Tajemství kuchyně: Objevte, jak správně a za jak dlouho vařit hřiby

Jak a kolik vařit houby hřib

Houbařská sezóna je v plném proudu, což znamená, že je čas vyrazit na „lesní lov“. Podrobně vám řekneme, jak připravit houby hřib na vaření, polévku, smažení a zmrazení.

O čem si povíme v článku:Hřib: jaký druh houby Kalorický obsah hřibu a složení Jak připravit hřib na vaření Jak a jak dlouho vařit hřib, dokud není hotový Jak dlouho vařit hřib před smažením Jak a kolik vařit hřib na polévku Jak dlouho vařit hřib před zmrazením

Hřib: jaká houba

Hřib, navzdory svému jménu, nejraději roste nejen pod břízami, ale také v blízkosti jiných stromů ve smíšených lesích. Jedná se o středně velkou houbu, vysokou až 20 centimetrů, s tmavými šupinami na stopce. Barva čepice se vyskytuje ve všech odstínech od šedé po hnědou. Vzhledově je někdy zaměňován s hřibovitým hřibem.

Sezóna hřibů trvá od začátku léta až do konce října nebo prvního mrazu. Existuje asi 40 odrůd hřibů a všechny jsou jedlé.

Obsah kalorií v hřibu a složení

Hřiby obsahují velké množství bílkovin, přičemž obsah kalorií je pouze 20 kcal na 100 gramů (Shutterstock/FOTODOM)

Množství vitamínů a minerálů se může mírně lišit v závislosti na podmínkách růstu hub. Hřiby jsou nízkokalorické, bohaté na bílkoviny, vitamíny skupiny B důležité pro metabolismus, nervovou soustavu a energii, vitamíny PP a C. Tyto houby obsahují draslík, hořčík a fosfor, nezbytné pro srdce, svaly, kosti a energetický metabolismus. Hřiby obsahují také užitečné mikroelementy: železo, mangan, měď atd.

100 gramů hřibů obsahuje:

Kalorie: 20 kcal

Bílkoviny: 2,1 g

Tuk: 0,9 g

Sacharidy: 1,2 g

Jak připravit hřiby na vaření

Před vařením hřibů houby roztřiďte, červivé vyhoďte a zbytky zeminy a nečistot odstraňte hadrem nebo kartáčem. Odřízněte konce a seškrábněte kůži ze stonku. Poté houby opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Není nutné namáčet, ale aby hřiby při tepelné úpravě nezčernaly, držte je 15-20 minut ve vodě s kyselinou citronovou. Houby rozdělte na malé a velké, druhé vařte o 5–10 minut déle. Později vám řekneme, jak dlouho vařit hřiby.

Jak a jak dlouho vařit hřiby do měkka

Vaření pomáhá eliminovat škodlivé látky a bakterie z hub a činí je měkkými. Jak dlouho tyto houby vařit, závisí na jejich velikosti a na tom, jaké jídlo budete vařit. Pokud jsou houby malé, možná je nebudete muset před vařením krájet. Velké houby nakrájejte na kousky, ale ne příliš jemně, protože se asi na polovinu rozvaří.

1. Vložte houby do hrnce se studenou vodou.

2. Vodu přiveďte k varu, slijte a naplňte pánev čerstvou pitnou vodou. Přidejte sůl: rychlostí 1 polévková lžíce na litr vody.

3. Poznamenejte si čas a nechte hříbky vařit do měkka na mírném ohni asi 40–45 minut, přičemž pravidelně odstraňujte pěnu. Protože jsou houby samy o sobě velmi aromatické, stačí přidat jako koření sůl, černý pepř a bobkový list.

4. Když hřiby klesnou ke dnu, bude to další signál, že jsou připraveny.

Jak dlouho vařit hřiby před smažením

Hřiby smažte na rozpálené pánvi 10-15 minut, aby se odpařila přebytečná voda
Hřiby se smaží na rozpálené pánvi 10-15 minut, aby se odpařila přebytečná voda (Shutterstock/FOTODOM)

Před smažením se hřiby vaří asi 20 minut na mírném ohni. Někteří lidé preferují smažit houby syrové, ale bezpečnější je dát do pánve již uvařené hřiby, protože mohou hromadit škodlivé látky. Uvařené houby vložíme do rozpálené pánve vymazané olejem a opékáme 10–15 minut, aby se odpařila přebytečná voda. 5 minut před připraveností přidejte cibuli a možná smetanu nebo zakysanou smetanu a získejte chutné jídlo, které se hodí ke smaženým bramborám.

Jak a kolik vařit hřib na polévku

Nabízí se otázka: proč hřiby nejprve vařit, protože budou hotové ve vývaru, který díky syrovým houbám bude aromatičtější. Jak si pamatujeme, hřiby mohou hromadit toxiny, které pak končí v polévce. Proto je lepší naše hřiby předvařit 30 minut po uvaření. Když jsou houby rozvařené, slijeme vodu a necháme usadit. Hřiby přidejte do polévky spolu s další zeleninou, když jsou brambory napůl uvařené. Případně můžete do polévky přidat osmažené žampiony, ale úplně nakonec, aby se jejich chuť nevyvařila. Poznámka: malé hřiby vypadají v polévce efektně.

Jak dlouho vařit hřiby před zmrazením

Mnoho lidí je zvyklých zmrazovat houby syrové, ale pokud to uděláte vařené, zaberou v mrazáku méně místa a po rozmrazení budete mít hotový produkt.

Jak dlouho musíte hřiby vařit před zmrazením, závisí na tom, zda je necháte celé nebo nakrájíte. Velké houby vařte do měkka 40–50 minut a nakrájené houby půl hodiny. Poté vodu slijte a hřiby nechte v cedníku, aby z nich vytekla zbývající voda. Chcete-li proces urychlit, po vychladnutí houby jemně vymačkejte rukama nebo je osušte ručníkem. Houby vložte do nádob nebo sáčků a zmrazte je. Když vám teď bude v zimě najednou smutno, budete mít připravenou surovinu na jakýkoli pokrm – polévku, houbový kaviár, koláče nebo rizoto.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #houby #hřiby #jak vařitSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika