Osmačtyřicet variací švestkových koláčů pro všechny dny týdne a speciální chvíle

8 receptů na švestkové koláče pro každý den a pro zvláštní příležitosti

– Jsem fialová, zralá, zahradní švestka! – kdysi byly reklamy z každé televize. No, co mohu říci o švestce? Stručně řečeno, je to velmi běžný strom, který se vyskytuje téměř na každém zahradním pozemku a má chutné a aromatické plody. A když se na to podíváte důkladně, je švestka opravdu univerzální ovoce. Používají se k přípravě pečiva, pečení masa a drůbeže, výrobě dezertů, zavařenin, džemů, kompotů a různých omáček, včetně velmi pikantních, na zimu. Švestka se dokonale hodí nejen k dalšímu ovoci a lesním plodům, ale také k zelenině, ale také k ořechům, čokoládě a aromatickým kořenitým kořením.

Švestka je velmi užitečná pro dospělé i děti. Je výživný, bohatý na vlákninu, obsahuje rekordní množství draslíku potřebného pro srdce, vitamíny B, C, E, PP, vápník na kosti a kumarin, který zabraňuje krevním sraženinám. Ovocné kyseliny pomáhají čistit a zlepšovat činnost všech tělesných systémů včetně žaludku a normalizovat činnost gastrointestinálního traktu. Švestka chrání játra před negativními vlivy, zpomaluje proces úbytku kostní hmoty a zastavuje rozvoj některých onemocnění. Je také bohatý na železo, což je velmi důležité pro osoby s nízkým hemoglobinem nebo anémií.

O čem si povíme v článku:Švestkový koláčŠvestkový koláč se sherryŠvestkový koláčŠvestkový koláčŠvestkový koláč v trouběŠvestkový koláč,pudink a pusinkyŠvestková galetteMandlový koláč

V této kolekci vám představujeme recepty na švestkové koláče, které můžete připravovat každý den, dokud je sezóna tohoto čerstvého aromatického ovoce. Ale nezapomeňte, že téměř v každém receptu lze čerstvé švestky nahradit mraženými nebo dokonce konzervovanými. Hlavní věc je odstranit přebytečnou tekutinu z ovoce tím, že je na několik minut umístíte do cedníku.

Švestkový Quiche

Je to tak chutné, tak lákavé a chutné, stejný švestkový quiche. A jak rychle se vaří – zvlášť když těsto předem rozmrazíte.

Švestkový Quiche
Švestkový Quiche

K přípravě koláče potřebujete:

  • droždí z listového těsta 200 g
  • vlašský ořech 30 g
  • vanilková zmrzlina 200 g

Pro pudink:

  • mléko 100 ml
  • žloutek 2 ks.
  • cukr 50 g
  • vanilkový cukr 2 g
  • mouka 10 g
  • máslo 30 g

Na cukrový sirup:

  • cukr 30 g
  • voda 30 g

Na švestky v karamelu:

  • cukr 50 g
  • máslo 10 g
  • švestka, lze zmrazit 100 g
  • koňak 10 ml
  1. Těsto rozmrazte, vyválejte čtverec 20×20 cm, rozkrojte na 4 díly a doprostřed položte závaží (fóliovou kouli). Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 10 minut.
  2. Na krém zahřejeme mléko a smícháme s předem rozmačkaným žloutkem s cukrem, vanilkovým cukrem a moukou. Vařte 1 minutu, přidejte olej, promíchejte a zcela vychladněte.
  3. Cukr zkaramelizujeme, přidáme máslo, rozpůlené švestky a na mírném ohni dusíme 15 minut, ke konci přidáme koňak.
  4. Do upečeného listového těsta dáme pudink, poklademe zkaramelizovanými švestkami a okraje potřeme cukrovým sirupem (uvaříme z cukru a vody). Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 8 minut. Dáme na talíř, poklademe kopečkem vanilkové zmrzliny a posypeme vlašskými ořechy.

Poznámka pro majitele: Vlašské ořechy v tomto receptu na švestkový koláč lze nahradit jakýmikoli jinými ořechy: mandlemi, piniovými oříšky, lískovými oříšky. Můžete použít i dýňová semínka.

Mimochodem: Pokud připravujete takový koláč pro děti, pak v receptu můžete koňak z karamelu jednoduše odstranit. Alkohol lze nahradit jakýmkoli aromatickým sirupem, nejlépe s oříškovou příchutí.

Švestkový koláč se sherry

Sherry je fortifikované víno vyrobené z bílých odrůd révy vinné, které pochází ze Španělska. Nyní se takové víno vyrábí v mnoha částech světa. Sherry je považováno za jeden z nejlepších nápojů používaných při vaření. Proč si s tím neupečeme švestkový koláč?

Švestkový koláč se sherry
Švestkový koláč se sherry

K přípravě koláče potřebujete:

  • mouka 1,5 šálku
  • prášek do pečiva 1 lžička
  • sůl 1 lžička
  • soda 0,25 lžičky
  • muškátový oříšek 1 špetka
  • sherry 0,5 šálku
  • Pomerančový džus 0,25 šálků
  • máslo 230 g
  • cukr 1 sklenice
  • vejce 2 ks.
  • švestky 8 ks.
  • moučkový cukr 4 polévkové lžíce. l.
  • zakysaná smetana 2 sklenice
  1. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a solí. Uhaste sodu octem, přidejte k mouce spolu s muškátovým oříškem, promíchejte.
  2. V misce smíchejte sherry a pomerančový džus. V samostatné misce vyšlehejte 200 g změklého másla s cukrem. Do směsi přidejte vejce a promíchejte. Ve 2 přídavcích za stálého míchání vlijte směs sherry a šťávy. Poté ve 3 přídavcích bez zastavení míchání přidejte mouku. Uhněteme těsto.
  3. Předehřejte troubu na 200°C. Kulatý pekáč vymažte tukem a dno vyložte pergamenem. Rozložte těsto.
  4. Švestky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme pecek. Dužinu nakrájíme na plátky, pár plátků si necháme na ozdobu a zbytek položíme na těsto. Koláč vložte do trouby a pečte 20 minut.
  5. Snižte teplotu trouby na 170°C. Koláč vyndejte z trouby, povrch potřete zbylým máslem a posypte 2 lžícemi. l. moučkový cukr. Vraťte do trouby na 15 minut. Vyjměte koláč z trouby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  6. Zakysanou smetanu vyšleháme se zbylým moučkovým cukrem. Vršek koláče namažte tukem a dejte na 2 hodiny do chladu.

Před podáváním ozdobte zbylým ovocem.

Poznámka pro majitele: Tento sherry koláč lze vyrobit nejen se švestkami, ale jsou perfektní i další bobule a ovoce: jablka, hrušky, broskve, pevné meruňky a mnoho dalšího.

Mimochodem: Švestkový koláč se sherry lze udělat i z mražených švestek. Bobule jednoduše rozmrazte v cedníku, abyste vypustili přebytečnou tekutinu, a použijte podle pokynů v receptu.

Želé koláč se švestkami

Nápad udělat želé koláč se švestkami nelze nazvat super originální, ale funguje skvěle! Mimochodem nejen u těchto plodů, ale například u třešní, meruněk, broskví, hrušek, jablek. Želé těsto je příjemně vlhké a jemné. Není ani moc sladký, což je opět moc dobré. Pokud se někomu zdá pečivo málo kyselé, nevadí: lze to napravit posypáním hotového výrobku moučkovým cukrem nebo přidáním zmrzliny. Švestkový koláč se každopádně vyplatí udělat, zvlášť pokud jste nic podobného ještě nezkoušeli.

Želé koláč se švestkami
Želé koláč se švestkami

K přípravě koláče potřebujete:

  • vejce 3 ks.
  • cukr 180 g
  • zakysaná smetana s obsahem tuku alespoň 40 % 300 g
  • mouka 130 g + trochu víc na posypání
  • prášek do pečiva 1/2 lžičky
  • sůl na špičce nože
  • mletá skořice 1 lžička
  • švestky 12 ks.
  • třtinový cukr 1 polévková lžíce. l.
  • šťáva z 1/2 citronu
  • moučkový cukr 2 polévkové lžíce. l.
  1. Připravte těsto na švestkový koláč. V hluboké misce šlehejte vejce s cukrem pomocí mixéru, dokud nezískáte nadýchanou hmotu homogenní konzistence.
  2. Poté, aniž byste přestali šlehat pomocí mixéru, přidejte po malých dávkách zakysanou smetanu. Do samostatné nádoby přes jemné síto prosejeme mouku s práškem do pečiva, solí a mletou skořicí.
  3. Smíchejte směs vajec a mouky. Chcete-li to provést, postupně, 2-3 polévkové lžíce. l., nalijte druhý do prvního, míchejte špachtlí. Těsto na švestkový koláč je hotové.
  4. Připravte si švestky na náplň do želé. Umyjte je a osušte. Pak každý rozkrojte napůl a odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na úhledné plátky.
  5. Umístěte klíny do kruhu nebo spirály na dno dobře vysypané pánve o průměru 22.24 cm posypeme třtinovým cukrem a citronovou šťávou.
  6. Švestky naplňte předem připraveným těstem. Snažte se jednat velmi opatrně, aby byl zachován rozložený „vzor“ švestek a budoucí koláč vypadal krásně.
  7. Troubu předehřejte na 180°C. Želé švestkový koláč vložte do formy na střední mřížku trouby a pečte asi 40 minut. Vršek by měl být zlatohnědý.
  8. Švestkový koláč necháme vychladnout na pánvi (asi 30 minut). Poté přikryjeme velkým talířem a otočíme. Necháme úplně vychladnout. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Užitečný tip: Pokud pochybujete o připravenosti švestkového koláče, vložte do něj tenkou dřevěnou špejli, snažte se ji dostat přímo do těsta a vyjměte ji. Je hůl suchá? Klidně vyndejte upečené z trouby!

Mimochodem: Místo skořice můžete k výrobě švestkového koláče použít jiné mleté ​​koření: například hřebíček, zázvor nebo kardamom. Strouhaná kůra také nebude zbytečná.

Pískový koláč se švestkami

Je úroda na zahradě radostnější než kdy jindy? Připravte si křehký koláč se švestkami podle našeho receptu a dopřejte si opravdový požitek z překvapivě harmonického spojení křupavého základu s jemnou ovocnou náplní. Švestky k němu jsou předem nakládané s přídavkem alkoholu, který dává výpeku zvláštní vůni a pikantní chuť. Jaký druh ovoce je nejlepší použít? Ten, který je k dispozici! K výrobě našeho křehkého koláče se hodí jakékoli švestky! Hlavní věc je, že nejsou přezrálé, jinak ovoce během procesu moření příliš změkne.

Pískový koláč se švestkami
Pískový koláč se švestkami

K přípravě koláče potřebujete:

  • švestky 800 g
  • cukr 150 g
  • švestková vodka nebo rum 50 ml
  • máslo 20 g
  • hotové křehké těsto 200 g
  • mleté ​​mandle 40 g
  • mleté ​​pistácie 40 g
  • kukuřičný škrob 2 polévkové lžíce. l.
  • kategorie vajec C0 1 kus
  • smetana 20% tuku 250 ml
  1. Připravte si švestky na náplň do koláče. Ovoce omyjte, dobře osušte a každé rozkrojte napůl. Odstraňte semínka. Půlky švestek vložte do hluboké mísy.
  2. Švestky v misce posypeme cukrem. Nalijte vodku (rum). Jemně promíchejte, aby se cukr a alkohol rovnoměrně rozložily mezi ovoce. Dejte na 1 hodinu do lednice.
  3. Předehřejte troubu na 210°C. Kulatou koláčovou formu o průměru asi 24 cm vymažte máslem. Můžete jej vyložit kvalitním pečicím papírem.
  4. Křehké těsto na koláč rozválejte na tenký koláč. Vložte do připravené pánve a často propíchejte vidličkou. Smíchejte mandle a pistácie. Posypte základ budoucího koláče.
  5. Vyjměte nakládané švestky z lednice. Umístěte síto nad misku. Vložte do ní švestky a nechte 10 minut. Šťávu, která se nahromadila v misce, uložíme.
  6. Na těsto ve formě položíme půlky švestek na vrstvu pistácií a mandlí řezem dolů. Do mísy nasypeme kukuřičný škrob, zalijeme švestkovou šťávou a metličkou rozmícháme.
  7. Do škrobové směsi přidejte vejce a vyšlehejte mixérem. Poté postupně, bez zastavení šlehání, přilévejte smetanu. Vzniklou směs nalijte do formy.
  8. Plech vložte do trouby a pečte křehký koláč po dobu 35 minut. Těsto by mělo zezlátnout a švestky by měly začít karamelizovat. Dort necháme vychladnout na pánvi a poté přendáme na talíř. Necháme zcela vychladnout a podáváme.

Užitečný tip: Na švestkový koláč si můžete připravit vlastní křehké těsto. Vezměte 500 g mouky, nasekejte s 200 g studeného másla, přidejte špetku soli, 150 g cukru, 1 vejce a 1 žloutek. Uhněteme těsto a dáme na 30 minut do chladu.

Mimochodem: křehký koláč se švestkami lze připravit den před plánovaným podáváním. Pečeme, necháme vychladnout a necháme pod utěrkou. Na druhé…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika