Site icon Wellness Way Česká republika

Čtyři osvědčené způsoby a recepty pro dlouhodobé uchování cukety v zimních měsících

Jak uchovat cuketu déle na zimu, 4 spolehlivé metody a recepty

Je možné uchovat cuketu čerstvou na zimu doma a jaké jsou spolehlivé metody? Mnohé ženy v domácnosti, inspirované knihami Galiny Poskrebysheva, dlouho a úspěšně vymýšlely různé dušené pokrmy, nakládané saláty, marmelády a dokonce i džem. My vám ale prozradíme a naučíme vás cuketu mrazit, fermentovat a dokonce i sušit!

Uchování cukety na zimu vlastně není nic složitého. Existují čtyři hlavní způsoby: zmrazení, zavařování v marinádách, fermentace a dehydratace nebo sušení. Níže jsou uvedeny nejspolehlivější způsoby, jak uchovat sklizeň cuket, abyste si ji mohli užívat celou zimu!

Ano, malé upřesnění. Cuketa a cuketa jsou stejná zelenina. Staré známky o barvě slupky a velikosti semen na moderních odrůdách nefungují – naši šlechtitelé vyšlechtili mnoho žlutých, pruhovaných a tmavě zelených odrůd. Rozdělení sklizně na cuketu a cuketu je tedy marketingové, ale všechnu tuto zeleninu můžeme klidně nazývat cuketou.

Jak skladovat cuketu doma

Termíny zrání cuket mohou být rané, střední nebo pozdní. Rané odrůdy se neskladují tak dlouho jako zimní odrůdy – pouze do dvou týdnů. Vyhlídky můžete určit podle tloušťky slupky: pokud hřebík snadno pronikne do dužiny cukety a z otvoru rychle vytéká viskózní šťáva, cuketa není určena k zimnímu skladování. Pokud je naopak slupka velmi hustá, může taková cuketa ležet v pokojových podmínkách až 4 měsíce.

Existují odrůdy cukety určené pro zimní skladování: Aeronaut, Hruškovitý, Žlutoplodý, Aral, Festival, Zlatý pohár, Arlica, Genovese, Meloun a další.

Pro skladování doma je cuketa položena v jedné vrstvě a snaží se zabránit tomu, aby se ovoce dotýkalo.

Skladování cuket a dýní v suterénu

Základními požadavky na dobrou trvanlivost plodiny jsou větraná, chladná místnost. Optimální teplota je 4-10°C nad nulou. Vlhkost je udržována na 80 %. Cuketa je dobře skladována ve tmě, mnoho letních obyvatel k tomuto účelu používá sklep. Pro uskladnění cukety doma můžete cuketu vložit do prostorné krabice a umístit ji blízko balkonových dveří, nebo každé ovoce zabalit do novin a umístit v jedné vrstvě pod postel. Optimální doba skladování cukety je 4-5 měsíců. Při delším skladování ale cuketa ztrácí chuť, ztvrdne nebo naopak velmi změkne a sníží se její nutriční hodnota. Na jaře je lepší jíst mražené, sušené nebo konzervované cukety.

Jak uchovat cuketu déle na zimu: 4 spolehlivé metody

1 Cuketu uložte do lednice

Pokud plánujete cuketu v brzké době použít, skladujte ji v lednici. Pro uchování cukety v lednici uchovávejte ovoce celé, suché a nemyté. Uložte je do plastového nebo papírového sáčku s jedním koncem otevřeným, aby byla umožněna cirkulace vzduchu, a umístěte je do zásuvky na ovoce a zeleninu chladničky. Cuketa tam vydrží 1 až 2 týdny, i když pravděpodobně uvidíte, jak se kůže časem začne vrásčit.

Nejchutnější squashový kaviár na zimu >>>

2 Cuketu uložte do mrazáku

Souhlas, uprostřed zimy by bylo hezké vytáhnout z mrazáku nastrouhanou cuketu a upéct si teplý bylinkový chléb nebo pizzu. Mražená nakrájená cuketa je ideální pro pozdější použití do polévek, dušených pokrmů, chleba nebo muffinů. V mrazáku je lze skladovat asi 3 měsíce.

Jak správně zmrazit cuketu?

Pokud dáte cuketu do mrazáku jen tak, riskujete, že dostanete něco s velmi nepříjemnou konzistencí. Zde jsou dva způsoby, jak snadno a spolehlivě zamrazit cuketu pro celoroční použití.

1. Nakrájená cuketa (vyžaduje blanšírování)

K blanšírování v páře použijte kastrol s pevným víkem a cedník, ve kterém by cuketa měla být alespoň 5 cm nad dnem pánve. Nalijte do hrnce několik centimetrů vody a přiveďte vodu k varu. Vložte cuketu do cedníku, dbejte na to, aby cuketa nebyla ponořená ve vodě a byla v jedné vrstvě, aby se pára rychle dostala do všech částí. Zakryjte pánev poklicí a udržujte ji na vysoké teplotě. Začněte počítat dobu vaření v páře, jakmile otevřete víko.

Jak vařit pizzu s cuketou >>>

Mražená strouhaná cuketa

2. Nastrouhaná cuketa (bez blanšírování)

Na následné pečení se nejlépe hodí nastrouhaná cuketa. Mnoho lidí si oblíbilo pečení cuketového chleba – je to skvělá volba pro rychlou pochoutku na poslední chvíli.

Čerstvou nastrouhanou cuketu můžete umístit do mrazícího sáčku nebo nádob. Po rozmrazení si cuketa zachová většinu svého objemu a rozmrazovací tekutinu můžete použít ve svých receptech. Nastrouhanou cuketu můžeme po blanšírování zmrazit. Postup:

Vytlačte co nejvíce vzduchu nebo odstraňte vzduch z mrazicích sáčků pomocí brčka. Menší porce můžete také zmrazit v tácku na led. Jakmile jsou kostky pevné, vyjměte je z podnosu a vložte je do mrazícího sáčku.

Vaření cukety, jednoduchá jídla za 20 minut, která se snědí ještě rychleji >>>


Cuketové špagety

Kuchaři doporučují před zmrazením cukety a před konzumací vypustit část tekutiny.

3 Fermentované cukety

V posledních letech se stalo módou kvasit vše, co vám přijde pod ruku. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak uchovat jídlo, protože je dobré pro vaše střeva.

Fermentovanou cuketu lze skladovat v lednici poměrně dlouho, až šest měsíců nebo i déle. A přestože se nejedná o úplně čerstvou zeleninu, nevyžaduje tepelnou úpravu.

Fermentovaná cuketa s angreštem

Výroba fermentované cukety je super snadná! Jednoduše vložte cuketu do sklenice, naplňte ji lákem (jako u okurek), zakryjte sklenici ručníkem svázaným gumičkou a nechte několik týdnů na chladném a tmavém místě. Pokud máte hodně okurek, můžete je zkombinovat s cuketou.

Recept na kvašenou cuketu

Budete potřebovat dvě litrové sklenice, koření, čištěnou vodu a vysoce kvalitní mořskou sůl. Česnek, zázvor, kurkuma a pár kousků cibule dodají fermentované dýni pikantnější chuť.

Prvních pár dní bude solanka čistá. Asi 3 dny po zahájení fermentace se solný roztok zakalí. To znamená, že bakterie mléčného kvašení dělají svou práci. Jakmile se solanka po 3-5 dnech zakalí, zkuste kousek. Mělo by chutnat kysele. Pokud cuketa není kyselá, nechte ji ještě den nebo dva a zkuste to znovu. Jakmile si je oblíbíte, dejte je do lednice. Jsou připraveni k jídlu!

Produkty

Jak vařit

Cuketu nakrájíme na tenké kroužky a dáme do sklenice. Přidejte červenou cibuli, česnek a zázvor. Připravte solný roztok slané vody smícháním ½ šálku teplé vody se solí a míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Jakmile se sůl rozpustí, přidejte zbývající vodu do slané vody. Přidejte kurkumu a dobře promíchejte.

Nalijte lák do sklenice s cuketou. Mělo by stačit ponořit cuketu do nálevu. Pokud ne, udělejte více solanky a přidejte ji do sklenice. Sklenici volně zakryjte a skladujte na chladném a suchém místě mimo přímé sluneční světlo po dobu 3 až 7 dnů.

Jakmile se lák zakalí, ochutnejte tykev, abyste se ujistili, že je hotová. Mělo by být kyselé a vonět jako nakládané okurky. Uchovávejte v chladničce po dobu až jednoho měsíce.

Chleba se sušenou cuketou

4 Sušené cukety

Dehydratace je skvělý způsob, jak uchovat sklizeň, zejména pro skladování cukety. Ale je tu jeden háček: náklady na elektřinu. Nyní, pokud máte ve svém venkovském domě sporák, pak tato metoda nemá cenu. Sušenou zeleninu můžete ušetřit obrovské množství a využít ji po celý rok.

Jak sušit cuketu na zimu? Nakrájejte na kolečka o tloušťce 1,5 cm a sušte při teplotě 65–70 °C až do úplného uvaření (měla by být zcela suchá a snadno se lámat). Vhodná je trouba, speciální sušička zeleniny a vzduchová fritéza.

Jak uchovat cuketu pro dětskou výživu

Pokud jste si naprosto jisti původem cuket, jsou čerstvé a skutečně vypěstované bez chemie, nejlepší pro dítě je dát je čerstvé do salátu nebo zvolit recept s co nejkratší tepelnou úpravou (omelety, palačinky) – v závislosti na věku dítěte.

Salát z mladé cukety s česnekem a zelenou cibulkou

Vzhledem k tomu, že cuketa neobsahuje žádnou kyselinu, bude jakákoliv příprava vyžadovat buď konzervant (sůl, cukr) nebo kyselinu (ocet, rajčata) a dlouhodobé zpracování. Pro kojeneckou výživu je možné zamrazit malé porce připraveného zeleninového pyré s použitím dušené cukety a přísad schválených pro kojence: bylinky, koření, sůl.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cuketa #uskladnění potravin #cuketa na zimu #sklizeň #cuketaSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Exit mobile version