Tajemství konzumace a přípravy fíků: Příběh odhalený skrze vějíře fíků

Jak se fíky jedí a jak se připravují: vyprávějí vějíře fíků

Jak jíst fíky? – otázka, která zpočátku vyvolává zmatek, ale jen do té doby, než se o fících dozvíte více. O sladkém ovoci jsme si povídali se Sergejem Navasartovem, šéfkuchařem moskevské restaurace „Muflon“, který o tom hodně ví. Ukázalo se, že fíky je opravdu potřeba jíst, upravovat a skladovat speciálním způsobem. Sergey se s námi podělil o 3 recepty, které jsme my, milovníci pojídání fíků, doplnili o naše znalosti a recepty. Výsledkem je fascinující příběh o tomto úžasném ovoci.

O čem si povíme v článku:Co jsou fíky, které jíme a nepřemýšlíme o tom Co jíme společně s fíkovým ovocem a ani o tom nevíme Jak gurmáni používají fíky k jídlu Osobní zkušenost, jak šéfkuchař Sergej Navasartov doporučuje jíst fíkyTart s fíky podle maminčin receptInstantní basturma salát s fíkySvíčková s bílými fíkyKdo by měl a neměl jíst fíkyKrátká historie fíkůJak redakce doporučuje jíst fíky, 11 našich oblíbených receptůSouvlaki s fíky Salát z mozzarelly, fíků a fazolíZapečený hermelín se smaženými fíky s fíkyJednoduchý koláč s fíkyGalette s karamelizovanými fíky cibulí a kozím sýrem Rozvinutý závin s čokoládou a fíky Rakouský fíkový kompot Fíkový džem s citronem

Stručná historie Obr

Fíky, které dnes jíme, pocházejí jako pěstovaná rostlina v Jižní Arábii (dnešní Jemen, Omán a části Saúdské Arábie). Zmínky o něm se nacházejí na sumerských tabulkách z roku 2500 před naším letopočtem. E. Kromě toho vědci objevili pozůstatky fíkovníků na neolitických nalezištích z doby 5000 let před naším letopočtem. E. Tak byli Romulus a Remus, zakladatelé velkého Říma, kojeni vlčicí pod fíkovníkem. Ve starověké Indii byl fík stromem poznání, v jehož stínu byla Buddhovi zjevena pravda. Ve starověkém Řecku bylo sladké ovoce symbolem plodnosti.

Řekové a Římané převáželi fíky přes Středozemní moře. V 16. století jej františkánští misionáři přivezli do jižní Kalifornie (podrobněji si o tom povíme níže). A obchodníci vozili plody z Judeje do Evropy. V dnešní době se fíky jedí po celém světě.

Co jsou fíky, které jíme a nepřemýšlíme o tom?

Léto skončilo, přišel podzim, což znamená, že je čas jíst fíky a zároveň z nich připravovat džem, džem, teplá masová jídla, saláty, občerstvení, lahodné koláče a koláče. Dříve byly v Rusku fíky známé pouze jako sušené ovoce. V dnešní době se čerstvé fíky prodávají v supermarketech a na trzích, najdeme je na jídelních lístcích restaurací a kaváren.

Fíkovník je subtropický opadavý Ficus Carica. Fíkovník (také známý jako fíkovník, fíkovník nebo fíkovník) je dlouhověký strom, někdy schopný nést ovoce až 200 let. Číňané se mýlili, když strom nazývali „ovoce bez květu“. Právě květenství, která připomínají hrušku s otvorem na temeni hlavy, jíme. Hlavní nutriční hodnotou fíků je jejich šťavnatá a sladká skořápka. Nezralé plody obsahují žíravou mléčnou šťávu, a proto jsou nepoživatelné.

Co jíme s fíky a ani o tom nevíme

Jste připraveni dozvědět se o tajné části fíků, které jíme? Ukázalo se, že každý fík, který jíme, má uvnitř alespoň jednu mrtvou vosu! Vysvětlujeme, odkud se tam vosy berou.

Existují samčí fíky (které jsou nejedlé) a samičí fíky (které jíme). Vzhledem k tomu, že fík je v podstatě květ obrácený vzhůru nohama, samičí květy potřebují samčí květy, aby vytvořily semena a „reprodukovaly“ své květinové potomky. Zde se objevují speciální fíkové vosy k opylení, které vytvořily úžasnou symbiózu s fíky. Fíky jsou přirozeným inkubátorem vos! Ve skutečnosti se vosy rodí a umírají ve fících. Příroda zahrála takový trik, že fíkovník bez tohoto nejednoznačného procesu, který pokračuje po mnoho staletí, nemůže přežít. V jedlých fících se vosy nakonec promění v bílkoviny.

