Zimní zásoba: Pikantní lečo s paprikou, rajčaty a česnekem

K receptu

Každá hospodyňka připravuje lečo z paprik a rajčat s česnekem na zimu po svém a potěší přátele a příbuzné rodinným receptem. Náš recept na lečo se od běžného liší v tom, že nakrájené papriky nejprve orestujeme na pánvi, dokud nezíská chutnou barvu a teprve potom je vložíme do pikantní rajčatové omáčky. Vůně pepře, sezónní zeleniny a mladého česneku jsou vůně léta. A právě pro ně na zimu srolujeme zavařovací sklenice. Tato úprava je jak samostatným předkrmem, vynikající přílohou k masu, tak harmonickou přílohou k bramborám, rýži nebo těstovinám. Pro lecho vezměte nejjednodušší sladkou papriku, podlouhlého tvaru a světle zelené barvy. A rajčata musí být zralá a šťavnatá.

Složitost: průměrný Kalorie: 1023,51 kcal/porce porce: 1 Vaření: 1 hodina Použitý: 31,95 g/37,08 g/142,95MixérKonzervováníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCIZelená paprika 1 kgRajčata 1,5 kgČesnek 5 hřebíčkůKoriandr 30 gRostlinný olej ochutnatSůl ochutnatMletý černý pepř ochutnatCukr podle chuti ochutnat Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si sklenice na zavařování. Umyjte je jedlou sodou a poté je sterilizujte způsobem, který vám vyhovuje. Buď v hrnci se širokým dnem, nebo v troubě či mikrovlnce. Vařte víčka.

Krok 2

Z rajčat vyřízněte stonky. Rajčata nakrájíme na libovolné kousky, dáme do kastrolu a ponorným mixérem rozmixujeme na pyré. Rajčata můžete namlít na mlýnku na maso, pokud je vám to známější.

Krok 3

Umístěte kastrol nebo kastrol s rajčatovým protlakem na vysokou teplotu. Když se směs vaří, snižte teplotu a za občasného míchání vařte 20–30 minut do zhoustnutí.

Krok 4

Mezitím si připravte papriky. Opláchněte je, osušte papírovými utěrkami, odstraňte stopky, semena a blány. Každou papriku nakrájejte podélně na čtvrtiny.

Krok 5

Zahřejte pánev s malým množstvím rostlinného oleje. Plátky papriky položte v jednotlivých vrstvách v dávkách, aby se rovnoměrně opekly. Smažte je na středním plameni 2-3 minuty z každé strany. Na závěr dosolte.

Krok 6

Česnek oloupeme a stroužky prolisujeme lisem. Můžete je také jemně nasekat nožem nebo nastrouhat. Koriandr opláchněte v misce s vodou, osušte ubrousky a nasekejte. Nebuď moc malý.

Krok 7

Zahuštěný rajčatový protlak podle chuti osolíme, opepříme, přidáme trochu cukru. Promíchejte a nezapomeňte ochutnat pro vyváženou chuť. Pro pikantnost můžete přidat červenou feferonku. Do pyré přidejte česnek a koriandr a vařte další 1-2 minuty.

Krok 8

Do vzniklé rajčatové omáčky vložíme kousky osmažené papriky, zamícháme a vše přivedeme k varu. Horké lečo ihned vložte do sterilních sklenic.

Krok 9

Sklenice zakryjte víčky. Otočte je dnem vzhůru, přikryjte dekou a nechte pomalu a úplně vychladnout. Sklenice s lečo dejte na zimu na chladné místo.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Papriku na lečo s rajčaty a česnekem nakrájíme na poměrně velké plátky. Aby se při vkládání do sklenice nevytvářely dutiny, lehce poklepejte na dno stolu a položte ručník. Tím se papriky zhutní a odstraní se případné vzduchové bubliny. Aby se paprika dobře skladovala, můžete do každé sklenice přidat lžíci stolního octa.

MIMOCHODEM

Pro chuť můžete do leča z paprik a rajčat s česnekem na zimu přidat hrášek z nového koření a pár poupat hřebíčku. Místo koriandru, pokud ho nemáte rádi, můžete přidat čerstvou petržel, celer nebo libeček, stejně jako suché bylinky – oregano, bazalku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika