Jak vybrat a uložit maliny: Průvodce přínosy a úskalími

Škody a výhody malin. Jak jej správně vybrat a uložit

Maliny jsou symbolem sladkého života, i když mají i svou stinnou stránku, o které málokdo ví. Mluvíme o výhodách a škodách malin a také o tom, jak si vybrat, skladovat a jíst toto aromatické bobule.

Výhody malin

Maliny jsou žádoucí bobule na každém stole. Zodpovědný za svou jasnou barvu rostlinné pigmenty antokyany – biologicky aktivní látky obsažené ve slupce a dřeni. Tyto bioflavonoidy jsou přírodní antioxidanty, což znamená, že při konzumaci bobulí chrání naše buňky před ničivými účinky volných radikálů, před stárnutím a negativními vlivy životního prostředí.

Má podobný ochranný účinek vitamín Cna které jsou maliny bohaté. I když u tohoto ukazatele nejde o rekordmana – 100 gramů čerstvých malin obsahuje méně než polovinu denní potřeby vitaminu C, zatímco například černý rybíz nebo šípky ve stejném objemu obsahují tři denní potřeby obsahovat vitamíny A, E a Kněkteré vitamíny skupiny B, minerály: mangan, hořčík, draslík atd. Třetinu malin tvoří dietní vlákninakterý příznivě působí na činnost střev a urychluje metabolismus.

Každý zná antipyretické a protizánětlivé vlastnosti malin – to je způsobeno přítomností salicyláty – soli kyseliny salicylové, které mají takové účinky. Zajímavé je, co je v samotných malinách salicyláty obsahoval mnohem méně než v listech a stoncích rostliny. Proto je během nemoci mnohem účinnější nejíst malinový džem, ale pít nálev ze sušených malinových listů.

Další důležitou výhodou těchto bobulí je, že mají nízký glykemický indextakže maliny mohou konzumovat i lidé s cukrovkou. Navíc je nízkokalorický – 100 gramů bobulí obsahuje asi 50 kcal.

Maliny s medem - silný lék na nachlazení
Maliny s medem – silný lék na nachlazení

Škodlivost malin

Kvůli obsahu salicylátů, které ředí krev, a vitamínu K, který se podílí i na srážení krve, je třeba maliny konzumovat s velkou opatrností. lidé s poruchami krvácení a užívat léky proti srážení krve. Omezení platí i pro osoby trpící arytmií, poruchami krevního tlaku a dalšími kardiovaskulárními chorobami.

Vysoký obsah organických kyselin dělá z malin nevítaného hosta na stole lidí s exacerbacemi onemocnění gastrointestinálního traktugastritida a peptické vředy, stejně jako metabolické poruchy, zejména lidé trpící dnou.

Na onemocnění ledvinzvláště pokud máte ledvinové kameny, stojí za to pamatovat na diuretické vlastnosti malin. Nestojí to za to riziko.

Díky svému bohatému složení jsou maliny silný alergentakže ho lze dětem podávat v malém množství a vyhnout se mu při prvních příznacích alergie – kopřivka, zarudnutí kůže atd. Lidé s nesnášenlivost kyseliny acetylsalicylové Měli byste se také zdržet konzumace malin.

Maliny byste neměli jíst, pokud máte vysokou kyselost žaludku.
Maliny byste neměli jíst, pokud máte vysokou kyselost žaludku.

Jak maliny vybírat a skladovat?

Nejlepší je jíst čerstvé maliny, zvláště prospěšné jsou lesní plody. Pokud na vaší zahradě rostou maliny, pak je lepší je sbírat v chladné části dne, brzy ráno, kdy slunce ještě nestihlo maliny zahřát. Teplé maliny se rychleji kazí – to platí i pro pravidla skladování: maliny milují chlad a je potřeba je skladovat v lednici.

Kupujete-li maliny na trhu nebo v obchodě, volte obaly s méně vrstvami – spodní křehké bobule se rozdrtí a rychle se kazí. Plesnivé maliny si samozřejmě nemůžete koupit ani jíst.

Musím umýt maliny? Kvůli křehkosti bobulí je těžké maliny umýt, ale hmyz žijící v nich může zničit vaši chuť k jídlu. Proto můžete bobule zalít studenou vodou a chvíli je nechat – brouci a červi tak vyplavou a maliny zůstanou čisté. Poté musíte vypustit vodu, rozptýlit bobule v jedné vrstvě na papír nebo běžné čisté ručníky a nechat je uschnout.

Dobré jsou i sušené maliny, které ale obsahují méně živin. Maliny je proto lepší zamrazit, budou tak zdravější. Ale v malinovém džemu není žádný vitamín C: při dlouhodobé tepelné úpravě při teplotách nad 60 stupňů se ničí.

Maliny lze jíst s jogurtem nebo zakysanou smetanou, nebo je přidat do ovocných salátů, zmrzliny a letních nápojů, jako jsou smoothie nebo limonády.

Naše oblíbené malinové recepty

Malinové kostky ledu a ranní smoothie

Malinové kostky ledu a ranní smoothie
Malinové kostky ledu a ranní smoothie

K přípravě smoothie potřebujete:

  • 450 g malin
  • 2 banány
  • 600 ml přírodního jogurtu nebo mléka
  • med, volitelné
  1. Maliny rozmixujte na pyré v mixéru. Protřete přes síto. Připravenou směs dejte do formiček na led a zmrazte.
  2. Chcete-li vytvořit smoothie, vložte požadovaný počet kostek do mísy mixéru.
  3. Přidejte oloupané banány, med (volitelně), mléko nebo jogurt. Šlehejte do hladka. Nalijte do sklenic a podávejte.

Lavash roll s tvarohem a malinami

Olga Stikhareva, jedna z nejoblíbenějších autorů našich stránek, šlehá lavash roll s tvarohovou náplní a sezónním ovocem.

Lavash roll s tvarohem a malinami
Lavash roll s tvarohem a malinami

Na přípravu 4-6 porcí potřebujete:

  • 150 g nastrouhaného tvarohu
  • 2 polévkové lžíce. l. Sahara
  • 1 tenký velký arménský davash
  • 1-2 polévkové lžíce. l. zakysaná smetana s obsahem tuku od 15%
  • 1 vejce
  • 100 g malin
  1. Tvaroh rozetřeme s cukrem a zakysanou smetanou.
  2. Přidejte do hladka vyšlehaný bílek a polovinu žloutku. Rozruch.
  3. Opatrně nařízněte pita chléb ze všech stran nůžkami, aby vznikla rovnoměrná a obdélníková vrstva.
  4. Naneste tvarohovou náplň v rovnoměrné vrstvě s rozestupem 2 cm na všech stranách a srolujte rolku.
  5. Roládu položíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme zbylou polovinou žloutku, rozšlehaného do hladka s 1 lžičkou. pitná voda.
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 15 minut.

Malinový šerbet

Z mražených malin si uděláte malinový sorbet – je to dezert i skvělý způsob, jak se zchladit v horku.

Malinový šerbet
Malinový šerbet

Na přípravu 8-10 porcí potřebujete:

  • 600 g malin
  • 200 ml pitné vody
  • 250 g cukru
  • semínka z poloviny vanilkového lusku
  • 2 polévkové lžíce. l. citronová šťáva
  1. Roztřiďte maliny. Vložte bobule do kuchyňského robotu, přidejte vodu a pyré.
  2. Propasírujte pyré přes jemné síto, abyste odstranili pecky. Přidejte cukr, vanilková semínka a citronovou šťávu. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  3. Nalijte směs do potravinářské nádoby a chlaďte alespoň 3 hodiny každých 30 minut. Vyjměte nádobu z chladničky a směs promíchejte metličkou.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #malina #škodí a prospíváSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika