Site icon Wellness Way Česká republika

Tajemství kuchyně: Jak správně a dlouho vařit lišky, aby byly dokonale měkké

Jak a jak dlouho vařit lišky do měkka

V tmavém tmavém lese, na tmavé, tmavé mýtině, pod tmavými, tmavými listy rostly roztomilé světle červené houby zvané lišky. Lidé je hledali, pečlivě sbírali, odnášeli domů a připravovali chutné pokrmy. Od úst k ústům, od dědečka k vnukovi, od matky k dceři se předávala pravidla, která je třeba dodržovat, aby se nepletli s jinými zástupci houbařského světa a aby se vařit ne jakkoli, ale lahodně. Pak nastala industrializace a urbanizace – co takhle jít do lesa na klidný lov… Mnoho receptů z minulosti upadlo v zapomnění, ale my si určitě pamatujeme, jak tyto žluté houby vařit, a řekneme vám to v tomto článku.

O čem si povíme v článku:Lišky a místa, kde žijíCo můžete dělat s liškamiKolik minut vařit lišky, dokud nejsou hotovéJak vařit lišky na polévku Slavnostní polévka z lišekPotřebuji uvařit lišky před smažením Smažené lišky s bramborem a sázeným vejcem Lišky zmrazit pro budoucí použití

Lišky a místa, kde žijí

Lišky, nebo jak se jim někdy říká „kohoutky“, patří po mnoho desetiletí k nejoblíbenějším houbám používaným při vaření. A to z dobrého důvodu: díky své pozitivní barvě vypadají při podávání chutně a působivě, ale hlavně mají nezapomenutelnou, nesrovnatelnou jemnou chuť a vůni. Zároveň obsahují velké množství bílkovin, vitamínů (B, C, D), esenciálních aminokyselin a pro člověka důležitých mikroprvků (železo, zinek, hořčík atd.). Za zmínku stojí i jejich nízký obsah kalorií – jen asi 20 kcal na 100 g Tělo je dobře vstřebává a nemají prakticky žádné kontraindikace, a proto jsou velmi ceněné a jsou považovány za atraktivní produkt pro zdravou a chutnou stravu. Stejně jako ostatní houby by se však neměly podávat malým dětem a pro těhotné ženy a seniory je lepší je používat opatrně.

První sklizeň můžete podle odborníků sklidit začátkem června, po vydatných deštích a bouřkách, ale nejpůsobivější koše nasbíráte od srpna do října včetně. Šťastní jsou obyvatelé oblastí s mírným klimatem a jehličnatými a smíšenými lesy – právě na takových místech se nejčastěji vyskytují „kohouti“. Skvělá zpráva je však i pro ostatní: tyto houby dobře snášejí přepravu, a proto se v sezóně dají sehnat v prodeji téměř všude.

Navzdory tomu, že je zatím vědci nedokázali úplně vypěstovat, můžete to zkusit na své zahradě. Řekněme hned, že úkol není snadný. Faktem je, že tito zástupci houbového světa patří do mykorhizní rodiny, což znamená, že nemohou existovat odděleně od stromů, z jejichž kořenů dostávají vlhkost. Nefungují zde žádné pařezy, piliny ani speciální substráty.

Co můžete dělat s liškami?


Špagety s liškami (Shutterstock/FOTODOM)

Lišky jsou vhodné pro přípravu nejrůznějších pokrmů – chovají se stejně dobře při smažení, vaření i pečení. V nakládané nebo solené podobě je také většina z nás zná z první ruky. A to nejlepší: Dodržováním pokynů pro mrazení si je můžete užívat téměř po celý rok!

Po sběru „kohouta“ jej musíte očistit od přichycených listů a větviček a poté jej rychle opláchnout ve studené vodě, abyste se zbavili zeminy a písku – k tomu můžete použít měkkou houbu nebo hadřík. Poté houby osušíme na papírových utěrkách. Ty mimochodem nepotřebují dlouhodobé namáčení – chuť se tím nijak nezlepší, ale jemné aroma lesa se nenávratně ztratí. Čerstvý produkt lze skladovat v chladničce po dobu 2–3 dnů. V takovém případě byste ji měli umýt až těsně před vařením.