Pro vnímavé lidi: v poslední době začali farmáři používat samosprašné druhy fíků.

Jak gurmáni používají fíky k jídlu?

Mnoho labužníků věří, že fíky jsou tak neobvyklé a působivé, že je nenapadá nic lepšího než čerstvé ovoce pro servírování občerstvení a zdobení elegantního pečiva. Znalci popisují chuť fíků jako „medovou sladkost s jemným bobulovým nádechem“. A lepkavá dužina zralých fíků, kterou mnozí rádi jí, je plná sirupové šťávy.

Čerstvé fíky často nevyžadují žádnou manipulaci nebo povyk. Na rozdíl od Adama a Evy, kteří v biblickém Edenu zakryli svou nahotu fíkovými listy, je nejlepší nechat fík k jídlu „nahý“.

Ideálním kandidátem na tento přirozený přístup jsou tmavé (černé) fíky. Existuje legenda, že v roce 1759 ji začali aktivně pěstovat španělští kněží cestující podél západního pobřeží dnešních Spojených států na hranici s Mexikem. Založili řadu katolických misií, v každé zasadili fíkovníky.

Sametová jedlá slupka fíků tmavě fialové barvy má nejčastěji tvar bujné dešťové kapky. Dužnina je tmavě růžová s hnědým nádechem. Intenzivní džemová chuť fíků je vyvážena jemnou ovocnou kyselinkou. Souhlaste, jak nemůžete jíst takové fíky?! Mimochodem, na radu hospodyněk z jihu Ruska lze černé fíky, například krymskou černou odrůdu, rozemlít s cukrem, jako je černý rybíz, a uložit do lednice.

Existují také světle zelené (bílé) fíky. Má silnější slupku a dužnina je nažloutlá nebo červená. Bílé fíky s nažloutlou dužinou jsou považovány za lahodnější, protože mají medovou chuť. Právě tyto fíky se suší jako první.

Nyní si promluvme o tom, co můžete vařit s fíky.

Fíky pečené s masem, dušené na víně, smíchané se zeleninovými saláty nebo pečené na dezerty dodají každému pokrmu medové aroma a výraznou texturu. Fíky se skvěle kombinují s uzenou šunkou, připravují chutney a džemy, návykové zmrzliny a neobvyklé polevy na pizzu. Naší oblíbenou a nejjednodušší odpovědí na otázku, jak fíky jíst, je rozpůlit ovoce, doprostřed každé půlky položit kousek fety nebo měkkého kozího sýra a vychutnat si.

Naším odborníkem na fíky je šéfkuchař Sergey Navasartov
Naším odborníkem na fíky je šéfkuchař Sergey Navasartov

Osobní zkušenost: jak šéfkuchař Sergej Navasartov doporučuje jíst fíky

  • Fíky zaujímají v arménské kuchyni významné místo. Arménské fíky se dodávají v bílých a černých odrůdách. Roste téměř v jakékoli oblasti Arménie, ale nejsladší je na jihu v Meghri, následují fíky z údolí Ararat, co se sladkosti týče. Pozdní odrůda se pěstuje na severu Arménie – poblíž města Noyemberyan. Arménské fíky jsou velmi sladké, s bohatou vůní a tenkou slupkou.
  • Při nákupu fíků k jídlu a vaření nezapomeňte zkontrolovat slupku. Musí být neporušené, bez poškození. Na fících by neměly být žádné černé skvrny (červí díry) nebo praskliny. Netlačte na fíky příliš silně, abyste zkontrolovali jejich zralost. Plody fíkovníku jsou jemné a snadno se poškodí. Ideální fík je baculatý a těžký. Pamatujte, že fíky se myjí pouze před podáváním a ukládají se na list pergamenu. Fíky můžete dát na pár dní do lednice, aby nezčernaly, ale je lepší fíky sníst v den nákupu.
  • Před konzumací není třeba fíky loupat! Pokud se vám zdá špička plodu hrubá, můžete ji odříznout, ale neodstraňujte slupku. Je jemná, aromatická a lehce stravitelná.
  • Fíky se jedí bez pití. Skvělé je podávat čerstvé fíky s basturmou a slanými mladými sýry. Na saláty je lepší použít černé fíky s tenkou slupkou.
  • Produkty, které se hodí k fíkům: ořechy, octy (včetně balzamika), med, sušené maso, skořice a kardamom, rozmarýn a tymián, sýr.
  • Fíky se vaří velmi rychle – potřebují pouze 67 minut v troubě na 180°C. Změkne, praská a začne z něj vytékat „medová“ šťáva. Pečené fíky podávejte s vepřovým, jehněčím, kuřecím a krůtím masem. Například fíky můžeme naplnit kozím sýrem, zapéct a podávat s filet mignon.
  • Pokud chcete, můžete fíky usušit. K tomu vše vložte na 7 do trouby předehřáté na 60 °C8 hodin Používejte sušené fíky do salátů a občerstvení, přidejte do čaje.
  • Fíky se přidávají do koláčů, zdobí se dorty, upravují se kandované ovoce a plní se ořechy. A samozřejmě dělají marmeládu. Často si k tomu arménské hospodyňky vybírají lehce nezralé fíky, aby měly hustší slupku. Každé ovoce se propíchne špejlí a na několik hodin se namočí do cukrového sirupu. Po vstřebání se fíky hodinu vaří na mírném ohni a srolují se do sklenic. V zimě se takový fíkový džem jí s velkou radostí.

V restauraci připravujeme dezert s fíky – jsou to sušené fíky s pusinkou z vaječných bílků a kamats matsun (dekantovaný matsun). Pokrm podáváme s konfitovaným broskví a malinovým pyré. A taky dělám fíkový tart podle maminčina receptu. Viz recept níže.

Přečtěte si více na : Proč se ananasu říkalo ananas?

Fíkový koláč podle receptu maminky

Fíkový koláč podle receptu maminky
Fíkový koláč podle receptu maminky

Na přípravu 1 koláče pro 6Potřebných 8 porcí:

  • 100 g chlazeného másla
  • 200 g mouky
  • 100 g cukru plus na posypání
  • 11 g prášku do pečiva
  • 3 g vanilinu
  • 2 g soli
  • 3 polévkové lžíce. l. plnotučná zakysaná smetana
  • 600 g čerstvých fíků
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 10 g moučkového cukru
  1. Ledové máslo nakrájejte nožem na malé kostičky. Rozdrťte na drobenku s moukou. To lze rychle provést v kuchyňském robotu.
  2. Přidejte cukr, prášek do pečiva, vanilin, sůl a rychle promíchejte.
  3. Přidáme zakysanou smetanu a velmi rychle zaděláme těsto, aby se máslo nestihlo příliš rozpustit. Mělo by vám vzniknout hutné křehké těsto.
  4. Vytvořte obdélníkovou vrstvu, zabalte ji do potravinářské fólie. Dejte na 1 hodinu do lednice.
  5. Během této doby nakrájejte každý fík na 4 části.
  6. Těsto vyndejte a vyválejte do kruhu, ne příliš tenkého. Přeneste na plech.
  7. Ustoupíme 5 cm od okraje a těsto posypeme škrobem. Začněte od středu a uspořádejte fíky do spirály, pevně sbalené dohromady.
  8. Zbylé sypké těsto zabalte po okrajích přes fíky a posypte ho trochou cukru.
  9. Koláč pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 25 minut, dokud nebude zcela propečený. Vyjměte pánev z trouby, mírně vychladněte a poprašte moučkovým cukrem. Upečené podávejte teplé.

Instantní basturma salát s fíky

Basturma salát s fíky
Basturma salát s fíky

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  • 20 g medu
  • 60 ml matsuna
  • 100 g zeleného salátu
  • 80 g basturmy
  • 200 g čerstvých fíků
  • 80 g mladého kozího sýra
  • 30 ml extra panenského olivového oleje
  1. Med smícháme s matsunem a zašleháme. Připravenou směs použijte na ozdobu talíře.
  2. Na talíř položte salát a nakrájejte na něj basturmu.
  3. Fíky nakrájejte na 6 kousků a přidejte k obsahu každého talíře. Posypeme nastrouhaným kozím sýrem a zakápneme olivovým olejem.

Svíčková s bílými fíky

Svíčková s bílými fíky
Svíčková s bílými fíky

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  • 20 g česneku + 1 stroužek
  • 80 g sušených rajčat
  • 8 g čerstvého tymiánu + 24 větve
  • 6 g čerstvého rozmarýnu
  • 120 ml extra panenského olivového oleje
  • 60 g másla
  • 600 g hovězí svíčkové
  • 4 bílé fíky
  • 80 g měkkého kozího sýra
  • 20 g čerstvého koriandru
  • 20 g čerstvé petrželky
  • 20 g čerstvého kopru
  • 20 g reaganu (fialová bazalka)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na masový vývar:

  • 1 kg kostí…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika