Site icon Wellness Way Česká republika

Exotický rassolnik s ječmenem a okurkou – pochoutka přímo z Ruska

K receptu

Rassolnik s ječmenem a kyselou okurkou je jednou z mnoha odrůd slavné kyselé polévky. Na Rusi se připravoval zhruba od 15. století – s masem a droby, kuřecím masem a rybami (druhá možnost byla zvláště důležitá v postních dnech). Je pravda, že v té době a až do 20. století se kyselá okurka nazývala „kalya“ a pod tímto názvem najdete recept na tuto polévku v předrevolučních kuchařkách. Charakteristickým znakem pokrmu bylo použití velkého množství bylinek, které se dobře snoubily s jeho kyselou chutí, dosaženou pomocí láku. V bohatých domech se do rassolniků přidávala citronová šťáva, kapary a dokonce i kaviár a polévka se podávala s listovým těstem. Tato nakládaná omáčka – s ječmenem a kyselou okurkou – by se asi významným lidem počátku 20. století zdála dost chudá, ale naši verzi považujeme za velmi zdařilou a hlavně – moderní, splňující požadavky doby.

Složitost: průměrný Kalorie: 750,87 kcal/porce porce: 2 Vaření: 1 hodina Použitý: 20,10 g/28,47 g/108,94VařeníPraženíVečeřePolévkaVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCEkroupy – 150 ks pohankové cibule – 1 ks středně velká mrkev – 2 ks kořenová petržel – 1 ks celer – 100 g nakládané okurky – 200 g másla – 50 g středně velkých brambor – 4 ks masový vývar – 1,5 cibule – 2 snítky zakysaná smetana k podávání – podle chuti sůl, mletý černý pepř – podle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte ječmen na nakládání s kyselou okurkou. Důkladně ji propláchněte, naplňte studenou vodou a nechte 3 hodiny, poté vodu slijte a vložte kroupy do hrnce. Zalijeme 600 ml vody, zapálíme a po varu vaříme 40 minut.

Krok 2

Připravte zeleninu na nálev. Cibuli, mrkev, kořenovou petržel a kořen celeru oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Nakládané okurky nakrájíme na tenké plátky.

Krok 3

Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli, mrkev, petržel a celer. Smažte, míchejte, 5 minut. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky.

Krok 4

Do pánve, ve které budete vařit nálev, nalijte vývar. Dejte na oheň a přiveďte k varu. Přidejte osmaženou zeleninu, brambory a vařte 10 minut.

Krok 5

Poté přidejte kroupy a kyselé okurky. Podle chuti přidejte trochu soli a pepře. Vařte 10 minut na mírném ohni. Pánev s nálevem uzavřeme a necháme na vypnutém horkém sporáku.

Krok 6

Kopr omyjte a dobře osušte a rozložte na papírovou utěrku. Poté nasekejte nadrobno. Do porcovaných talířů nalijte rassolnik s perličkovým ječmenem a nakládanými okurkami, do každého přidejte zakysanou smetanu a kopr.

UŽITEČNÉ RADY

Estragon může být zajímavým doplňkem k nakládané omáčce s ječmenem a kyselou okurkou: 10 minut předtím, než bude pokrm hotový, vložte do pánve několik snítek (jemně nasekaných).

MIMOCHODEM

Ječmen, který je součástí kyselé polévky, je pro tělo velmi prospěšný: díky bohatému vitamínovému a minerálnímu složení příznivě působí na trávení, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, posiluje imunitní systém.

Exit mobile version