A pokud jste nasbírali působivou úrodu „kohohtů“, zkuste z nich trochu usušit. Když jsou suché, dobře se skladují v kuchyňské skříni a nezabírají drahocenné místo v mrazáku (kterého je tak často nedostatek!). Suché houby jsou vynikající náplní do koláčů a kundubů, polévek, ale i dipů a pomazánek.

Kolik minut vařit lišky, dokud nebudou hotové?

Chcete-li vařit lišky, ve většině případů je musíte nejprve uvařit ve vroucí osolené vodě. V budoucnu lze tento vývar použít jako vývar – buď okamžitě, nebo zmrazit pro budoucí použití. Čím více vody na porci hub, tím méně hutný a vydatný bude vývar (později lze pro koncentrovanější chuť převařit) a naopak. Kromě toho při vaření existují základní pravidla:

1. Houby uvaříme v osolené vodě: na 1 litr vody je potřeba 1/2 polévkové lžíce. l. sůl.

2. Houby vkládejte pouze do vroucí vody.

3. Doba vaření se počítá od okamžiku, kdy se voda znovu uvaří, a přímo závisí na tom, co přesně se s nimi stane dál:

• pro následné zmrazení stačí houby povařit 5 minut, poté scedit v cedníku, osušit a umístit do nádob s těsným víkem nebo do speciálních sáčků na zip;

• pro nakládání vařte houby ve vroucí vodě s přidáním malého množství octa po dobu 15 minut;

• před smažením se houby vůbec nevaří nebo se uchovávají ve vroucí vodě doslova 3-5 minut – jinak může být konečný produkt „gumový“.

Jak vařit lišky do polévky


Čerstvé lišky do polévky se doporučuje nejprve osmažit na pánvi (Shutterstock/FOTODOM)

Polévku lze připravit z čerstvých, sušených nebo mražených lišek za použití vývaru (masového nebo zeleninového), smetany nebo vody jako základu.

Čerstvé houby se obvykle lehce opečou na pánvi s trochou oleje. Zde je důležité, aby pustily šťávu, kterou je potřeba mírně odpařit. Pozor, v této fázi byste je neměli solit! Dále je třeba obsah pánve poslat do vroucího vývaru, přidat zeleninu a cereálie, je-li to žádoucí, a vařit, dokud nebude zcela vařené. Velmi chutné se ukáže, když do této polévky přidáte máslo nebo trochu husté smetany, stejně jako jemně nasekanou petržel nebo kopr, suchý česnek a bílý pepř.

Pokud máte suché lišky nebo směs suchých hub (což je ještě lepší), pak je nejprve zalijte studenou vodou a nechte mírně nasáknout. Poté důkladně opláchněte, abyste odstranili veškerý písek, a nakrájejte na středně velké kousky. Vymačkejte a smažte na rostlinném oleji spolu s cibulí, mrkví a další zeleninou. Do vroucího vývaru přidejte osolený vývar, zalijte houbovou tekutinou a polévku vařte do měkka, pro chuť přidejte čerstvé nebo sušené bylinky.

Pokud máte mražené houby, musíte je nejprve úplně rozmrazit. Jinak ztratí svůj tvar a změní se v nechutnou hmotu. Tyto houby by měly být přidány do polévky asi 10 minut před tím, než jsou hotové, protože jsou již uvařené před zmrazením.

Slavnostní polévka z lišek

Lišková polévka připravená podle našeho receptu může být bezpečně nazývána královskou! Zvláštní sofistikovanost mu dodává smetana, koňak, žampiony smažené se slaninou a samozřejmě servírování – hrnce s poklicí z jedlého těsta.


Slavnostní polévka z lišek ()

Vaření: 1 hodina 45 minut

6 porcí

K přípravě potřebujete:

• kuřecí, houbový nebo zeleninový vývar – 1 l

• lišky – 400 g

• listové těsto bez droždí – 300 g

• smetana 33% tuku – 300 ml

• bílé víno – 200 ml

• cibule – 2 ks.

• řapíkatý celer – 2 ks.

• vejce – 1 ks.

• koňak nebo brandy – 60 ml

• plátek slaniny – 1 ks.

• česnek – 2 stroužky

• mletý bílý pepř

• sůl

1. Lišky očistěte od lesních odpadků, rychle je omyjte pod tekoucí vodou a nasekejte nahrubo. Cibuli a celer nakrájíme na malé kostičky, česnek protlačíme lisem. Slaninu nakrájíme na nudličky.

2. Přidejte 1 polévkovou lžíci do pánve. l. olivový olej a dobře zahřejte. Přidejte slaninu, vařte 1 minutu, poté přidejte cibuli, celer a česnek a vařte do změknutí, asi 5 minut. Přidejte houby a vařte za častého míchání, dokud se tekutina neodpaří, 15 až 20 minut.

3. Do pánve nalijte koňak, zamíchejte a špachtlí seškrábněte ze dna zhnědlou šťávu. Zalijte vínem, přiveďte k varu, 2 minuty povařte. Přidejte vývar a vařte 20 minut.

4. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte polévku na hladkou kaši. Přidejte smetanu, sůl a bílý pepř. Nalijte polévku do 6 zapékacích hrnců.

5. Troubu předehřejte na 175°C. Listové těsto předem rozmrazte na horní polici chladničky (nikdy v blízkosti radiátoru!). Těsto rozválíme a vykrájíme 6 koleček. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Zakryjte hrnce těstem a pevně uzavřete.

6. Víčka potřeme rozšlehaným vejcem. Hrnce pečte 15–20 minut, dokud těsto dobře nezhnědne.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pokud tuto polévku připravujete pro děti, nahraďte alkohol silným zeleninovým vývarem.

MIMOCHODEM

Jak vypočítat velikost čepic? Změřte průměr hrnce a přidejte 2-3 cm.

Musím lišky před smažením uvařit?

Smažení je možná nejoblíbenější způsob vaření lišek. K tomu jsou nakrájeny na ne příliš malé kousky (můžete je roztrhat rukama) a vařeny na pánvi se zeleninou nebo máslem dozlatova. Můžete přidat i cibuli, česnek, majoránku, snítku tymiánu nebo jalovce – chuť pokrmu tak bude bohatší a komplexnější.

Zda vařit houby před smažením nebo ne, je otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Mnoho lidí si myslí, že to není nutné, zatímco jiní jsou si naopak jisti, že předvařené a poté smažené houby jsou křehčí. Je logické předpokládat, že budete muset vyzkoušet obě metody a sami se rozhodnout, která se vám líbí více. V každém případě to budou úspěšné experimenty a neuděláte chybu – smažené „kohouty“ jsou neuvěřitelně chutné! Podávejte je samotné nebo jako přílohu k hovězímu steaku, vepřovému řízku nebo grilované drůbeži. Hodí se také k zeleným fazolkám, baby karotce a bramborám v jakékoli podobě.

Smažené lišky s bramborem a sázeným vejcem

Houby s bramborem jsou klasikou, kterou miluje každý, nebo skoro každý. Zveme vás, abyste si klasiku „přečetli“ v novém pojetí a přidali pošírované vejce, které nejen udělá servírování skutečně restaurační, ale dodá smaženým liškám výraznější a jemnější chuť.


Smažené lišky s bramborem a sázeným vejcem (zajišťuje tisková služba podniku)

Vaření: 1 hodina

4 porce

K přípravě potřebujete:

• středně velké nové brambory – 1 kg

• kuřecí játra – 400 g

• vejce – 4 ks.

• lišky – 150 g

• cibule – 1 ks.

• mouka – 2 polévkové lžíce. l.

• koriandr – 2-3 snítky

• rostlinný olej na smažení

• sůl

• čerstvě mletý černý pepř

• zelená cibule – volitelné

1. Brambory nakrájejte na tenké plátky a smažte v zahřátém rostlinném oleji, dokud nebudou vařené.

2. Lišky očistěte od lesních nečistot, rychle je opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Houby nakrájejte na malé kousky (můžete je natrhat rukama). Cibuli nakrájíme na tenké kroužky. Játra obalíme v mouce.

3. Na další pánvi rozehřejte rostlinný olej a smažte cibuli, dokud…

Exit mobile version