Jednoduché a překvapivě chutné pokrmy s pečenou sladkou paprikou: Kulinářský zážitek, který vás ohromí!

Pokrmy s pečenou sladkou paprikou, jednoduché a překvapivě chutné

Mnoho lidí považuje pečené papriky za chutnější než čerstvé. Pokud jste kývli ano, náš výběr se vám určitě bude líbit. Doporučujeme připravit lyutenitsa, lečo, omáčku, salát a předkrm s pečenými paprikami. Lze je také marinovat a použít do sendvičů nebo mini-galetek. Pečte tedy několik plechů najednou – nebudete litovat!

O čem si povíme v článku:Jak upéct papriku v trouběPečení celých paprikPečení paprik v alobaluPečení paprik po půlkáchDalší způsoby pečení paprikyCo vyrobit z pečené paprikySalátyOmáčky a dipyBruschetty a sendvičeReceptyPředkrm z pečených paprikLepaprice se stracciatellouBezpečným pepřem salypicunit s paprikou Omáčka s pečené papriky a rajčata ve vlastní šťávě Nakládané papriky s pečeným česnekemSendvič s nakládanými paprikami a smaženým masemMini sušenky s nakládanými paprikami

Jak péct sladkou papriku v troubě

Existuje několik způsobů, jak péct sladkou papriku v troubě. Klasickým způsobem je dát do trouby celý pepř. Tento způsob je dobrý zejména v případě, že máte velké plány s pečenými paprikami a potřebujete jich péct hodně najednou, na dvou plechách zároveň. Pečené papriky jsou dobré jak samotné, tak i jako výborná příprava k dalším pokrmům.

Pečeme celé papriky

Pokrmy s pečenou sladkou paprikou, jednoduché a překvapivě chutné
Pečené papriky, snadné a chutné (Shutterstock/FOTODOM)

Papriky omyjte, plechy zakryjte alobalem – z některých paprik určitě vyteče šťáva – a vložte do trouby předehřáté na 200210 °C. Pokud je trouba konvekční, zapněte ji, věci půjdou rychleji. Po 15 minutách troubu otevřete a papriku otočte, poté tuto operaci ještě několikrát zopakujte: nechte kůži svraštit a místy i připálit. Pokud pečete papriky na dvou pečicích plechách najednou, v polovině procesu je vyměňte. Obecně platí, že můžete papriky přesunout z místa na místo nebo je jednoduše vyndat, když jsou hotové.

Hotové papriky dejte do hrnce, přikryjte pokličkou a nechte 15 minut odležet.20: během této doby paprika vychladne natolik, že ji můžete nabrat rukama a slupka se bez sebemenší námahy „vypotí“ a stáhne.

Na některých stránkách najdete radu – loupat papriky pod tekoucí vodou. Nedělejte to! Smyje se tak nejen kůže, ale i lahodná šťáva! Je lepší postavit před sebe dvě misky – velkou na papriku a malou na odpad. Uchopte papriku za ocas nad velkou miskou, oloupejte slupku, poté prsty vydlabejte dužinu a semena nechte na ocase. Šťáva vyteče do misky, přidejte tam čistou dužinu. Pokud získáte pár semen, není to velký problém. Výsledkem je celá miska oloupaných pečených paprik plavoucích ve sladké šťávě.

Pečení papriky ve fólii

Ve fólii se papriky vaří ve vlastní šťávě, takže jsou velmi šťavnaté a aromatické. Před vložením do předehřáté trouby je jednoduše zabalte do alobalu, nejlépe ve dvou vrstvách.

Mimochodem, plněné papriky můžete péct v alobalu. Připravené papriky naplňte náplní, přikryjte víčky (pokud je děláte), každou zabalte do dvou vrstev alobalu, nahoře nechte malý otvor.

Pražení půlky papriky

Pečení paprik napůl je také pohodlné a šetří čas, protože půlky paprik budou hotové rychleji. Papriky podélně rozřízněte, odstraňte jádřinec a semínka a pak poloviny položte řezem dolů na mřížku nebo plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 15 minut. Zhruba v polovině procesu, kdy Řezy budou mírně zuhelnatělé, půlky můžete obrátit.

Jiné způsoby pečení sladké papriky

Pokrmy s pečenou sladkou paprikou, jednoduché a překvapivě chutné
Pečené papriky, snadné a chutné (Shutterstock/FOTODOM)

O tom, že nejaromatičtější a nejkouřenější paprika se peče na otevřeném ohni, není pochyb. Navíc to nemusí být nutně gril nebo gril, existuje mnoho řemeslníků, kteří pečou papriky na přepážce namontované na plynovém hořáku.

Někomu se navíc podaří upéct papriku i na elektrickém sporáku! Proč ne, ale pouze pokud je vaše chuť k jídlu omezena na pár paprik.

Pokud spěcháte, můžete si papriky upéct v mikrovlnné troubě – celé nebo nakrájené na kousky. Paprika samozřejmě nebude tak aromatická jako při pečení v troubě nebo na grilu, přesto zůstane chutná a šťavnatá. VDoba vaření závisí na velikosti papriky. Pokud pečete celé papriky v mikrovlnné troubě, můžete klidně nastavit výkon alespoň na 800 a časovač na 5 minut. Papriky je nejpohodlnější péct v mikrovlnce v sáčku. Než však vložíte papriku do sáčku, udělejte několik vpichů do kůže párátkem. Pevně ​​zavažte tašku. Hotové upečené papriky ze sáčku nespěchejte – nechte je v něm vychladnout, slupka se tak zbaví mnohem snadněji.

Co vařit z pečené papriky

Pečené papriky jsou všestrannou přísadou, kterou lze použít v široké škále jídel. Jeho sladká, bohatá chuť a jemná textura otevírají široké možnosti pro kulinářskou kreativitu. Zde je několik nápadů, co můžete udělat z pečených paprik.

Saláty

Pečené papriky nakrájené na proužky nebo kostičky se dobře hodí do různých salátů. Hodí se k fetě nebo kozímu sýru, kapariím a olivám. Zkuste přidat pečené papriky do teplého salátu s quinoou nebo bulgurem – zasytí a bude zdravé.

Omáčky a dipy

Zapečené papriky tvoří lahodné omáčky, které se hodí jak k masovým, tak zeleninovým pokrmům. Jednou z klasických možností je například omáčka Romesco, která se připravuje z pečených paprik, rajčat, mandlí a česneku. Další oblíbenou variantou je pyré z pečených paprik s česnekem, olivovým olejem a kořením. Tento dip můžeme podávat s knäckebrotem nebo čerstvou zeleninou. Z pečené papriky lze připravit i omáčky k těstovinám nebo rizotu. Můžete si udělat například těstoviny se smetanovou omáčkou z pečených paprik a smetany, přidáním čerstvé bazalky a strouhaného parmezánu.

Bruschetta a sendviče

Pečené papriky jsou perfektním doplňkem bruschetty a sendvičů. Papriky nakrájíme na nudličky a poklademe na toustový chléb spolu s plátky mozzarelly nebo ricotty, přidáme kapku balzamikového krému – a lahodný předkrm je hotový. Pečené papriky jsou dobré i do sendvičů s masem a sýrem.

Občerstvení a jednohubky

Z pečených paprik lze připravit různé svačiny. Dá se například nakrájet na proužky a omotat kolem plátků sýra nebo grilovaného masa, zajistit špejlí. Nebo nakrájejte papriky na malé kostičky a použijte je jako náplň do tartaletek nebo jednohubek s trochou smetanového sýra a bylinek. Upečené papriky můžete také marinovat. Pokud jste to ještě nezkusili, teď je ten správný čas! Poslední 3 recepty v našem výběru jsou právě s pečenými nakládanými paprikami.

Recepty

Předkrm z pečených paprik se stracciatellou

Předkrm z pečených paprik se stracciatellou je jasný a chutný, s vyváženou chutí. Recept doporučuje upéct papriky napůl spolu se stopkami – je snadné je zvednout rukama a jíst. Kombinace uzené papriky (lehké připálení na grilu dodá paprikám kouřovou chuť), smetanové stracciatelly, bohaté citronové šťávy, olivového oleje a česnekové omáčky, křupavé sušené smažené cibule a jemně nasekaných bylinek – je to tak letní! Tento předkrm je dobré podávat s vychlazeným bílým vínem nebo domácí limonádou s mátou nebo estragonem.

Předkrm z pečených paprik se stracciatellou
Předkrm z pečených paprik se stracciatellou

Na přípravu 4 porcí předkrmu z pečené papriky se stracciatellou potřebujete:

  • sladká červená paprika – 4 ks. (600 g)
  • stracciatella – 240 g
  • česnek – 2 stroužky (10 g)
  • petržel – 2 snítky
  • sušená smažená křupavá cibule – 2 polévkové lžíce. l.
  • olivový olej – 4 lžíce. l.
  • citronová šťáva – 1 polévková lžíce. l.
  • sůl – podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř – podle chuti
  1. Papriku podélně rozřízněte, odstraňte semínka a blány. Půlky osolíme, posypeme černým pepřem a potřeme 1 polévkovou lžící. l. olivový olej. Předehřejte gril a položte půlky paprik řeznou stranou dolů na gril. Papriky opékejte 5 až 7 minut, dokud nejsou řezané strany lehce opálené. Půlky otočte a pokračujte v pečení dalších 5 minut.
  2. Připravte si omáčku. V malé misce smíchejte zbývající olivový olej, prolisovaný česnek a citronovou šťávu. Osolíme a dobře promícháme metličkou.
  3. Papriky přendejte na talíř a přelijte polovinou omáčky. Nechte 5 minut, aby papriky lehce marinovaly. Na papriky rozložte stracciatellu, přidejte zbylou omáčku a posypte sušenou cibulí a nadrobno nasekanými bylinkami.

Užitečná rada

Opražená sušená cibule dodá pokrmu potřebnou křupavou texturu, ale pokud vám tento produkt nevyhovuje, nahraďte ho nasucho opraženými a najemno nasekanými ořechy – piniovými oříšky, pistáciemi, mandlemi nebo lískovými oříšky.

Lyutenitsa domů

Domácí Lyutenitsa je bulharský předkrm vyrobený z rajčat a sladké papriky, který lze podávat jako omáčku k bramborám, masu, rybám nebo jako samostatný pokrm v kombinaci s chlebem, chlebem nebo sýrem feta. Lyutenitsa připomíná lečo nebo druh zeleninového kaviáru. Papriky se k tomu dají vařit, smažit nebo péct. Avšak právě sladká paprika pečená až do zuhelnatění, oloupaná a semena, dává lyutenitsa hlubší a bohatší chuť s mírným kouřovým aroma. Pokud chcete lyutenitsa skladovat po dlouhou dobu, sterilizujte sklenice před plněním a poté je pasterizujte spolu s lyutenitsa po dobu 15–20 minut.

Lyutenitsa domů
Domácí Lyutenitsa (My Magnit)

K přípravě domácí lyutenitsa potřebujete:

  • rajčata ve vlastní šťávě – 1 kg
  • pečená sladká paprika – 1,5 kg
  • česnek – 25 g
  • petržel – 40 g
  • chilli paprička – 1 ks. (40 g)
  • cukr – 120 g
  • červený vinný ocet – 100 ml
  • rafinovaný rostlinný olej – 100 ml
  • sůl – podle chuti
  1. Upečenou papriku nakrájíme na malé kousky. Pozor: v seznamu ingrediencí jsou uvedeny přesně upečené papriky – 1,5 kg. K jeho získání budete potřebovat asi 2,5 kg čerstvého pepře, protože pečením ztratí 30–40 % své hmoty.
  2. Na středním plameni rozehřejte olej a přidejte pepř. Vařte za stálého míchání 10–15 minut. Přidáme rajčata, cukr a dusíme dalších 20 minut.
  3. 3-5 minut před koncem vaření přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať a chilli papričku (se semínky nebo bez nich). Rozruch. Přidejte ocet a sůl. Promícháme a ihned odstavíme z ohně. Přikryjeme a necháme 1 hodinu louhovat.

Užitečná rada

V závěrečné fázi přípravy lyutenice upravte množství cukru a octa podle své chuti. V závislosti na odrůdě a zralosti vašich rajčat může být zapotřebí různé množství cukru a kyseliny. Dobrou zprávou je, že se navzájem ruší, takže případnou nerovnováhu lze napravit.

Lečo s pečenou paprikou

Lečo s pečenými paprikami je neobvyklý recept. Od mnoha jiných se liší tím, že se papriky nedusí společně s další zeleninou, ale pečou se zvlášť a pak se přelévají pikantním rajčetem…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika