Čtyři osvědčené způsoby a recepty pro dlouhodobé uchování cukety v zimních měsících

Jak uchovat cuketu déle na zimu, 4 spolehlivé metody a recepty

Je možné uchovat cuketu čerstvou na zimu doma a jaké jsou spolehlivé metody? Mnohé ženy v domácnosti, inspirované knihami Galiny Poskrebysheva, dlouho a úspěšně vymýšlely různé dušené pokrmy, nakládané saláty, marmelády a dokonce i džem. My vám ale prozradíme a naučíme vás cuketu mrazit, fermentovat a dokonce i sušit!

Uchování cukety na zimu vlastně není nic složitého. Existují čtyři hlavní způsoby: zmrazení, zavařování v marinádách, fermentace a dehydratace nebo sušení. Níže jsou uvedeny nejspolehlivější způsoby, jak uchovat sklizeň cuket, abyste si ji mohli užívat celou zimu!

Ano, malé upřesnění. Cuketa a cuketa jsou stejná zelenina. Staré známky o barvě slupky a velikosti semen na moderních odrůdách nefungují – naši šlechtitelé vyšlechtili mnoho žlutých, pruhovaných a tmavě zelených odrůd. Rozdělení sklizně na cuketu a cuketu je tedy marketingové, ale všechnu tuto zeleninu můžeme klidně nazývat cuketou.

  • Jak skladovat cuketu doma
  • Jak uchovat cuketu déle na zimu: 4 spolehlivé metody
    • 1 Cuketu uložte do lednice
    • 2 Cuketu uložte do mrazáku
    • 3 Fermentované cukety
    • 4 Sušené cukety
  • Jak uchovat cuketu na kojeneckou výživu

Jak skladovat cuketu doma

Termíny zrání cuket mohou být rané, střední nebo pozdní. Rané odrůdy se neskladují tak dlouho jako zimní odrůdy – pouze do dvou týdnů. Vyhlídky můžete určit podle tloušťky slupky: pokud hřebík snadno pronikne do dužiny cukety a z otvoru rychle vytéká viskózní šťáva, cuketa není určena k zimnímu skladování. Pokud je naopak slupka velmi hustá, může taková cuketa ležet v pokojových podmínkách až 4 měsíce.

Existují odrůdy cukety určené pro zimní skladování: Aeronaut, Hruškovitý, Žlutoplodý, Aral, Festival, Zlatý pohár, Arlica, Genovese, Meloun a další.

Pro skladování doma je cuketa položena v jedné vrstvě a snaží se zabránit tomu, aby se ovoce dotýkalo.

Skladování cuket a dýní v suterénu

Základními požadavky na dobrou trvanlivost plodiny jsou větraná, chladná místnost. Optimální teplota je 4-10°C nad nulou. Vlhkost je udržována na 80 %. Cuketa je dobře skladována ve tmě, mnoho letních obyvatel k tomuto účelu používá sklep. Pro uskladnění cukety doma můžete cuketu vložit do prostorné krabice a umístit ji blízko balkonových dveří, nebo každé ovoce zabalit do novin a umístit v jedné vrstvě pod postel. Optimální doba skladování cukety je 4-5 měsíců. Při delším skladování ale cuketa ztrácí chuť, ztvrdne nebo naopak velmi změkne a sníží se její nutriční hodnota. Na jaře je lepší jíst mražené, sušené nebo konzervované cukety.

Jak uchovat cuketu déle na zimu: 4 spolehlivé metody

1 Cuketu uložte do lednice

Pokud plánujete cuketu v brzké době použít, skladujte ji v lednici. Pro uchování cukety v lednici uchovávejte ovoce celé, suché a nemyté. Uložte je do plastového nebo papírového sáčku s jedním koncem otevřeným, aby byla umožněna cirkulace vzduchu, a umístěte je do zásuvky na ovoce a zeleninu chladničky. Cuketa tam vydrží 1 až 2 týdny, i když pravděpodobně uvidíte, jak se kůže časem začne vrásčit.

Nejchutnější squashový kaviár na zimu >>>

mražená cuketa

2 Cuketu uložte do mrazáku

Souhlas, uprostřed zimy by bylo hezké vytáhnout z mrazáku nastrouhanou cuketu a upéct si teplý bylinkový chléb nebo pizzu. Mražená nakrájená cuketa je ideální pro pozdější použití do polévek, dušených pokrmů, chleba nebo muffinů. V mrazáku je lze skladovat asi 3 měsíce.

Jak správně zmrazit cuketu?

Pokud dáte cuketu do mrazáku jen tak, riskujete, že dostanete něco s velmi nepříjemnou konzistencí. Zde jsou dva způsoby, jak snadno a spolehlivě zamrazit cuketu pro celoroční použití.

1. Nakrájená cuketa (vyžaduje blanšírování)

  • Vyberte mladé cukety (méně než 20 cm dlouhé).
  • Omyjte cuketu.
  • Ovoce nakrájíme na plátky.
  • Blanšírujte ve vroucí vodě 2-3 minuty.
  • Rychle zchlaďte tak, že plátky cukety vložíte do ledové vody a necháte 3 minuty odležet; v případě potřeby sceďte a osušte.
  • Umístěte do mrazicí nádoby, ponechte trochu prostoru.

K blanšírování v páře použijte kastrol s pevným víkem a cedník, ve kterém by cuketa měla být alespoň 5 cm nad dnem pánve. Nalijte do hrnce několik centimetrů vody a přiveďte vodu k varu. Vložte cuketu do cedníku, dbejte na to, aby cuketa nebyla ponořená ve vodě a byla v jedné vrstvě, aby se pára rychle dostala do všech částí. Zakryjte pánev poklicí a udržujte ji na vysoké teplotě. Začněte počítat dobu vaření v páře, jakmile otevřete víko.

Jak vařit pizzu s cuketou >>>

Mražená strouhaná cuketa

2. Nastrouhaná cuketa (bez blanšírování)

Na následné pečení se nejlépe hodí nastrouhaná cuketa. Mnoho lidí si oblíbilo pečení cuketového chleba – je to skvělá volba pro rychlou pochoutku na poslední chvíli.

Čerstvou nastrouhanou cuketu můžete umístit do mrazícího sáčku nebo nádob. Po rozmrazení si cuketa zachová většinu svého objemu a rozmrazovací tekutinu můžete použít ve svých receptech. Nastrouhanou cuketu můžeme po blanšírování zmrazit. Postup:

  • Vybírejte mladé cukety, které jsou kratší než 20 cm.
  • Omyjeme a nastrouháme.
  • Nastrouhanou cuketu blanšírujte v malých množstvích 1-2 minuty.
  • Vodu slijte a nastrouhanou cuketu zchlaďte.
  • Vložte objemy nakrájené cukety odměřené podle receptu do mrazicích nádob nebo mrazicích sáčků. Nechte 2 cm volného místa.

Vytlačte co nejvíce vzduchu nebo odstraňte vzduch z mrazicích sáčků pomocí brčka. Menší porce můžete také zmrazit v tácku na led. Jakmile jsou kostky pevné, vyjměte je z podnosu a vložte je do mrazícího sáčku.

Vaření cukety, jednoduchá jídla za 20 minut, která se snědí ještě rychleji >>>

Cuketové špagety
Cuketové špagety

Kuchaři doporučují před zmrazením cukety a před konzumací vypustit část tekutiny.

3 Fermentované cukety

V posledních letech se stalo módou kvasit vše, co vám přijde pod ruku. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak uchovat jídlo, protože je dobré pro vaše střeva.

Fermentovanou cuketu lze skladovat v lednici poměrně dlouho, až šest měsíců nebo i déle. A přestože se nejedná o úplně čerstvou zeleninu, nevyžaduje tepelnou úpravu.

Fermentovaná cuketa s angreštem

Výroba fermentované cukety je super snadná! Jednoduše vložte cuketu do sklenice, naplňte ji lákem (jako u okurek), zakryjte sklenici ručníkem svázaným gumičkou a nechte několik týdnů na chladném a tmavém místě. Pokud máte hodně okurek, můžete je zkombinovat s cuketou.

Recept na kvašenou cuketu

Budete potřebovat dvě litrové sklenice, koření, čištěnou vodu a vysoce kvalitní mořskou sůl. Česnek, zázvor, kurkuma a pár kousků cibule dodají fermentované dýni pikantnější chuť.

Prvních pár dní bude solanka čistá. Asi 3 dny po zahájení fermentace se solný roztok zakalí. To znamená, že bakterie mléčného kvašení dělají svou práci. Jakmile se solanka po 3-5 dnech zakalí, zkuste kousek. Mělo by chutnat kysele. Pokud cuketa není kyselá, nechte ji ještě den nebo dva a zkuste to znovu. Jakmile si je oblíbíte, dejte je do lednice. Jsou připraveni k jídlu!

Produkty

  • 4 šálky cukety, nakrájené na tenké plátky
  • ¼ středně velké červené cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 4 šálky filtrované vody
  • 2 lžíce jemné mořské soli
  • ½ lžičky mleté ​​kurkumy
  • 2litrové sklenice

Jak vařit

Cuketu nakrájíme na tenké kroužky a dáme do sklenice. Přidejte červenou cibuli, česnek a zázvor. Připravte solný roztok slané vody smícháním ½ šálku teplé vody se solí a míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Jakmile se sůl rozpustí, přidejte zbývající vodu do slané vody. Přidejte kurkumu a dobře promíchejte.

Nalijte lák do sklenice s cuketou. Mělo by stačit ponořit cuketu do nálevu. Pokud ne, udělejte více solanky a přidejte ji do sklenice. Sklenici volně zakryjte a skladujte na chladném a suchém místě mimo přímé sluneční světlo po dobu 3 až 7 dnů.

Jakmile se lák zakalí, ochutnejte tykev, abyste se ujistili, že je hotová. Mělo by být kyselé a vonět jako nakládané okurky. Uchovávejte v chladničce po dobu až jednoho měsíce.

Chleba se sušenou cuketou

4 Sušené cukety

Dehydratace je skvělý způsob, jak uchovat sklizeň, zejména pro skladování cukety. Ale je tu jeden háček: náklady na elektřinu. Nyní, pokud máte ve svém venkovském domě sporák, pak tato metoda nemá cenu. Sušenou zeleninu můžete ušetřit obrovské množství a využít ji po celý rok.

Jak sušit cuketu na zimu? Nakrájejte na kolečka o tloušťce 1,5 cm a sušte při teplotě 65–70 °C až do úplného uvaření (měla by být zcela suchá a snadno se lámat). Vhodná je trouba, speciální sušička zeleniny a vzduchová fritéza.

Jak uchovat cuketu pro dětskou výživu

Pokud jste si naprosto jisti původem cuket, jsou čerstvé a skutečně vypěstované bez chemie, nejlepší pro dítě je dát je čerstvé do salátu nebo zvolit recept s co nejkratší tepelnou úpravou (omelety, palačinky) – v závislosti na věku dítěte.

Salát z mladé cukety s česnekem a zelenou cibulkou

Vzhledem k tomu, že cuketa neobsahuje žádnou kyselinu, bude jakákoliv příprava vyžadovat buď konzervant (sůl, cukr) nebo kyselinu (ocet, rajčata) a dlouhodobé zpracování. Pro kojeneckou výživu je možné zamrazit malé porce připraveného zeleninového pyré s použitím dušené cukety a přísad schválených pro kojence: bylinky, koření, sůl.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cuketa #uskladnění potravin #cuketa na zimu #sklizeň #cuketaSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika