Inspirace pro kuchyň: Kreativní recepty s brokolicí a květákem

Co vařit s brokolicí a květákem

Jedno zelí je dobré, ale dvě jsou lepší! Jak jsou užitečné a v čem se liší? Proč je dobré vařit brokolici a květák společně? Jak se doplňují a dělají je ještě lepšími? A samozřejmě, jak připravit lahodnou brokolici a květák podle vlastních chutí a přání vaší rodiny?

O čem si povíme v článku:Jak se liší květák od brokolice v chuti Co je zdravější, brokolice nebo květák Jak se dá brokolice a květák vařit? ze syrové brokolice a květáku Jak chutně upéct brokolici a květák Jak chutně smažit brokolici a květák? s brokolicí a květákem?

Jak se liší květák od brokolice v chuti?

Chuť a textura květáku i brokolice jsou zcela odlišné. A to i přesto, že obě jsou zahradní Brassicaoleracea (liší se pouze odrůdou), obě v určité fázi vývoje, kdy se vrcholové výhony větví a svinují, vzniká hlávka neboli „hlavička“ skládající se z květenství. Ale u květáku toto kroucení vytváří velmi hustou hlávku, ve které lze květenství často oddělit od sebe pouze nožem. Brokolice má volnější květenství. Díky tomu má květák pevnější strukturu a chutná blíže bramborám než zelí. A nadýchanost brokolice a bohatá zelená barva ji přibližují husté listové zeleni.

Mimochodem, květák má opravdu barvu, a to nejen krémově bílou, na kterou jsme zvyklí. Může být žlutá, fialová, růžová a dokonce i zelená! A brokolice není vůbec tak jednoduchá, jak se zdá. Dodává se také ve fialové a červené barvě.

Co je zdravější: brokolice nebo květák?

Brokolice a květák mají vysoký obsah vlákniny
Brokolice a květák mají vysoký obsah vlákniny (Shutterstock/FOTODOM)

Oba jsou dobří, v některých ohledech stejně – navíc každý svým vlastním způsobem. Brokolice je bohatá na mikroelementy a vitamíny, zejména A (tady je prostě královnou), C a K. Květák má ještě více vitamínu C, dále mnoho vitamínů B, niacin, vápník, hořčík a draslík. Obě kapusty obsahují hodně vlákniny, kterou naše tělo potřebuje pro dobré trávení. V důsledku hydrolýzy glukorafaninu, kterým jsou květák i brokolice jednoduše zabaleny, se získá sulforafan. Je považována za jednu z nejsilnějších antibakteriálních (a zřejmě protirakovinných) látek, kterou člověk může získat z rostlinného produktu. Chcete-li extrahovat sulforafan z brokolice a květáku, jednoduše je důkladně rozžvýkejte – nejlépe syrové. V roce 2010 byla vyvinuta odrůda Beneforte brokolice, která obsahuje o 170 % více glukorafaninu než běžná brokolice. Navíc se během výzkumu ukázalo, že pokud budete jíst tuto novou odrůdu brokolice jednou denně, pak po týdnu klesne hladina „špatného“ cholesterolu o 6 %! Ne produkt, ale čistá medicína!

Jak se k sobě hodí brokolice a květák?

Dokonale se k sobě hodí! Jak vzhledově, tak chuťově. A i když k nim nepřidáte vůbec nic, brokolice a květák tvoří dohromady výbornou přílohu k masu, drůbeži, rybám nebo tofu. A když k nim přidáte jen trochu, například máslo, pár pikantní zeleniny a sýr, získáte kompletní jídlo na oběd nebo lehkou večeři. Chcete to více zaplnit? Posypte ořechy nebo drcenými krekry! Kombinaci brokolice a květáku lze navíc použít k přípravě svátečního jídla – dětem moc chutná a dospělým se nebrání ji obdivovat a vychutnávat. Podívejte se, jak se dá krásně vařit.

Dokážete vařit brokolici a květák společně?

Brokolici a květák je lepší vařit odděleně od sebe.
Nejlepší je vařit brokolici a květák zvlášť (Shutterstock/FOTODOM)

Brokolice a květák mají ještě jeden důležitý rozdíl. Pokud květák trochu přepečete, tak se samozřejmě rozpadne, ale i tak zůstane velmi chutný a toto přepečení nijak neovlivní barvu. Ale převařená brokolice získá dost nevkusnou barvu, trochu bažinatou a chutná strašně. Veškerá zelená zelenina vděčí za svou barvu chlorofylu, složité molekule, která se nachází v některých rostlinných buňkách. Čím déle se brokolice vaří, tím více se mění molekuly chlorofylu a ztrácí se krásná zelená barva. Při vaření navíc květákový vývar nevoní příliš příjemně – při vaření se uvnitř uvolňují sloučeniny síry. Takže odpověď na otázku: „Můžete vařit brokolici a květák společně?“ – Ne. Vařte je na různých pánvích nebo v jedné, ale nejprve brokolici a poté květák.

Jak uvařit květák a brokolici pro zdraví?

Začněme tím, že obě zelí jsou nejprospěšnější při konzumaci syrové a níže si probereme, jaké lahodné věci se dají vyrobit ze syrové brokolice a květáku. Pokud si z nich přesto chcete dát něco pálivého, pak zde jsou nejvhodnější způsoby tepelné úpravy včetně toho, jak uvařit brokolici a květák.

1. Přikryté brokolice a květák v páře je skvělý způsob, jak zachovat téměř veškerou jejich nutriční hodnotu. Zpravidla platí, že čím méně vody spotřebujeme, tím více vitamínů a minerálů dostaneme na talíř. Pokud chcete nechat zeleninu křupavou, rozdělte ji na malé růžičky a vařte ne déle než 5–7 minut. Pokud potřebujete měkkou zeleninu, nechte květenství větší, květák vařte 20 minut a na brokolici bohatě stačí 15.

2. Druhým užitečným způsobem přípravy je blanšírování. To znamená, že si vezmete hluboký rendlík nebo široký rendlík, zalijete trochou vody (dost, aby vrstva nebyla větší než 3-4 cm), přivedete k varu, osolíte a vložíte zelí rozdělené na velká květenství. Vařte přikryté jen pár minut, ne více. Vyndejte děrovanou lžící a ihned ponořte do studené vody s ledem – to je nutné k zastavení zahřívání. Po minutě nebo dvou můžete přenést na talíř. Poté lze zelí vložit do horké omáčky nebo doslova smažit po dobu 30 sekund, například na oleji s česnekem.

3. Další metodou vaření, která zachovává chuť, křupavost a výhody, je rychlé smažení na vysoké teplotě. Nejpohodlnější je použít wok nebo jinou hlubokou pánev. Zelí by mělo být rozděleno na malé růžičky, stopka (pokud ji používáte) oloupaná a nakrájená na tenké plátky. Na přání lze brokolici a květák předblanšírovat, pak se doba vaření ve woku zkrátí téměř na polovinu. Rozpálíme pánev na maximální teplotu, na oleji orestujeme pikantní zeleninu nebo koření podle receptu, poté přidáme zelí a za stálého míchání vaříme. Při tomto způsobu tepelné úpravy by již omáčka měla být hotová – přidává se až na samém konci.

4. A nakonec nejjednodušší metodou je napařování v mikrovlnce s trochou vody. Je lepší použít horkou vodu, nastavit mikrovlnný výkon na 50 % a vařit ne déle než 3-4 minuty.

Co je chutné udělat se syrovou brokolicí a květákem?

K brokolicovým a květákovým salátům se hodí jednoduché dresinky na bázi olivového a ořechového oleje, ale i jogurtové a majonézové omáčky.
Do jednoduchých dresinků na bázi olivového a ořechového oleje se hodí brokolicové a květákové saláty, ale také jogurtové a majonézové omáčky (Shutterstock/FOTODOM)

V první řadě samozřejmě saláty. Na tenké plátky nakrájený květák vypadá skvěle v salátech, pokud odstraníte tuhou spodní část stonku a zůstane hezky křupavý vršek. Květák lze však nakrájet nadrobno a rozebrat na květenství. Nejlépe ale brokolice vypadá (a žvýká) v salátech v podobě malých květenství zcela bez stopky. Nať lze oloupat, nakrájet na tenké plátky přes zrno a také přidat do salátu.

V salátech se syrová brokolice a květák hodí k další křupavé zelenině: mrkev, ředkvičky, daikon, okurky, celer, římské listy. Aby ale salát nebyl jen křupání, můžete přidat měkkou zeleninu: avokádo, pečený celer, pečené nebo vařené brambory (hlavně květák miluje brambory). Skvělá jsou i měkká, studená masa, jako je zbavená pečená vepřová plec nebo grilované kuře. Saláty se syrovou brokolicí a květákem můžete dochutit jednoduchými dresinky na bázi olivového nebo ořechového oleje s citronovou šťávou, případně jogurtem (třeba tímto) či majonézou (těch je tady spousta). Podle tohoto receptu se připravuje lahodný salát z brokolice a květáku bohatý na vitamíny.

Ještě syrová brokolice a květák, nastrouhané nebo rozdrcené v kuchyňském robotu na drobenku, lze použít jako zálivku:

— na pizzu (představte si, jakou příjemnou svěží notu dodají té nejobyčejnější sýrové pizze);

– na těstoviny (těstoviny), zejména se smetanovou omáčkou, nebo úplně bez ničeho, nebo jen se sýrem;

– pro jakýkoli zeleninový pokrm, zejména pro zeleninu v husté omáčce;

– na pyré (místo sušenek nebo semínek nebo společně s nimi).

Mimochodem, zajímavý fakt. Tmavé skvrny neznamenají, že se váš květák pokazil! Každý se setkal s květákem s nápadnými tmavými skvrnami na povrchu hlavy. Pro zkušeného pěstitele to znamená, že tato hlávka zelí trpí nedostatkem bóru. Bór je přirozeně se vyskytující stopový prvek v půdě, který je nezbytný pro růst rostlin. Tyto skvrny ale nemají zásadní vliv na chuť ani nutriční hodnotu zelí, jen vypadají nevzhledně.

Jak udělat lahodnou brokolicovou a květákovou polévku

Pamatujete si na sloučeniny sirovodíku v květáku? Abyste se tomuto zápachu vyhnuli, za prvé vařte květák zvlášť a za druhé nevařte dlouho. Čím více je zelí uvařené, tím silnější je vůně. Jinak se brokolicové a květákové polévky vaří podle stejných zákonitostí jako jakékoli jiné zeleninové polévky. Zákonů je málo:

– umístěte zeleninu pouze do vroucí tekutiny;

– pokud je touto tekutinou zeleninový nebo houbový vývar nebo bramborový vývar, polévka okamžitě získá náskok oproti tomu, co je ve vodě;

– tekutina, ve které se brokolice a květák vaří, musí být od začátku osolená;

— pro plnohodnotnou chuť polévka potřebuje tuk — rostlinný nebo živočišný, nebo ještě lépe obojí najednou.

Do krémové polévky z brokolice a květáku jako partnerů na pánvi budete potřebovat minimum: na začátku lehce osmaženou cibulku na másle a na závěr smetanu nebo kokosové mléko. Nebo můžete přidat jinou zeleninu, jako zde. Abyste to využili na maximum, nevymýšlejte nic zvláštního: do hotové polévky, která je již v misce, přidejte něco chutného a smaženého: krevety, kousky lososa nebo halibuta, tofu, česnekové krutony, dýňová semínka, piniové oříšky.

Pokud polévka nevyžaduje mixér, nezapomeňte, že růžičky zelí by měly mít takovou velikost, aby se vešly do lžíce.

Jak chutně upéct brokolici s květákem

Brokolice a květák tvoří lahodné a zdravé kastrol
Brokolice a květák tvoří lahodné a zdravé kastrol (Shutterstock/FOTODOM)

Jíst…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika