K receptu
Připravovali jste někdy melounový kompot na zimu? Pokud ne, poznamenejte si náš recept a v případě potřeby jej vyzkoušejte v akci. Jsme si jisti, že i ten nejpochmurnější podzimní nebo zimní den bude jasnější a veselejší, pokud do něj proniknou chutě a vůně dalekého léta. Přesně takový efekt dokáže poskytnout náš doma připravený melounový kompot. Stejně jako všechny ostatní kompoty se vyrábí velmi snadno a doslova během několika minut. Poté stačí nalít do sklenic a uzavřít. Nikdo vás však neobtěžuje vypít část kompotu ihned po přípravě, po malém vychladnutí nápoje.
Složitost: snadno Kalorie: 109,33 kcal/porce porce: 6 Vaření: 15 min Použitý: 1,07 g/0,18 g/26,53KonzervováníPrázdnýPitíVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 6 PORCÍVodní meloun 1 kgKrystalový cukr 100 gCitrón 1 kus Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si sklenice na melounový kompot. Omyjte je odmašťovačem a sterilizujte v troubě nebo mikrovlnné troubě. Víčka důkladně omyjte, přidejte vodu a vařte 10 minut. Nechte obě sklenice a víčka oschnout.
Melounový kompot ()
Krok 2
Dužinu melounu nakrájejte na malé plátky a zároveň z nich odstraňte semínka. Citron důkladně omyjte tvrdou stranou houbičky. Nakrájejte na čtvrtiny.
Melounový kompot ()
Krok 3
Přesuňte kousky melounu do velkého hrnce. Přidejte cukr a citron. Zalijte 500 ml vody. Umístěte na střední teplotu a přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
Melounový kompot ()
Krok 4
Kousky melounu vložte do sterilizovaných sklenic. Vyhoďte citron. Naplňte sirupem a ihned srolujte víčka (nebo pevně zašroubujte šrouby). Otočte se na dvojitě složený ručník.
Melounový kompot ()
Krok 5
Sklenice s kompotem přikryjte silnou přikrývkou nebo přikrývkou. Nechte, dokud obrobek zcela nevychladne. Kompot skladujte na suchém, chladném a tmavém místě.
Melounový kompot ()
MIMOCHODEM
Ani po tepelné úpravě neztrácí meloun mnoho ze svých prospěšných vlastností. Má například silný diuretický účinek a také dokonale čistí střeva, zlepšuje proces trávení.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Navzdory tomu, že meloun je dosti sladký, cukr do kompotu nedoporučujeme vůbec přidávat: v případě hotových výrobků tento výrobek působí nejen jako dochucovadlo, ale také jako přírodní konzervant.