K receptu
Okurky nakládané na zimu v bulharském stylu připomínají v chuti ty, které se prodávaly v obchodech v našem dětství – mírně sladké a velmi aromatické. Jsou perfektním doplňkem k sendviči se studeným masem, k ozdobě rybího salátu nebo k proměně běžné bramborové kaše ve skvělou večeři. Upozorňujeme, že náš recept je na tři třílitrové zavařovací sklenice. Pokud vám ale tento objem přípravků nevyhovuje, dejte okurky do 1litrových sklenic. V tomto případě není třeba přepočítávat proporce.
Složitost: snadno Kalorie: 63,74 kcal/porce porce: 3 Vaření: 10 min Přidat. čas: 25 min Použitý: 1,70 g/0,23 g/13,88KonzervováníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 PORCE2-2,2 kg okurek 6 snítek petržele 3 deštníky kopru 6 listů třešní a černého rybízuNa marinádu:1,5 litru vody 4 polévkové lžíce. l. cukr 2 lžíce. l. hrubá sůl 2 lžíce. l. 70% octová esence 2-3 zrnka černého pepře 2 bobkové listy Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si na zimu třílitrové sterilizované sklenice na okurky nakládané v bulharském stylu. Listy třešní a rybízu a petrželku dobře omyjte a dejte na dno sklenic.
Bulharské nakládané okurky na zimu ()
Krok 2
Okurky dobře omyjte ve studené vodě a naskládejte je svisle do sklenic. Snažte se naplnit sklenice okurkami co nejtěsněji. Nahoru položte koprové deštníky.
Bulharské nakládané okurky na zimu ()
Krok 3
Připravte si marinádu. Do hrnce nasypeme sůl, cukr, přidáme bobkové listy a kuličky pepře a podlijeme vodou. Umístěte na střední teplotu, přiveďte k varu, nalijte octovou esenci.
Bulharské nakládané okurky na zimu ()
Krok 4
Nalijte horkou marinádu do sklenic s okurkami až nahoru. Sklenice zakryjte sterilizovanými víčky. Vložte do hrnce s horkou vodou a sterilizujte sklenice 10-15 minut. dokud okurky nezmění barvu.
Bulharské nakládané okurky na zimu ()
Krok 5
Opatrně vyjměte jednu sklenici po druhé z pánve a okamžitě srolujte víko. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je v této poloze, dokud úplně nevychladnou.
Bulharské nakládané okurky na zimu ()
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Pro okurky nakládané na zimu v bulharském stylu je nejlepší zvolit velmi malé okurky. Rychleji se marinují a ve sklenici vypadají moc hezky!
MIMOCHODEM
Pokud chcete, aby byly vaše bulharské nakládané okurky pikantní, můžete do sklenice vložit lusk feferonky. Ale nenechte se unést – příliš mnoho pepře může zničit chuť okurek.