Site icon Wellness Way Česká republika

Šest osvěžujících receptů na pečená rajčata se sýrem, které si zamilujete!

Rajčata se sýrem v troubě: 6 jednoduchých a chutných receptů

Pokud máte v lednici sýr, který se dobře rozpouští, a chutná masitá rajčata, polovina úspěchu je hotová a rajčata se sýrem můžete zapéct v troubě k obědu nebo večeři v nejrůznějších variacích. V období sklizně, kdy jíme každý den čerstvá rajčata, má smysl překročit běžné saláty a zpestřit si jídelníček jejich pečením s masem, houbami, další zeleninou a samozřejmě sýrem.

O čem si povíme v článku:LifehacksRecipes Vaření rajčat se sýrem v troubě Vepřové maso s rajčaty a sýrem v troubě Cuketa s rajčaty a sýrem v troubě Houby, rajčata a sýr v troubě Lilek s rajčaty a sýrem v troubě Kastrol s rajčaty a sýrem Brambory s rajčaty a sýrem Koláč s rajčaty a sýrem Horký sendvič se sýrem a rajčaty Rajčata plněná špenátem a sýrem

Jednou jsme měli možnost navštívit Avignon, v restauraci známého šéfkuchaře Christiana Etienna. Speciální menu bylo o rajčatech – od krevet v rajčatovém želé po pěnu a sorbet. Existovala i jídla, kde se rajčata vařila se sýry – tato kombinace se již dávno stala klasikou.

Nejčastěji toto duo najdeme v salátu caprese nebo našich oblíbených rajčatech se sýrem a česnekem. Ten lze mimochodem upéct přidáním nakrájených oliv, hub nebo mletého masa. Ale i když plátky rajčat jednoduše překryjete sýrem, který se dobře rozpouští, posypete kořením a zapečete, získáte rychlou a chutnou svačinku.

Lifehacks

U všech receptů, které používají rajčata, je velmi důležitá kvalita samotné zeleniny – musí být sladká a zralá, a pak bude váš pokrm zaručeně chutný, pokud dodržíte recept. Zde jsou některé další užitečné životní triky pro vaření rajčat se sýrem v troubě:

Recepty

Vaření rajčat se sýrem v troubě

Jak vařit rajčata se sýrem v troubě? Vše v tomto receptu je jednoduché: cherry nebo velká rajčata nakrájená na plátky s kousky suluguni nebo mozzarelly se během několika minut promění ve šťavnatý, jasně horký předkrm. Možná také stojí za to podávat kousek čerstvého chleba, aby zachytil tažný tavený sýr. Pokud jsou rajčata zralá a sladká, stačí přidat sůl a pepř. Úkol můžete trochu zkomplikovat a rajčata například naplnit strouhaným sýrem a přidat trochu česneku. Získáte horké „růžové tváře“.


Rajčata se sýrem v troubě

K přípravě rajčat se sýrem v troubě na 3 porce potřebujete:

  1. Předehřejte troubu na 140°C. Rajčata oloupejte: odstraňte stopky a okvětní lístky, nakrájejte na plátky nebo kolečka. Vložte je do mísy, zalijte olivovým olejem, sójovou omáčkou, posypte pepřem a solí. Pokud jsou rajčata kyselá, použijte náš life hack – na každý plátek přidejte špetku cukru.
  2. Rajčata přendáme do keramické nebo skleněné zapékací misky. Vložte do předehřáté trouby na 20 minut. V této době začněte připravovat sýr.
  3. Sýr nakrájíme na plátky. Můžete použít malé kuličky mozzarelly a upéct je vcelku. Navrch rajčata se sýrem. Rychle se roztaví, bude to trvat doslova 7-10 minut.
  4. Zatímco se pokrm peče, nasekejte nadrobno bylinky: petržel nebo bazalku. Rajčata se sýrem v troubě jsou připravena! Podávejte je horké, bohatě posypané bylinkami.

Užitečná rada

Suluguni v receptu na rajčata se sýrem v troubě lze nahradit mozzarellou, feta nebo feta sýrem. Nejvýraznější slanou chuť má poslední ze sýrů.

Vepřové maso s rajčaty a sýrem v troubě

Vepřové maso s rajčaty a sýrem v troubě je šťavnaté maso, sladká rajčata, světlé koření a růžový, lepkavý sýr, a co je nejdůležitější, tento způsob přípravy obchází nepříliš zdravou fázi smažení na pánvi. Místo vepřového můžete použít kuřecí prsa nebo krůtí steaky – nebude to o nic méně chutné. Podle chuti lze přidat i koření. Na pečení vepřového masa s rajčaty si vezměte sýr, který máte nejraději: tvrdý nebo polotvrdý. Vhodné jsou odrůdy jako Gouda nebo Tilsiter, Maasdam nebo Parmezán.


Vepřové maso s rajčaty a sýrem v troubě ()

K přípravě vepřového masa s rajčaty a sýrem v troubě na 2 porce potřebujete:

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Vložte steaky do potravinového sáčku a lehce je naklepejte, poté dochuťte solí, pepřem, suchým italským kořením a vločkami červené papriky.
  2. Rajčata nakrájejte na velké kousky. Cibuli nakrájíme na peříčka, česnek nasekáme. Na dno keramické zapékací mísy položte rajčata, červenou cibuli a česnek. Osolíme, opepříme, posypeme kořením. Zakápněte olivovým olejem a promíchejte.
  3. Umístěte steaky na rajčata doprostřed pánve. Pokud chcete, můžete je pokapat trochou olivového oleje. Pečte přibližně 25 minut. V této době připravte sýr.
  4. Mozzarellu nastrouháme na hrubém struhadle. Můžete použít speciální druh sýra na pizzu. Vyjměte pánev z trouby, steaky posypte strouhanou mozzarellou, přidejte koření podle chuti a maso a rajčata pečte dalších 10 minut. Pokrm je připraven!

Užitečná rada

Pokud chcete, aby vepřové maso s rajčaty a sýrem získalo pikantnější, výraznější chuť, potřete steaky před vložením do pánve jemnou hořčicí.

Cuketa s rajčaty a sýrem v troubě

Když vaříme cuketu s rajčaty a sýrem v troubě, vždy je chceme doplnit nějakou jasnou notou, která učiní chuť pokrmu výraznější. Co když do sýrové směsi přidáte kousky opečené slaniny? Již od prvních minut pečení se celou kuchyní rozšíří závratná vůně, která okamžitě shromáždí každého doma u stolu. Jaký sýr použít na pečení? – případ chuť. V naší verzi jsme přidali smetanu, ale suluguni nebo mozzarella na pizzu by se hodily k zapečené cuketě a rajčatům.


Cuketa s rajčaty a sýrem v troubě

K vaření cukety v troubě s rajčaty a sýrem na 4 porce potřebujete:

  1. Předehřejte troubu na 170°C. Slaninu nakrájíme na malé kousky a opečeme na suché pánvi do lehkého zhnědnutí. Odstraňte z tepla a položte na papírovou utěrku.
  2. Papriku rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Nakrájejte zelené cibulky. Rajčata nakrájíme na plátky. Cuketu rozpůlíme a lžící vyškrábneme střed, připravíme si místo na náplň. Cuketu ze všech stran pokapejte olejem a dochuťte solí a pepřem.
  3. Sýr smícháme s opečenou slaninou, cibulí a paprikou. Podle chuti přidejte sůl a mletý černý pepř. Naplňte cuketu a navrch položte plátky rajčat.
  4. Cuketu přendáme do zapékací mísy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme se sýrem a rajčaty v troubě 30–40 minut. Ihned podávejte.

Užitečná rada

Pro tento recept Budete potřebovat malé, silné, mladé cukety s nezralými semínky. Můžete vařit „lodě“ s různými náplněmi: maso, houby, tvaroh atd.

Houby, rajčata a sýr v troubě

Houby, rajčata a sýr – tyto produkty lze vařit v různých kombinacích v troubě, přidávat různé přísady a koření. Plnění rajčat je skvělé! Získáte oblíbené „růžové tváře“. Nebo můžete udělat opak: naplňte kloboučky hub. Stačí si koupit velké žampiony, nebo ještě lépe různé – portobello. Jejich klobouk je široký, otevřený, velmi vhodný k vycpávání. A samotné houby jsou mnohem aromatičtější než běžné žampiony. Dostanete pokrm hodný slavnostní hostiny.


Houby, rajčata a sýr v troubě

K vaření hub, rajčat a sýra v troubě na 2 porce potřebujete:

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Odřízněte stonky hub a nakrájejte je. Šalotku nakrájíme nadrobno. Rajčata nakrájíme na kolečka. Je dobré, když rajčata odpovídají průměru klobouku hub.
  2. Sýr nastrouháme a smícháme s osmaženými nožičkami žampionů a zakysanou smetanou. Sůl a pepř podle chuti. Rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájené stonky hub a šalotku. Položte mleté ​​maso do kloboučků hub a nakrájená rajčata na mleté ​​maso.
  3. Houby s rajčaty a sýrem vložíme do trouby a pečeme 25–30 minut. V případě potřeby lze plátky rajčat dodatečně posypat strouhaným sýrem.
  4. Chcete-li podávat, jemně nasekejte petržel a posypte připravené houby. Houby, rajčata a sýr jsou připraveny v troubě! Podávejte horké, dokud sýr nevychladne.

Užitečná rada

Zkuste si pokrm připravit přidáním nadrobno nakrájené vyvařené uzené slaniny do sekané houby. Chcete-li to provést, odešlete jej do zbytku ingrediencí ve fázi smažení a poté naplňte uzávěry.

Lilek s rajčaty a sýrem v troubě

Lilek s rajčaty a sýrem v troubě je to pravé, když nemusíte moc přemýšlet a po navrstvení plátků lilku s rajčaty a vhodným sýrem vše upečete v troubě. Nebo můžete tím, že strávíte trochu více času, připravit ještě uspokojivější večeři pro celou rodinu. Pokud máte krásnou zapékací mísu, pak v ní pečené lilky ihned podávejte na stůl. Večeře bude levná, ale velmi působivá. Na pečení lilku si můžete vybrat jakýkoli sýr, pokud se dobře rozpouští. Trochu nastrouhaného parmezánu dodá pokrmu pikantnost. Toto jídlo můžete podávat jako teplý předkrm nebo dokonce večeři, zvláště pokud z toho či onoho důvodu nejíte maso. V druhém případě nikdo nezůstane hladový, protože sýr je vysoce kalorický produkt a pečené lilky jsou sytější.


Lilek s rajčaty a sýrem v troubě (Nakladatelství Gastronom LLC)

Na vaření lilek s rajčaty a sýrem v troubě na 4 porce potřebujete: