Zimní kouzlo: Pikantní lilky s rajčaty

K receptu

K přípravě lilků a rajčat na zimu je třeba „malá modrá“ nejprve důkladně podusit v hustém rajčatovém protlaku. Mohu použít zakoupené v obchodě? Teoreticky ano, ale chutnější bude, když se budete držet našeho receptu, to znamená vzít čerstvá rajčata, oloupat je a nasekat v mixéru. Neměli byste zanedbávat česnek a feferonku, jinak to dopadne úplně „špatně“. Předkrm z lilku s rajčaty je dobrý pro své výrazné kořenité tóny, které se harmonicky spojí s neutrální chutí vařených brambor, rýže nebo těstovin.

Složitost: snadno Kalorie: 140,32 kcal/porce porce: 10 Vaření: 1 hodina 15 minut Přidat. čas: 24 hodin Použitý: 3,18 g/6,86 g/16,63PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 10 PORCÍrajčata – 1,5 kg lilek – 1 kg feferonky – 1/2 ks hlavy česneku – 1 ks sůl – 1 polévková lžíce. l.cukr – 2-3 polévkové lžíce. l rostlinný olej – 70 ml stolní ocet (9%) – 30 ml Tabulka hmotností a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si sklenice a víčka na lilky. Umyjte je jedlou sodou nebo odmašťovadlem a poté je sterilizujte jakýmkoliv vhodným způsobem. Nechte zaschnout.

Krok 2

Rajčata omyjeme, zbavíme základů stopek. Ovoce nahoře příčně nakrájíme. Vložte na 1 minutu do vroucí vody a poté přendejte na talíř děrovanou lžící.

Krok 3

Rajčata oloupeme. Vložte dužinu do mísy mixéru. Rajčata pyré, dokud nezískáte hladké pyré. Nalijte do hrnce.

Krok 4

Hrnec s rajčaty postavte na střední teplotu a za občasného míchání přiveďte k varu. Snižte teplo na minimum. Vařte za míchání asi 15 minut.

Krok 5

Lilek omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Odřízněte konce na obou stranách ovoce. Dužinu nakrájejte na kolečka o tloušťce 5 mm. Lilky byste neměli loupat.

Krok 6

Papriku omyjte, zbavte semínek a nakrájejte. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do rajčatového protlaku přidejte sůl, cukr, rostlinný olej, nakrájený lilek a feferonku. Rozruch.

Krok 7

Pánev přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 20 minut. Poté lilky promíchejte a vařte dalších 20 minut. Přidejte česnek a ocet. Vařte dalších 5 minut.

Krok 8

Vložte horké lilky spolu s rajčatovou omáčkou do suchých, sterilizovaných sklenic, poté srolujte víčka. Otočte se na dvojitě složený ručník.

Krok 9

Sklenice s lilkem zabalte do silné přikrývky a nechte je tak, dokud úplně nevychladnou. Poté jej uložte na chladné, suché a tmavé místo.

UŽITEČNÉ RADY

Před podáváním dejte lilek a rajčata do salátové mísy nebo misky a ozdobte nasekanými bylinkami. Výborná je petržel, kopr nebo koriandr.

MIMOCHODEM

Které lilky byste si měli vybrat pro tento předkrm? Mladý, malý, silný. Ty neobsahují hrubá vlákna ani velká semena. Jejich dužina je křehká, ale pružná, při tepelné úpravě si dobře drží svůj tvar.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika