameni. Snižte teplotu na minimum a vařte brambory 2 minuty. Scedíme v cedníku, necháme oschnout a vychladnout.

3. Brambory rovnoměrně rozložte na tác a dejte na 20–30 minut do mrazáku. V důsledku tohoto postupu se na bramborách během smažení vytvoří křupavá kůrka.

4. Připravte si hlubokou širokou pánev se silným dnem. Nalijte do něj olej, abyste vytvořili vrstvu vysokou 10 cm.

5. Postavte pánev na vysokou teplotu a zahřejte olej na 190°C. Brambory vložíme po částech do oleje a opečeme ze všech stran dozlatova. Hotovou směs položte na papírové utěrky, aby absorbovala přebytečný tuk.

MIMOCHODEM

Hranolky jsou to samé jídlo, které nevydrží nejen skladování, ale ani dlouhý pobyt na stole. Zkuste si to tedy načasovat tak, abyste plátky osmažili a hned snědli.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pokud nemáte teploměr, můžete teplotu fritézy zkontrolovat následovně. Do rozpáleného oleje vložíme kostku bílého chleba. Pokud se uvaří dozlatova za 30 sekund, je fritéza připravena.

Rýžová příloha

Rýže s cuketou a hlívou ústřičnou je designová příloha: její ingredience lze obměňovat podle vašeho přání. Místo směsi bílé a divoké rýže například použijte jednu z nich. A cuketu můžete nahradit sladkou paprikou a doplnit ji zeleným hráškem nebo kukuřicí.

Rýžová příloha
Rýžová příloha (My Magnet)

30 min

4 porce

K přípravě potřebujete:

• bílá dlouhozrnná rýže – 120 g

• divoká rýže – 120 g

• hlíva nebo žampiony – 150 g

• cuketa – 200 g

• cibule – 1 ks.

• česnek – 2 stroužky

• petržel – 2 snítky

• rostlinný olej – 4 polévkové lžíce. l.

• sůl

• mletý černý pepř

1. Do pánve přidejte oba druhy rýže. Zalijeme 350 ml horké vody, osolíme a na prudkém ohni přivedeme k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte pánev a vařte 15 minut. Rýži několikrát promíchejte vidličkou. Nechte přikryté na teplém místě 10 minut.

2. Hlívu nebo žampiony nakrájíme na plátky, cuketu na nudličky a cibuli na pírka. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a 3 minuty na něm smažte cibuli. Přidejte houby a cuketu. Dochuťte solí a pepřem a vařte 7 minut.

3. Rýži smícháme se zeleninou a houbami, přidáme nasekaný česnek a nadrobno nakrájenou petrželku. Jemně promícháme a podáváme s nugetami.

MIMOCHODEM

Při vaření rýže dbejte na to, aby se nepřevařila a nezměnila v kaši: příloha by měla být drobivá.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pokud rozhodně nechcete přidávat česnek do rýže, protože jeho vůně a chuť jsou příliš silné, nedělejte to: aroma petržele bude zcela dostačující.

Bulgurový salát se zeleninou

Podobný salát se připravuje v mnoha zemích Blízkého východu a severní Afriky. Pokrm nepředstírá, že je nějak zvlášť sofistikovaný, ale zároveň je svěží, aromatický a uspokojující. Salát lze samozřejmě jíst i samostatně, ale jako příloha k nugetům se skvěle hodí.

Bulgurový salát se zeleninou
Bulgurový salát se zeleninou (Foto uživatele, autor receptu)

20 min

4 porce

K přípravě potřebujete:

• bulgur – 150 g

• rajčata – 2 ks.

• okurka – 1 ks.

• česnek – 1 stroužek

• petržel – 1 snítka

• kopr – 1 snítka

• máta – 1 snítka

• zelená cibule – 1 stonek

• olivový olej – 3 polévkové lžíce. l.

• citronová šťáva – 1 polévková lžíce. l.

• sůl

• mletý černý pepř

1. V hrnci zahřejte 1 polévkovou lžíci. l. olivový olej. Přidejte bulgur a za stálého míchání opékejte na středním plameni asi 10 minut. Zalijte 300 ml horké vody a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 10 minut.

