Okurky gruzínského stylu s jemným špetkou soli

K receptu

Lehce solené okurky v gruzínském stylu jsou možností pro rychlé nakládání okurek. Jak se gruzínská metoda liší od ostatních? Samozřejmě koření a bylinky. Pokud k tradičnímu česneku přidáte koriandr, předkrm už bude vonět po Kavkaze. Orientální notu umocní Zira a potřebnou pikantnost dodá čerstvá chilli paprička. Žádné čerstvé feferonky? Použijte sušené vločky nebo chilli prášek. A pokud máte adjiku, bude to stačit také. Náš recept je jen základem pro experimenty v gruzínském stylu. Do nakládací směsi můžete přidat trochu mletého koriandru nebo suneli chmele.

Složitost: snadno Kalorie: 29,91 kcal/porce porce: 4 Vaření: 20 min Přidat. čas: 8 hodin Použitý: 1,38 g/0,20 g/6,06VečeřeVečeřeSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíKdyž přijdou hostéPiknikINGREDIENCE NA 4 porceokurky 500 gČesnek 3 hřebíček(y)Pálivá chilli paprička ochutnatKoriandr 10 gJeera semena 1 lžičkaCukr 0,5 lžičkyHrubá sůl 1 lžička Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Okurky opláchněte a vložte do misky se studenou vodou. Nechte je 1–2 hodiny odležet, aby absorbovaly extra vlhkost a při vaření pěkně křupaly.

Lehce solené okurky na gruzínský způsob
Lehce solené okurky na gruzínský způsob ()

Krok 2

Připravte si ingredience na marinádu. Opláchněte koriandr v misce s vodou, abyste se zbavili částeček nečistot, které se rády shromažďují na spodní části stonků. Opláchněte tekoucí vodou, osušte papírovou utěrkou a jemně nasekejte.

Lehce solené okurky na gruzínský způsob
Lehce solené okurky na gruzínský způsob ()

Krok 3

Česnek oloupeme. Pokud ji máte mladou, tak ji jednoduše nasekejte nožem. Pokud je česnek starý, je lepší nejprve odstranit klíčky ze středu stroužků.

Lehce solené okurky na gruzínský způsob
Lehce solené okurky na gruzínský způsob ()

Krok 4

Kmín nasypte do hmoždíře, promíchejte s hrubou solí a cukrem a lehce rozdrťte paličkou. Kmín tak dodá okurkám při nakládání více chuti.

Lehce solené okurky na gruzínský způsob
Lehce solené okurky na gruzínský způsob ()

Krok 5

Z chilli lusku odstraňte semínka a stopku. Pokud se bojíte jíst něco příliš pálivého, mějte na paměti, že dužina u stopky je pálivější než špička lusku a nejpálivější částí papriky jsou semena. Dužinu nasekáme nadrobno.

Lehce solené okurky na gruzínský způsob
Lehce solené okurky na gruzínský způsob ()

Krok 6

Připravte si plastovou nádobu s víkem nebo jinou nádobu, kterou lze snadno uzavřít a protřepat. Na dno nasypeme koriandr, chilli papričku a česnek.

Lehce solené okurky na gruzínský způsob
Lehce solené okurky na gruzínský způsob ()

Krok 7

Po odstranění nedopalků z okurek nakrájíme podle velikosti na 4-8 tyčinek. Umístěte do nádoby. Navrch nasypeme suchou směs kmínu, soli a cukru. Zakryjte pokličkou a nádobou protřepejte, aby se koření promíchalo.

Lehce solené okurky na gruzínský způsob
Lehce solené okurky na gruzínský způsob ()

Krok 8

Nádobu s okurkami vložte na několik hodin do chladničky. Pravidelně protřepávejte krouživými pohyby, aby se šťáva a koření rovnoměrně rozprostřely. Je dobré nechat okurky přes noc a druhý den si užít jejich výraznou chuť.

Lehce solené okurky na gruzínský způsob
Lehce solené okurky na gruzínský způsob ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Mnoho žen v domácnosti přidává do receptu na lehce solené okurky v gruzínském stylu kopr, spíše než koriandr. V tomto případě lze kopr užívat se stonky: obsahují více esenciálních olejů, které dodávají okurkám jedinečné aroma. Hlavní věc je nakrájet stonky menší.

MIMOCHODEM

Pokud chcete, lehce solené okurky v gruzínském stylu mohou být mírně pikantní kyselost. Přidejte trochu octa, ne více než polévkovou lžíci na množství uvedené v receptu. Je lepší použít bílý vinný ocet.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika