K receptu
Jemná chuť, která si podmaní každého gurmána – to jsou rajčata a jablka na zimu. Přidání plátků jablek do plechovky rajčat jim dodává svěží, ovocnou a lehce sladkou chuť. Milovníci gurmánských jídel takové konzervy určitě ocení. A přitom připravit taková báječná rajčata není o nic těžší než obyčejná nakládaná.
Složitost: snadno Kalorie: 78,62 kcal/porce porce: 10 Vaření: 15 min Přidat. čas: 5 min Použitý: 1,85 g/0,35 g/17,20KonzervováníMořeníPrázdnýSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 10 PORCÍ1,5 kg rajčat 2 střední jablka 1 růžička sladké petrželkyNa marinádu:1,5 litru vody 1 polévková lžíce. l. sůl 5 lžic. l. cukr 1 lžička 70% octová esence Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si na zimu třílitrovou sterilizovanou sklenici na rajčata a jablka. Jablka nakrájíme na plátky a odstraníme jádřince. Papriku oloupeme ze semínek a nakrájíme na proužky.
Krok 2
Naplňte sklenici rajčaty a plátky jablek. Po stranách položte proužky pepře a petrželky. Naplňte nádobu až po okraj vroucí vodou, přikryjte víčkem a nechte 5 minut stát.
Krok 3
Vodu ze sklenice slijeme do hrnce, přidáme cukr, sůl a octovou esenci a provaříme. Marinádu nalijte do sklenice a přikryjte víkem. Sklenici otočte dnem vzhůru, zabalte a nechte úplně vychladnout.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Pokud chcete, aby jablka v přípravě byla velmi křehká, pak je můžete oloupat nejen od jádra, ale i od slupky. Vybírejte pouze kvalitní jablka, bez důlků a poškození.
MIMOCHODEM
Na zimu je lepší vzít pozdní odrůdy pro jablka pro rajčata s jablky. Při marinování si lépe zachovají chuť. Jejich dužina je navíc hustší, což znamená, že se při moření nerozmočí.