K receptu
Okurky nakládané na zimu v rybízové šťávě jsou výbornou svačinkou pro všechny příležitosti. V tomto receptu používáme šťávu z černého rybízu, takže okurky jsou pikantní, sladkokyselé a velmi chutné. K výrobě šťávy z černého rybízu je nejjednodušší použít odšťavňovač se speciálním nástavcem na bobule. Pokud nemáte, dejte asi 500 g bobulí do hrnce, přidejte 100 ml vody a zahřejte na asi 50 stupňů. Poté bobule rozdrťte mačkadlem a promačkejte několik vrstev gázy.
Složitost: snadno Kalorie: 50,40 kcal/porce porce: 10 Vaření: 10 min Přidat. čas: 20 min Použitý: 1,84 g/0,26 g/9,94KonzervováníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 10 PORCÍ2 kg okurek 2 stroužky česneku 1 deštník kopru 2 lístky máty 5 kuliček černého pepře 2 poupata hřebíčkuNa marinádu:1 litr vody 250 ml šťávy z černého rybízu 50 g soli 20 g cukru Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Na okurky nakládané v rybízové šťávě si připravte sterilizované sklenice (získáte 3 sklenice o objemu 1 litr nebo 1 sklenici o objemu 3 litry). Okurky dobře opláchněte, konce z obou stran ořízněte. Česnek oloupeme.
Okurky nakládané v rybízové šťávě na zimu ()
Krok 2
Na dno sklenice položte kuličky pepře, hřebíček, česnek, koprový deštník a lístky máty. Poté vložte okurky do sklenice a snažte se naplnit sklenici co nejtěsněji.
Okurky nakládané v rybízové šťávě na zimu ()
Krok 3
Na marinádu smíchejte v hrnci vodu, rybízovou šťávu, sůl a cukr a přiveďte k varu. Vařte 2 minuty, dokud se sůl a cukr úplně nerozpustí. Okurky přelijte horkou marinádou.
Okurky nakládané v rybízové šťávě na zimu ()
Krok 4
Nádobu zakryjte víkem a vložte do pánve naplněné horkou vodou. Voda by se měla dostat až po „ramena“ nádoby. Pánev postavte na oheň a okurky sterilujte na mírném plameni 10 minut.
Okurky nakládané v rybízové šťávě na zimu ()
Krok 5
Opatrně vyjměte sklenici okurek z pánve a okamžitě srolujte víko. Sklenici otočte dnem vzhůru a nechte úplně vychladnout.
Okurky nakládané v rybízové šťávě na zimu ()
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Při sterilizaci v kastrůlku se sklenice pouze přikryjí víčkem, ale v žádném případě se netěsní. Jinak sklenice jednoduše praskne kvůli tlaku páry uvnitř.
MIMOCHODEM
Pokud si sami vyrábíte šťávu z černého rybízu (do které pak budete nakládat okurky), vybírejte pouze celé a zralé bobule. Šťáva z pohmožděných, zkažených bobulí, i přes var, může zničit celou přípravu.