Site icon Wellness Way Česká republika

Tajemství konzumace a přípravy fíků: Příběh odhalený skrze vějíře fíků

Jak se fíky jedí a jak se připravují: vyprávějí vějíře fíků

Jak jíst fíky? – otázka, která zpočátku vyvolává zmatek, ale jen do té doby, než se o fících dozvíte více. O sladkém ovoci jsme si povídali se Sergejem Navasartovem, šéfkuchařem moskevské restaurace „Muflon“, který o tom hodně ví. Ukázalo se, že fíky je opravdu potřeba jíst, upravovat a skladovat speciálním způsobem. Sergey se s námi podělil o 3 recepty, které jsme my, milovníci pojídání fíků, doplnili o naše znalosti a recepty. Výsledkem je fascinující příběh o tomto úžasném ovoci.

O čem si povíme v článku:Co jsou fíky, které jíme a nepřemýšlíme o tom Co jíme společně s fíkovým ovocem a ani o tom nevíme Jak gurmáni používají fíky k jídlu Osobní zkušenost, jak šéfkuchař Sergej Navasartov doporučuje jíst fíkyTart s fíky podle maminčin receptInstantní basturma salát s fíkySvíčková s bílými fíkyKdo by měl a neměl jíst fíkyKrátká historie fíkůJak redakce doporučuje jíst fíky, 11 našich oblíbených receptůSouvlaki s fíky Salát z mozzarelly, fíků a fazolíZapečený hermelín se smaženými fíky s fíkyJednoduchý koláč s fíkyGalette s karamelizovanými fíky cibulí a kozím sýrem Rozvinutý závin s čokoládou a fíky Rakouský fíkový kompot Fíkový džem s citronem

Stručná historie Obr

Fíky, které dnes jíme, pocházejí jako pěstovaná rostlina v Jižní Arábii (dnešní Jemen, Omán a části Saúdské Arábie). Zmínky o něm se nacházejí na sumerských tabulkách z roku 2500 před naším letopočtem. E. Kromě toho vědci objevili pozůstatky fíkovníků na neolitických nalezištích z doby 5000 let před naším letopočtem. E. Tak byli Romulus a Remus, zakladatelé velkého Říma, kojeni vlčicí pod fíkovníkem. Ve starověké Indii byl fík stromem poznání, v jehož stínu byla Buddhovi zjevena pravda. Ve starověkém Řecku bylo sladké ovoce symbolem plodnosti.

Řekové a Římané převáželi fíky přes Středozemní moře. V 16. století jej františkánští misionáři přivezli do jižní Kalifornie (podrobněji si o tom povíme níže). A obchodníci vozili plody z Judeje do Evropy. V dnešní době se fíky jedí po celém světě.

Co jsou fíky, které jíme a nepřemýšlíme o tom?

Léto skončilo, přišel podzim, což znamená, že je čas jíst fíky a zároveň z nich připravovat džem, džem, teplá masová jídla, saláty, občerstvení, lahodné koláče a koláče. Dříve byly v Rusku fíky známé pouze jako sušené ovoce. V dnešní době se čerstvé fíky prodávají v supermarketech a na trzích, najdeme je na jídelních lístcích restaurací a kaváren.

Fíkovník je subtropický opadavý Ficus Carica. Fíkovník (také známý jako fíkovník, fíkovník nebo fíkovník) je dlouhověký strom, někdy schopný nést ovoce až 200 let. Číňané se mýlili, když strom nazývali „ovoce bez květu“. Právě květenství, která připomínají hrušku s otvorem na temeni hlavy, jíme. Hlavní nutriční hodnotou fíků je jejich šťavnatá a sladká skořápka. Nezralé plody obsahují žíravou mléčnou šťávu, a proto jsou nepoživatelné.

Co jíme s fíky a ani o tom nevíme

Jste připraveni dozvědět se o tajné části fíků, které jíme? Ukázalo se, že každý fík, který jíme, má uvnitř alespoň jednu mrtvou vosu! Vysvětlujeme, odkud se tam vosy berou.

Existují samčí fíky (které jsou nejedlé) a samičí fíky (které jíme). Vzhledem k tomu, že fík je v podstatě květ obrácený vzhůru nohama, samičí květy potřebují samčí květy, aby vytvořily semena a „reprodukovaly“ své květinové potomky. Zde se objevují speciální fíkové vosy k opylení, které vytvořily úžasnou symbiózu s fíky. Fíky jsou přirozeným inkubátorem vos! Ve skutečnosti se vosy rodí a umírají ve fících. Příroda zahrála takový trik, že fíkovník bez tohoto nejednoznačného procesu, který pokračuje po mnoho staletí, nemůže přežít. V jedlých fících se vosy nakonec promění v bílkoviny.

Pro vnímavé lidi: v poslední době začali farmáři používat samosprašné druhy fíků.

Jak gurmáni používají fíky k jídlu?

Mnoho labužníků věří, že fíky jsou tak neobvyklé a působivé, že je nenapadá nic lepšího než čerstvé ovoce pro servírování občerstvení a zdobení elegantního pečiva. Znalci popisují chuť fíků jako „medovou sladkost s jemným bobulovým nádechem“. A lepkavá dužina zralých fíků, kterou mnozí rádi jí, je plná sirupové šťávy.

Čerstvé fíky často nevyžadují žádnou manipulaci nebo povyk. Na rozdíl od Adama a Evy, kteří v biblickém Edenu zakryli svou nahotu fíkovými listy, je nejlepší nechat fík k jídlu „nahý“.

Ideálním kandidátem na tento přirozený přístup jsou tmavé (černé) fíky. Existuje legenda, že v roce 1759 ji začali aktivně pěstovat španělští kněží cestující podél západního pobřeží dnešních Spojených států na hranici s Mexikem. Založili řadu katolických misií, v každé zasadili fíkovníky.

Sametová jedlá slupka fíků tmavě fialové barvy má nejčastěji tvar bujné dešťové kapky. Dužnina je tmavě růžová s hnědým nádechem. Intenzivní džemová chuť fíků je vyvážena jemnou ovocnou kyselinkou. Souhlaste, jak nemůžete jíst takové fíky?! Mimochodem, na radu hospodyněk z jihu Ruska lze černé fíky, například krymskou černou odrůdu, rozemlít s cukrem, jako je černý rybíz, a uložit do lednice.

Existují také světle zelené (bílé) fíky. Má silnější slupku a dužnina je nažloutlá nebo červená. Bílé fíky s nažloutlou dužinou jsou považovány za lahodnější, protože mají medovou chuť. Právě tyto fíky se suší jako první.

Nyní si promluvme o tom, co můžete vařit s fíky.

Fíky pečené s masem, dušené na víně, smíchané se zeleninovými saláty nebo pečené na dezerty dodají každému pokrmu medové aroma a výraznou texturu. Fíky se skvěle kombinují s uzenou šunkou, připravují chutney a džemy, návykové zmrzliny a neobvyklé polevy na pizzu. Naší oblíbenou a nejjednodušší odpovědí na otázku, jak fíky jíst, je rozpůlit ovoce, doprostřed každé půlky položit kousek fety nebo měkkého kozího sýra a vychutnat si.


Naším odborníkem na fíky je šéfkuchař Sergey Navasartov

Osobní zkušenost: jak šéfkuchař Sergej Navasartov doporučuje jíst fíky

V restauraci připravujeme dezert s fíky – jsou to sušené fíky s pusinkou z vaječných bílků a kamats matsun (dekantovaný matsun). Pokrm podáváme s konfitovaným broskví a malinovým pyré. A taky dělám fíkový tart podle maminčina receptu. Viz recept níže.

Přečtěte si více na : Proč se ananasu říkalo ananas?

Fíkový koláč podle receptu maminky


Fíkový koláč podle receptu maminky

Na přípravu 1 koláče pro 6Potřebných 8 porcí:

  1. Ledové máslo nakrájejte nožem na malé kostičky. Rozdrťte na drobenku s moukou. To lze rychle provést v kuchyňském robotu.
  2. Přidejte cukr, prášek do pečiva, vanilin, sůl a rychle promíchejte.
  3. Přidáme zakysanou smetanu a velmi rychle zaděláme těsto, aby se máslo nestihlo příliš rozpustit. Mělo by vám vzniknout hutné křehké těsto.
  4. Vytvořte obdélníkovou vrstvu, zabalte ji do potravinářské fólie. Dejte na 1 hodinu do lednice.
  5. Během této doby nakrájejte každý fík na 4 části.
  6. Těsto vyndejte a vyválejte do kruhu, ne příliš tenkého. Přeneste na plech.
  7. Ustoupíme 5 cm od okraje a těsto posypeme škrobem. Začněte od středu a uspořádejte fíky do spirály, pevně sbalené dohromady.
  8. Zbylé sypké těsto zabalte po okrajích přes fíky a posypte ho trochou cukru.
  9. Koláč pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 25 minut, dokud nebude zcela propečený. Vyjměte pánev z trouby, mírně vychladněte a poprašte moučkovým cukrem. Upečené podávejte teplé.

Instantní basturma salát s fíky


Basturma salát s fíky

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  1. Med smícháme s matsunem a zašleháme. Připravenou směs použijte na ozdobu talíře.
  2. Na talíř položte salát a nakrájejte na něj basturmu.
  3. Fíky nakrájejte na 6 kousků a přidejte k obsahu každého talíře. Posypeme nastrouhaným kozím sýrem a zakápneme olivovým olejem.

Svíčková s bílými fíky


Svíčková s bílými fíky

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

Na masový vývar:

Exit mobile version