2. Zelenou cibulku, petržel, kopr a mátu důkladně omyjte a poté dobře osušte papírovou utěrkou. Nasekejte nadrobno (odstraňte hrubé stonky kopru a petrželky).

3. Vychladlý bulgur smíchejte ve velké míse s připravenou zeleninou, česnekem, zelenou cibulkou, koprem, petrželkou a mátou. Sůl a pepř podle chuti. Rozruch.

4. Na omáčku lehce prošlehejte citronovou šťávu s olivovým olejem. Omáčkou přelijeme turecký salát s bulgurem a promícháme. Nechte 2 hodiny a poté podávejte. Můžete posypat piniovými oříšky.

MIMOCHODEM

Tento salát lze připravit nejen s bulgurem, ale také s kuskusem nebo dokonce quinoou. V druhém případě bude pokrm obohacen o cenné rostlinné bílkoviny a také hořčík.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Do tohoto salátu můžete přidat vícebarevné sladké papriky: příloha bude vypadat velmi malebně.

Zeleninový guláš

Tento guláš je zjednodušenou verzí francouzského ratatouille, jehož ingredience se obvykle nakrájí na kolečka, poté se krásně naaranžují do formy a pečou v troubě. V našem případě se zelenina jednoduše dusí na sporáku a vzájemně nasává své chutě a vůně.

Zeleninový guláš
Zeleninový guláš (Shutterstock/FOTODOM)

40 min

4 porce

K přípravě potřebujete:

• lilek – 1 ks.

• červená paprika – 1 ks.

• žlutá paprika – 1 ks.

• cuketa – 1 ks.

• zeleninový vývar – 3 polévkové lžíce. l.

• mrkev – 1 ks.

• cibule – 1 ks.

• rostlinný olej – 2 polévkové lžíce. l.

• cherry rajčata – 200 g

• sušený tymián – 1/2 lžičky.

• sůl

• mletý černý pepř

1. Lilek nakrájejte na kolečka, poté na plátky. Posypte solí, nechte 15 minut působit, poté opláchněte a vymačkejte.

2. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Sladkou papriku po odstranění semínek nakrájíme na plátky. Nakrájejte také cuketu. Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky.

3. Lilek osmažíme na rozpáleném oleji z obou stran. Přidejte cibuli, mrkev a papriku. Vařte na středním plameni 6 minut.

4. Přidejte cuketu a rajčata. Dochutíme tymiánem, solí a pepřem. Zalijte vývarem a na mírném ohni vařte 12 minut.

UŽITEČNÉ RADY

Zeleninový guláš můžeme podávat s nugetami teplý, teplý i studený. Zaměřte se na svůj vkus!

MIMOCHODEM

Aby byl guláš chutnější, přidejte do něj 5 minut před tím, než bude hotový, stroužek česneku protlačený lisem.

Quinoa příloha

Quinoa obsahuje mnoho rostlinných bílkovin, vlákniny a přibližně 11 % denní hodnoty železa potřebné pro dospělého člověka. A pokud tuto obilninu zkombinujete s pečenou zeleninou, jako jsme to udělali my, získáte neuvěřitelně zdravou přílohu, která je ideální i na nugety.

Quinoa příloha
Quinoa příloha (My Magnet)

35 min

4 porce

K přípravě potřebujete:

• quinoa – 200 g

• velká sladká paprika – 3 ks.

• tymián – 2 snítky

• olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.

• máslo – 3 polévkové lžíce. l.

• sůl

• sójová omáčka k podávání

1. Předehřejte troubu se zapnutým grilem na 200°C. Papriky rozkrojte napůl, odstraňte semínka s mezistěnami. Umístěte pod gril kůží nahoru a opékejte do zpálení 15 až 20 minut. Papriky dejte do misky, zakryjte fólií, nechte vychladnout a oloupejte.

2. Quinou důkladně promyjte prsty v několika vodách. Vložíme do hrnce se silným dnem, přidáme olivový olej a promícháme. Zalijeme horkou vodou, přivedeme k varu, osolíme, přidáme…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika