K receptu
Skvělým způsobem, jak zachovat letní chutě a zajistit si lahodnou omáčku, je připravit si na zimu pečený kečup z rajčat podle našeho receptu. Tento kečup se ukáže jako naprosto přírodní a na rozdíl od kečupu z obchodu si zde můžete chuť omáčky upravit podle sebe – její slanost, sladkost i kyselost. Pražení rajčat pomůže odstranit přebytečnou vlhkost a koncentrovat chuť rajčat, zatímco lehké zhnědnutí dodá omáčce karamelové tóny a bohatou chuť umami.
Složitost: snadno Kalorie: 50,31 kcal/porce porce: 18 Vaření: 3 hodiny Použitý: 2,09 g/0,48 g/9,68Omáčka, dresinkINGREDIENCE NA 18 PORCÍRajčata 3 kgKarafiát 5 ks.Nové koření hrášek 5 ks.Semena celeru 0,33 lžičkySuchá hořčice 0,5 lžičkyMletá červená feferonka 0,33 lžičkySůl 0,75 lžičkyCukr 50 gJablečný ocet 75 mlČesnek ochutnatSušený česnek ochutnatMletý černý pepř ochutnatSuché bylinky ochutnat Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Sterilizujte sklenice nebo lahve a víčka.
Kečup z pečených rajčat
Krok 2
Zapněte troubu na předehřátí na 150 °C.
Krok 3
Rajčata dobře omyjeme, podélně rozpůlíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
Kečup z pečených rajčat
Krok 4
Rajčata pečte 2 hodiny Zvýšením teploty se rajčata uvaří rychleji, ale na okrajích zhnědnou. Proto volba teploty závisí na požadovaném konečném výsledku. Kečup z pečených rajčat bude podobný barbecue omáčce.
Krok 5
Poupata hřebíčku, nové koření a semínka celeru zavažte do plátěného sáčku kuchyňskou nití.
Kečup z pečených rajčat
Krok 6
Hotová rajčata po částech vyjmeme na síto a lžičkou rozetřeme pánev, kde se bude kečup vařit (vhodnější je to udělat vařečkou). Semena a slupky vyhoďte.
Kečup z pečených rajčat
Krok 7
Do rajčatového protlaku vložte sáček koření, přidejte hořčici, feferonku a jablečný ocet. Kečup vařte, dokud nezůstane žádná tekutina a kečup nezhoustne.
Kečup z pečených rajčat
Krok 8
Stáhněte pánev na kečup z ohně. Vyjměte sáček s kořením a kečup rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Přidejte cukr, sůl, promíchejte. Sůl a cukr upravte podle chuti. Dejte kečup na oheň a přiveďte k varu, vařte 1-2 minuty. Odstraňte z ohně a nalijte do sterilizovaných sklenic nebo lahví. Před nasazením víček na sklenice otřete okraje vlhkým ručníkem.
Kečup z pečených rajčat
Krok 9
Pokud kečup nebudete skladovat v lednici, sterilizujte sklenice kečupu po dobu 15 minut ve vroucí vodě.
Kečup z pečených rajčat
MIMOCHODEM
Na 100 g: bílkoviny 1,74 g (2,18 % denní hodnoty) • tuky 0,43 g (0,48 %) • sacharidy 10,83 g (6,45 %) • kcal 48,90 (2,72 %) • sodík 108,63 mg (7,49 %) • cukry celkem 8,23 g (16,46 %) • EFA 0,06 g (0,30 %) • vláknina 2,36 g (7,87 %)
UŽITEČNÉ RADY
Položte lžičku připravené omáčky na studený talířek nebo talíř, aby se rychleji vychladila. Zkontrolujte poměr soli, cukru a octa na vychlazené omáčce, protože pálivá omáčka je receptory vnímána jinak.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Na koření můžete použít gázu složenou ve více vrstvách nebo speciální síta podobná sítkům na čaj, ale větší. Tímto způsobem nebudete muset z omáčky vylovit husté skořápky semen.