Site icon Wellness Way Česká republika

Inspirujte se: Kulinářské dobrodružství s kořeny kopru, semeny a stonky

Co vařit s kořeny kopru, semeny a stonky

Také se vám líbí, jak vám kopr příjemně chladí špičku jazyka? A jak krásně se jeho nadrobno nakrájené lístky rozprostírají po povrchu barevné zeleninové polévky? Jak osvěží maso vařené na dřevěném uhlí? Kopr je všestranný, každodenní zelený, který lze použít při vaření různými způsoby. Řekneme vám, co dělat s kořeny, semeny, deštníky a stonky kopru.

O čem si povíme v článku:Proč se neobejdete bez kopruJak vařit koprové listyJak vařit koprové deštníky a semenaJak vařit stonky kopruJak vařit kořen kopruReceptyKopr se solí na zimuKoprové pesto se slunečnicovým olejemKoprová majonéza s křupavou zeleninou

Proč se neobejdete bez kopru

Bez ohledu na roční období se svazek kopru dá sehnat v každém obchodě. On a petržel jsou základní zeleninou ruské kuchyně. A nejen ruský. Kopr znali gurmáni již od starověku. Tato nenáročná a vlhkomilná rostlina snadno dobývá nová území, klíčí tam, kde nebyla vysazena (zahrádkáři budou souhlasit), a báječně doplní chuť ryb, masa, studených předkrmů a kyselých okurek. Kopr zkrátka nemohl neproniknout do světové kuchyně jednou provždy.

Každodenní vaření s koprem je dobrý způsob, jak obohatit svůj jídelníček o vitamíny a důležité živiny. Zelení jsou bohaté na kyselinu listovou, vitamín C, vápník a vlákninu (která podporuje trávicí systém). V určitém množství může kopr, přesněji koprová voda, pomoci při kolikách a nadýmání. Používá se také v parfumerii a kosmetologii. Zkrátka oblastí použití je spousta.

Pravda, kopr má i své odpůrce – vždyť jeho chuť je ostrá a dost specifická. O preferencích nelze polemizovat, ale věříme, že každý si najde pokrm, kde kopr odhalí svou výhradně příjemnou stránku. Mimochodem, tady je pár nápadů, jak můžete využít všechny jeho části.

Jak vařit listy kopru


Jemně nasekaný kopr se přidává do salátů, polévek, příloh a přesnídávek.

V receptech se často objevuje nadýchaná část kopru. Je jemné a šťavnaté, snadno se rozdrtí na zelený prach a hodí se harmonicky k zelenině, přílohám, masu a rybám.

Koprem se zdobí saláty a předkrmy (např. slaný sleď), přidává se do polévek při podávání (bez něj není boršč tak chutný!), sype se na vařené brambory (nezapomeňte na máslo), nakrájené se mixují do mletého masa na řízky (nakrájené brambory jsou obzvláště chutné kuřecí řízky).

Zde jsou méně standardní možnosti:

Kopr v našich zeměpisných šířkách dobře roste a dává vynikající sklizeň. Vysadit ho jen tolik na saláty je katastrofální nápad. Ještě to poroste. Takže je lepší nebojovat, ale připravit se na zimu. K tomu je třeba zelení umýt a vysušit a poté nakrájet. Pak je několik možností:

Jak vařit deštníky a semena kopru


Semena kopru se dobře skladují ve skleněných nádobách

Kolem začátku července kopr kvete a v srpnu produkuje semena (to je 90120 dní po výsevu). Deštníky se ve studené kuchyni jedí jen zřídka – jsou příliš tvrdé a kořeněné. Na moření jsou ale ideální. Dost na to dát 23 květenství ve sklenici s okurkami, rajčaty nebo jinou zeleninou, aby měl lák v chuti studené odstíny.

Chtěli jste si někdy zpestřit zimní přípravnou rutinu? Zkuste to nakládaný květák. Pro tento recept budete potřebovat 4 koprové deštníky a nějaké další koření – hořčice, česnek, bobkový list. Velkým plusem nakládaného zelí je, že dobře drží tvar a zachovává si příjemnou křupavost.

Sušená semena kopru jsou výborným kořením. Můžete s nimi tvořit odvážněji. Zde je několik nápadů, které můžete vyzkoušet:

Ještě jednou zdůrazněme, že všechny recepty používají sušená semena kopru. Proces sušení semínek je jednoduchý: jakmile semena nasypete, odřízněte deštníky a celé je sušte dohněda. Poté můžete semena z větví setřást, nasypat do sklenice a uložit na chladné a suché místo.

Připravit vynikající zálivku na salát s koprem a hořčičnými semínky je velmi snadné: semínka stačí rozdrtit v hmoždíři spolu s mořskou solí. Připravenou směs lze použít i na klasický mix rajčat a okurek, ochucený voňavým slunečnicovým olejem, ale hodí se k ní především vařené brambory s kousky vařeného hovězího masa a křupavou sladkou cibulkou. Toto koření lze také přidat do olivového oleje spolu s mírně rozmačkanými stonky zeleného kopru.

Jak vařit stonky kopru

Stonky kopru, zvláště silné a tuhé, se při vaření používají jen zřídka. Skvěle se však hodí na výrobu marinád a vaření vývarů.

Ve francouzské kuchyni je populární bouquet garni – tak se nazývá svazek aromatických bylinek do omáček a vývarů. Podobný se dá vyrobit ze zeleně, na kterou jsme zvyklí. Nasbírejte stonky kopru, petrželky a řekněme koriandru do kytice, svažte je nitěmi a vložte do pánve spolu s masem. Budete překvapeni, jak jemně, ale znatelně se změní chuť vašich oblíbených polévek. Mimochodem, pro uchování kytice na zimu lze všechny komponenty sušit a svázat, když jsou již suché. Hlavní věc je najít vhodné místo pro obrobek – pokud je suchý, bude uložen déle.

Jak vařit kořen kopru

Kořen kopru je spíše hrdinou lidového léčitelství. V tomto materiálu se toho nebudeme dotýkat. Kořen kopru lze ale použít i při vaření, pokud chcete produkt vařit beze zbytku. Nejprve jej použijte na stejné vývary. Mimochodem, pikantní zeleninové nebo masové vývary jsou dobrým základem nejen do polévek, ale řekněme i do omáček.

Pokud kořen kopru oloupete, upečete a poté rozemelete v mixéru na hladkou hmotu, získáte pastu na chlebíčky nebo studené předkrmy. Zkuste podávat s vařeným jazykem.

Další možností je nasekat kořen nožem a struhadlem a přidat k zelenině na smažení v polévce. To je také velmi francouzské – ve Francii se na oleji smaží nejen mrkev a cibule, ale také celer a také různé kořeny.

Recepty

Kopr se solí na zimu

Připravit kopr a sůl na zimu ve sklenicích znamená poskytnout si aromatické koření, které lze přidat do jakéhokoli jídla: od polévek po saláty. Existují různé způsoby, jak připravit kopr a další bylinky. Můžete ho jednoduše sušit, můžete zmrazit – každá metoda má své výhody a nevýhody. Metoda, kterou navrhujeme, umožní zelenině zachovat si co nejvíce jak svůj jasný vzhled, tak svěží aroma, které se radikálně liší od vůně sušeného kopru. Takže pokud máte to štěstí, že máte zdravý svazek kopru, použijte náš recept okamžitě!


Kopr se solí na zimu ()

K přípravě kopru se solí na zimu potřebujete:

  1. Pokud jsou svazky kopru svázány nitěmi, odřízněte je a oddělte větve, abyste vše důkladně opláchli. Umístěte kopr do velké nádoby s vodou – možná do čistého dřezu – a důkladně opláchněte.
  2. Kopr opláchněte pitnou vodou. Setřeste z větviček veškerou vodu a položte je na papírové ručníky v jedné vrstvě. Zeleninu nechte 10-15 minut zaschnout.
  3. Hrubé konce stonků odstřihněte, ale nevyhazujte. Svažte je drsnými nitěmi, zabalte je do igelitu a dejte do mrazáku – budete mít další přípravek, který lze použít při přípravě vývarů, polévek a dušených pokrmů.
  4. Jemný kopr nasekejte a dejte do mísy ve vrstvách, posypte solí. Dobře promíchejte. Musíte vzít nejjednodušší, hrubou, nejodizovanou sůl.
  5. Připravte si sklenice. Umyjte je sodou a sterilujte v mikrovlnné troubě: do sklenic přidejte 1-2 polévkové lžíce. l. vody a zapněte mikrovlnnou troubu na 3 minuty na plný výkon.
  6. Umístěte kopr a sůl do sterilizovaných sklenic a rovnoměrně je zhutněte lžící. Sklenice uzavřete hermeticky uzavřenými víčky a skladujte produkt v chladničce.

Užitečná rada

Pro přípravu kopru se solí na zimu, stejně jako pro jakékoli jiné bylinky, volte sklenice nejmenší velikosti – ty, které se používají na kaviár, paštiky, omáčky. Pamatujte, že jakmile sklenici otevřete, budete muset její obsah co nejrychleji spotřebovat.

Koprové pesto se slunečnicovým olejem

Koprové pesto se slunečnicovým olejem je ruská variace slavné italské omáčky, která se tradičně připravuje s bazalkou, strouhaným parmazánem a olivovým olejem. Ani samotní Italové se však nebojí experimentovat s klasickým receptem, kdy místo bazalky použijí například rukolu. A náš kopr není o nic horší! Má jasnou vůni a výraznou chuť. Takže koprové pesto má plné právo na existenci. A protože omáčku připravujeme v ruském stylu a plánujeme ji podávat řekněme se sleďem, nevezmeme si zámořský olivový olej, ale náš vlastní – nerafinovaný slunečnicový.


Koprové pesto se slunečnicovým olejem (Publishing House Gastronom LLC)

Na přípravu 4 porcí koprového pesta se slunečnicovým olejem potřebujete: